reklama 11B

SCHČT vs. SČT. Boj o členskou základnu chovatelů se opět rozhořel

ikonka

V úterý 3. srpna se uskuteční konference SCHČT, jejíž svolávajícím je předsednictvo spolku zvolené 7. prosince 2016 v Jihlavě. Jistě ne náhodou v pondělí 2. srpna informovali zástupci spolku Český teplokrevník o tom, že podepsali smlouvu s ASCHK ČR.
02.08.2021 16:45  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12B
 
„Rádi bychom vás informovali o aktuálním dění v chovu českého teplokrevníka. Koncem června proběhla valná hromada Asociace svazu chovatelů koní ČR (ASCHK), na níž bylo zvoleno nové prezidium ASCHK v čele s novým prezidentem Alešem Fialou. Nové prezidium se do své úlohy pustilo velmi aktivně a součástí nových jednání bylo rozhodnutí o uzavření smluv s odbornými spolky pro jednotlivá plemena, jimž ASCHK vede plemennou knihu (je držitelem statutu "Uznané chovatelské sdružení" - UCHS). Uzavření těchto smluv vyžaduje mimo jiné dodržování GDPR, aby ASCHK mohla registrovat nejen své spolky, ale také jejich jednotlivé členy a poskytovat jim chovatelské slevy. Pro plemeno ČT byla smlouva uzavřena s odborným spolkem Český teplokrevník z. s. (SČT), tedy spolkem, který loni založili členové RPK ČT v roce 2020, aby chov českého teplokrevníka konečně vybředl z patové situace,“ píšou v hromadně rozeslaném e-mailu členové Rady plemenné knihy českého teplokrevníka, jimiž jsou Hana Civišová, Luboš Kozák, Kateřina Hanušová, Jan Chýle, Stanislav Hošák, Zdeněk Hrnčíř a Otakar Vondrouš.
 
„Uzavřením smlouvy ASCHK s SČT jako odborným spolkem ztrácí SCHČT statut odborného spolku pro plemeno ČT, a tím i vliv na veškeré chovatelské dění včetně rozdělování dotačních prostředků, které má v kompetenci držitel UCHS, tedy ASCHK. Tuto informaci si můžete ověřit na webových stránkách www.aschk.cz v sekci Aktuality, či v zápisu z posledního jednání prezidia ASCHK v sekci Informace – Dokumenty. Chcete-li nadále využívat chovatelských slev pro plemeno ČT, doporučujeme vám stát se členem spolku Český teplokrevník z.s.,“ konstatují dále představitelé zmiňovaného spolku SČT.
 
Mezi výhody členství ve spolku Český teplokrevník, z.s. mají patřit členství v ASCHK, zasílání časopisu KONĚ, slevy na zápisy klisen, hříbat, oprávnění k plemenitbě hřebce a další dle aktuálního sazebníku poplatků ASCHK, zaslání Ročenky příslušného roku a Katalogu hřebců, pravidelné informace formou mailů a bulletinu ČT, informační servis pro chovatele a pomoc při řešení problémů.
 

Psali jsme: Pokus o restart SCHČT. Otevře konference další budoucnost spolku?

 
„Jakmile se členská základna stabilizuje, budou svolány oblastní schůze SČT a následně také volební konference. Nenechte se prosím zmást různými emaily z info@schct.cz a webem schct.cz, situace se Svazem chovatelů českého teplokrevníka je nadále patová, ačkoli příznivci bývalého vedení svolali valnou hromadu SCHČT. Ti, kteří drželi po několik let SCHČT v šachu insolvenčními návrhy a jako soukromé osoby podali třináct žalob na spolek SCHČT, chtějí nyní kandidovat s tím, že návrhy na insolvence stáhnou, ovšem pokud by nevyhráli, nestane se tak. V takové situaci proti nim nikdo kandidovat nemůže a je to i důvodem, proč ASCHK nechce s SCHČT jako odborným spolkem dále spolupracovat. Spolek Český teplokrevník z. s. zastupují členové RPK, kteří se po celou několikaletou obtížnou dobu postarali o udržení běhu předvýběrů, přehlídek, ZZV, KMK a dalších chovatelských akcí. Z výše uvedených důvodů členové RPK rezignují na účast na svolané valné hromadě SCHČT a je pouze na vašem zvážení, zda se jí budete chtít zúčastnit – na chovatelské dění, šlechtění a přidělování dotací pro české teplokrevníky už SCHČT nemá žádný vliv. Pro chovatele bude 3. srpna určitě lepším využitím času sledování výkonů českých koní na OH v Tokiu, které bude v České televizi komentovat člen RPK Jan Chýle,“ nabádají odesílatelé zprávy k jiným aktivitám zástupci konkurenčního spolku SČT. Ten ke své prezentaci na sociálních sítích využívá logo velmi nápadně podobné tomu SCHČT (viz úvodní foto). 
 
Jak již dříve uvedli zástupci SCHČT při svolávání zmíněné konference: „Je nutné si uvědomit, že tuto situaci za chovatele nikdo nevyřeší, řešit ji musí sami chovatelé.“ Zda tím správným řešením bude restart Svazu chovatelů českého teplokrevníka prostřednictvím jeho srpnové celostátní konference, nebo budování nedávno založeného spolku Český teplokrevník, to ukážou až následující dny, týdny, měsíce, ale možná i roky.
 
Ilustrační foto: Josef Malinovský



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE