reklama 11D

Končí Alice. Fenomenální klisna si vybírala lidi, k mužům měla odstup

ikonka

Klisna DSP Alice se loučí s kariérou. Když v roce 2018 vyhrála se Simone Blum světový titul v Tryonu, psala média, že celá její cesta soutěží vypadala jako procházka parkem. Snadné to s ryzkou ovšem nebylo, vztah k některým lidem si hledala těžko.
17.06.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

 

V roce 2017 na sebe upoutala pozornost klisna DSP Alice, kterou sedlala Simone Blum. Německá jezdkyně se do té doby objevovala v soutěžích vyšších než čtyřhvězdových jen výjimečně a najednou dokázala během jedné sezony vystřelit mezi parkurovou špičku tak, že získala místo v německém reprezentačním A-týmu. 
 
Ryzka plemene německý sportovní kůň po hřebci Askari, která se narodila v roce 2007, na tom měla zásadní podíl. Přitom se do sportu dostala docela nenápadně. 
 
„Jezdil jsme Alici od jejích čtyř let. Když jsem ji dostal, byla velmi citlivá a držela si odstup od lidí. Speciálně od mužů, včetně mě. Kdokoliv nový přišel, čelil z její strany velké nedůvěře. Jsou lidi, které nikdy nepřijala. Já jsem se ji postupně naučil opravdu dobře znát, tím se to mezi námi prolomilo,“ popisuje německý jezdec Steffen Buchheim, že si klisna dobře vybírala, komu dá důvěru.
 
Zpočátku fungovala spolupráce tak, že tehdejší majitel Kai Uwe Fricke ryzku vozil několikrát do týdne k Buchheimovi na tréninky. „Na jaře v jejích čtyřech letech jsme absolvovali pár soutěží pro mladé koně, pak šla na pastvu. Potom na podzim a v další sezoně na jaře jsem s ní znovu trochu závodil, a opět šla na pastvu. Nastálo ke mně do stájí přišla, když jí bylo šest,“ líčí jezdec.
 
„Na parkuru byla vystrašená. Ne z překážek, ale ze všeho kolem. Její skoky, to bylo něco fenomenálního, ale dostat ji k překážce nebylo snadné. Všímala si naprosto všeho, co bylo kolem,“ pokračuje Buchheim v popisu jejich spolupráce. Klisna nakonec u něj byla do sedmi let.
 
 

Alice a Simone

V roce 2014 prodal majitel Alici manželům Blumovým. Tak došlo ke vzniku parkurové dvojice, která vybojovala titul, o němž řada jezdců celou kariéru jen sní. 
I když na parkuru se také musela Simone Blum naučit Alici znát, říká, že si od začátku byla jistá, že jde o dobrou koupi.
 
„Manžel odjel zkusit Alici k tehdejšímu majiteli a pak mi napsal zprávu: Myslím, že jsem našel kobylu pro tebe. Má hodně krve a je opatrná,“ vzpomíná jezdkyně a dodává: „Byla to láska na první pohled. Byla sice trochu nervózní, ale v sedle jsem měla výborný pocit. Miluji krevnaté koně a v ní jsem hned viděla skokové schopnosti. U mladých koní občas nevíte, ale u ní jsem nepochybovala, že může skočit cokoliv na světě.“
 
 

Mistrovství světa

V době, kdy Alice ke Blumových přišla, měla zkušenosti jen z národních závodů. A Simone sice na CSI skákala, ale čtyři hvězdy byl její strop, a to ještě ojediněle.
 
Ani první společný rok nijak nenaznačoval, že se rodí pozdější šampionky. V roce 2016 už se začaly objevovat vysoko ve výsledkových listinách ve Velkých cenách a další sezona přinesla zlom. Po sérii velmi dobrých výkonů na tříhvězdových mítincích přišlo třetí místo ve stopětapadesátce při CSIO5* v Cáchách a za pár dní nato dojel dvojice druhá v Grand Prix při Global Champions v Berlíně.
 
Potom přišlo srpnové mistrovství Evropy v Göteborgu. Simone tam s Alicí sice závodila pouze v rámcových soutěžích, ale natolik úspěšně, že by mohla konkurovat tehdejším medailistům. Za tři dny absolvovala tři parkury, ani jednou neshodila a dvě ze tří soutěží vyhrála.
 
V polovině září pak vyhrála pětihvězdovou Grand Prix v Lausanne, následovaly nejvyšší příčky ve Stuttgartu, Olivě, Arnhemu či Münsteru. 
 
V roce 2018 byla Simone s Alicí vybraná do týmu pro Světové jezdecké hry v Tryonu. V zahajovacím skákání se nezdálo, že by si dovezly nejlepší formu, ale pro další kola se situace úplně otočila. Alice neudělala ani jednu chybu. Tým Německa získal bronz a Simone Blum se radovala z individuálního titulu mistryně světa. Média tehdy psala, že jejich cesta náročnými parkury vypadala jako procházka parkem.
 
 

Vleklá zranění

DSP Alice zabodovala také v sezoně 2019 při mistrovství Evropy vy Rotterdamu, kde s družstvem Německa získala stříbro. Jenže přišly zdravotní problémy. Klisna zažila několik návratů, které zase velmi rychle vystřídalo léčení. Kvůli zranění, respektive rekonvalescenci po zákroku, přišla dvojice o olympijské hry v Tokiu. 
 
V mezidobí, kdy se na kolbištích objevovala, ukazovala, že pokud by byla zdravá, mělo by Německo v reprezentaci nesmírně silnou hráčku. Simone Blum v roce 2019 vyhrála Velkou cenu při CSIO5* v La Baule, druhá byla v pětihvězdových Grand Prix v Geesterenu nebo Knokke. Od roku 2020 se ve sportu už příliš neobjevovala, sezonu 2022 vynechala úplně a po krátkém letošním návratu oznámila Simone, že ryzka se při blížícím se CHIO v Cáchách rozloučí se svými fanoušky.
 
„Atmosféra v Cáchách je jedinečná a já se těším na to, že Alici dopřeji potlesk jejího oblíbeného publika. Jsem si jistá, že bez ní bych nikdy nebyla tam, kde jsem. Ona je moje spřízněná duše,“ nechala se slyšet jezdkyně.
 
Zdroj: FEI, World Of Showjumping, Horse and Hound
 
Foto: Liz Gregg / FEI



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }