reklama 11B

Prodat rodinného poníka? Radši jsem ho začal jezdit, vzpomíná Smolders

ikonka

Harrie Smolders patří k parkurové elitě. Má medaile z mistrovství Evropy, světa i z finále Světového poháru. V dětství ale koně přitahovali jen jeho sestru, on se trochu bál. K tomu, aby vylezl do sedla a začal jezdit, ho donutila jediná okolnost.
22.04.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

 

Skoro žádný šampionát Mezinárodní jezdecké federace, Pohár národů nebo Světový pohár se neobejde bez nizozemského parkurového jezdce Harrieho Smolderse. Už více než deset let nebyl na světovém žebříčku níž, než v top 25. Svého času držel několik měsíců první příčku. 
 
Letos třiačtyřicetiletý sportovec vyrostl na farmě. Rodiče chovali koně, ale pouze pro rekreační ježdění. Také oba jeho dědové chovali koně, pro změnu na práci na poli. Harrie ale nijak k ježdění neinklinoval. Podobně jako mnoho později úspěšných jezdců ho nejvíce zajímal fotbal. 
 
„Moje sestra byla úplně posedlá koňmi a jezdectvím. Já jsem ji vždy jen pozoroval někde od hrazení. Když mi bylo osm nebo devět, přerostla už na to, aby jezdila našeho poníka. Rodiče ho tedy chtěli prodat. A já jsem řekl: ne, ne, ne, to na něm radši začnu jezdit! To byl spouštěcí moment,“ vzpomíná jezdec.
 
Dvakrát týdně docházel se sestrou do nedalekého oddílu. Zpočátku to vůbec nevypadalo, že v lokálním pony klubu roste budoucí olympijský reprezentant. Bál se totiž skákat. Jakmile se ale osmělil, šlo všechno rychle.
 
„První závody, to byla povinná drezura, potom parkur, pak drezura družstev. Všichni to samé dokola. Když jsem ale začal jezdit na závody sám za sebe, začal jsem být opravdu hodně soutěživý.“
 
 

Disciplína číslo jedna – skoky

Harrie se až do juniorské kategorie věnoval všem třem olympijským disciplínám. „V té době jsem měl asi víc titulů v drezuře než parkuru,“ říká. Ve všech třech disciplínách také vyhrál národní šampionát. K rozhodnutí pro skoky ho posunuly tragické okolnosti. Jeho kolega z klubu měl fatální pád v soutěži všestrannosti. Harriemu bylo v té době šestnáct let, a definitivně se kvůli tomu rozhodl, že se bude věnovat jen parkurům.
 
Už v tomto věku měl k dispozici několik koní různých majitelů. „Váhal jsem, jestli jít na vysokou školu nebo se věnovat profesionálně jezdectví. V té době přišla nabídka pozice jezdce ve stájích Johana Heinse, kterou jsem využil,“ popisuje Harrie. Už po pár měsících u bývalého mistra Evropy a šéfa nizozemského skokového týmu věděl, že chce být profesionálním jezdcem.
 
„Nebyl jsem si ovšem jistý, jestli jsem dost dobrý. Začal jsem také trénovat nějaké začátečníky a jezdce na nižší úrovni. V tom jsem se chtěl zdokonalovat, právě pro případ, že bych se jako jezdec neuplatnil,“ líčí Nizozemec, který říká, že do vysokého sportu pronikl vlastně docela pozdě.
 
„Připravoval jsem hodně mladých koní. Byli to koně na prodej, takže jsem začínal pořád znovu a znovu a znovu. První tříhvězdovou Grand Prix jsem šel ve třiadvaceti letech,“ poukazuje na to, že hlavně ve srovnání s tempem dnešních mladých jezdců byl výkonnostně pozadu.
 
 

Další hvězdná stáj

Čtyři roky strávil mladý nizozemský jezdec u Johana Heinse. Poté dostal nabídku do belgické stáje Axela Verlooye, dalšího úspěšného skokana, dnes vlivného chovatele a obchodníka s koňmi. A tam začala jeho kariéra strmě stoupat. Pod jeho sedlem se vystřídalo mnoho koní, kteří patří k tomu nejlepšímu, co bylo v posledních letech ve světě k vidění. 
 
S belgickou klisnou Reginou Z startoval dvakrát ve finále Světového poháru, v letech 2011 a 2012 v Lipsku, respektive s´Hertogenbosch. Plemeník Emerald s ním vybojoval stříbro už jako šestiletý na mistrovství světa mladých koní v Lanakenu. Nejúspěšnější byla sezona 2016, kdy dojel druhý ve finále World Cupu v Göteborgu a o pár měsíců později startoval na olympiádě v Riu.
 

Čtěte také: Věčně druhý. Jak se Smoldersův hnědák Monaco prodral do skokové elity

 
Také Don VHP Z působí v chovu jako plemeník, s Harriem má individuální stříbro z mistrovství Evropy 2017 v Göteborgu, v témže roce byli součástí týmu, který vyhrál finále Poháru národů v Barceloně a v další sezoně absolvovali Světové jezdecké hry v Tryonu. K nejlepším pod sedlem Harrieho patřil i holandský teplokrevník Zinius.
 
Nejčerstvější úspěch, druhé místo ve finále Světového poháru 2022/2023, zapsal letos v dubnu v Omaze s holštýnským hnědákem Monacem. Zopakoval tak stejné umístění z loňského finále, které proběhlo v Lipsku. Druzí byli společně také s kolegy z družstva na mistrovství světa v srpnu 2022 v Herningu. Týmu pomohli k vítězství ve finále Poháru národů 2021.
 
„Neumím říct, co byl největší moment mé kariéry. Baví mě ta cesta. Vyhrát něco, to je jen finální část nějakého vývoje. Spokojenost mi přináší hlavně to, když vidím, že se kůň pod mým vedením zlepšuje. Že se chce zlepšovat a chce se učit,“ říká Harrie.
 
Zdroj: FEI, Sidelines Magazine, Euro Horse
 
Foto: Stefano Grasso / LGCT, Richard Juilliart, Jon Stroud / FEI



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE