reklama 11B

Coyle o klisně Legacy: Je fantastická. Všechny vrtochy jí proto odpouštíme

ikonka

Neuvěřitelně obratná hnědka Legacy se v posledních týdnech stala hrdinkou Světového poháru. Daniel Coyle je čtvrtým jezdcem v pořadí, který ji sedlá v mezinárodním sportu. A jako by na ní měl nějaký tajný recept. Klisna splní vše, o co ji „požádá“.
05.02.2024 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Foto: Shannon Brinkman  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

 

 
Nevídané výkony v parkurovém Světovém poháru podává v posledních týdnech irská dvojice Daniel Coyle a Legacy. Obratná klisna má velkou zásluhu na dvou po sobě jdoucích triumfech, které zaznamenali v Lipsku a v Amsterdamu. Letos čtrnáctiletá hnědka má za sebou starty v mezinárodním sportu hned s několika jezdci, ale s Danielem Coylem teprve nabrala její kariéra ty správné obrátky.
 
Legacy je pochází z belgického chovu, jejím otcem je hřebec Chippendale Z, matka je po běloušovi Bon Ami. První zkušenost s mezinárodním sportem udělala Legacy při mistrovství světa mladých koní, který se pravidelně koná v Lanakenu v hřebčíně Zangersheide.
 
Jako pětiletá tam startovala v sedle s Belgičankou Marilyn Vorsselmans, o rok později závodila s dalším belgickým jezdcem Jeromem Broecksem. Šampionát, jenž je známý svou náročností, nijak nedával tušit, že by z klisny měl vyrůst tak výjimečný kůň. První ročník jí nevyšel vůbec, při druhém se dostala do finále, které zakončila ve čtvrté desítce.
 
V letech 2016 a 2017 se přípravy klisny, kterou tou dobou vlastnil olympijský vítěz ze Sydney a šampion ze Světových jezdeckých her v Caen, Jeroen Dubbeldam, ujala Annelies Vorsselmans. A výsledky byly výrazně zajímavější. Více než umístění vypovídá u mladého koně počet trestných bodů. Legacy se podle tohoto měřítka jevila nadějně. Zaznamenala mnoho bezchybných jízd do 135 až 140 centimetrů při závodech CSI1* nebo v soutěžích pro mladé koně.
 
 

Ten pravý jezdec

V sezoně 2018 byla prodána. Od tehdejšího majitele ji koupila Ariel Grange. Dostala se tak k Danielovi Coyleovi. „Já a Ariel jsme jeli v Jeroenovi a prostě ji koupili. Tehdy se jmenovala Chavantelle,“ vzpomíná irský reprezentant. „Arielina máma měla velký vliv na mou kariéru, bohužel zemřela. Ariel tu klisnu pojmenovala Legacy. Takže je to pro mě velmi silné, kvůli tomu jménu a pozadí celého příběhu,“ říká.
 
Ir jako by měl na tohoto koně svůj recept. Nejenže spolu pokračovali v nastaveném trendu čistých jízd, ale začali sbírat přední umístění. První místo ve stopětačtyřicítce při CSI2* v Zuidwolde, vítězství ve finále túry pro osmileté koně CSIYH v Dublinu, prvenství ve dvouhvězdové Grand Prix v Caledonu.
 
V dalším roce se irský jezdec pustil do vyšší úrovně. Dvojice se začala objevovat na mítincích se čtyřmi, a dokonce i pěti hvězdami. I v této obtížnosti se klisna vyhýbala chybám, tu a tam se objevilo více než jedno shození, ale vyrovnanost jejích výkonů byla a je obdivuhodná.
 
Přesvědčila tím i vedení irské skokové reprezentace a byla zařazena do „áčkového“ kádru. V roce 2021 reprezentovala s Coylem Irsko na mistrovství Evropy v Riesenbecku. Tým obsadil páté místo, Legacy s Coylem skončila v individuálním hodnocení v nejlepší desítce.
 
 

Na nejvyšší úrovni

V uplynulých dvou sezonách se dvojice vypracovala mezi špičku. Jen letmým pohledem do kariéry najdete v roce 2022 dvojitou nulu v Poháru národů při CSIO5* v Rotterdamu, vítězství v soutěži do 155 centimetrů při pětihvězdovém CSI-W ve Washingtonu, triumf v kvalifikaci Světového poháru v Torontu, prosincová výhra v Grand Prix CSI5* v Thermalu a v samém závěru roku další vítězství v sérii World Cupu ve Fort Worthu.
 
Loni se v prvním pololetí pohybovala dvojice dál po závodech na severoamerickém kontinentu. Do Evropy si dojela pro první příčku ve stopadesátce na CSIO5* v Rotterdamu, tamtéž zapsali druhé místo v Grand Prix. Pár dní na to vyhráli stopadesátku při CHIO v Cáchách, v Hicksteadu v Poháru národů dojeli Irové druzí a Coyle s Legacy byli u toho.
 
Výborně jim zatím vychází zimní část sezony 2023/2024. Umístění v top 10 při Rolex Grand Prix v prosinci v Ženevě otevřelo úžasnou sérii. O týden později byl Ir s Legacy třetí v kvalifikaci Světového poháru v Londýně, kde následně vyhrál ještě Grand Prix. V polovině ledna se zúčastnil dalšího mítinku bodovaného do seriálu World Cupu v Lipsku. Hlavní soutěž vyhrál. Totéž pak zopakoval na konci měsíce v Amsterdamu.
 
Legacy při rozeskakováních v obou případech ukázala to, co z ní dělá špičkového koně. Rychlost, odvaha a neskutečná obratnost. To všechno se propojuje s velkou důvěrou v jezdce. „Legacy je úplně jiná než jakýkoliv kůň, jehož jsem kdy jezdil. Když ji o něco požádáte, pokud je to v jejích silách, udělá to pro vás,“ nechal se slyšet Ir po rozeskakování v Amsterdamu. 
 
Už po úspěších v severoamerickém World Cupu koncem roku 2022 řekl, že je neskutečně přizpůsobivá a obětavá v parkuru, ale stále má jako klisna své vrtochy. „Je hrozně tvrdohlavá. Ale třeba můj ošetřovatel Greg s ní vychází skvěle. No, a protože hodně vyhrává a je to fantastický kůň, tak jí všechno odpouštíme, všechno jí projde, nikdo jí nikdy nic neřekne,“ směje se Coyle, který má už jistý postup do dubnového finále Světového poháru.
 
Zdroj: FEI



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE