reklama 11B

Cheltenhamský deník: Irský kouzelník slaví, znalec Pardubic se loučí

ikonka

V Cheltenhamu vyvrcholil National Hunt Festival, nejdůležitější překážkový týden sezony. Server Jezdci.cz ho sledoval v tomto průběžně aktualizovaném článku s informacemi a glosami o tom nejdůležitějším, co se během britského svátku odehrálo.
15.03.2019 18:07  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
AKTUALIZOVÁNO
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12B
Den 4 - Mullinsovo čekání skončilo
 
Šampion irských trenérů a dlouholetý vládce Cheltenhamu Willie Mullins konečně vyhrál Gold Cup! Jeho sbírku trofejí nečekaně zkompletoval sedmiletý valach Al Boum Photo, v jehož sedle slaví svůj zatím životní úspěch žokej Paul Townend. Na dalších místech doběhli Anibale Fly a Bristol De Mai, což znamenalo doběh raz-tři koní francouzského chovu.
 
Zatímco vítěz přišel s rozhodujícím náporem dvě překážky před cílem, skloňované hvězdy v závěru vyklidily pozice. V průběhu dostihu aktivní Native River zeslábl a finišoval čtvrtý se ztrátou 9 1/4 délky, Clan Des Obeaux pátý a sázkový favorit Presenting Percy dokonce až osmý. Might Bite a Thistlecrack byli zadrženi.
 
"Je skvělé konečně vyhrát Gold Cup. Tři mí další svěřenci byli ze hry ještě před koncem prvního okruhu, ale Al Boum Photo působil ve velké pohodě a věděl jsem, že skákat umí," řekl Mullins stanici ITV.
 
 
"Jezdím sem každý rok a snažím se vždycky o to samé, ale po letošní zimě jsem si moc nemyslel, že nás čeká úspěšný festival. A vidíte to…" radoval se.
 
Vítěze Gold Cupu dokázal připravit už Mullinsův otec Paddy, který byl trenérem v roce 1986 úspěšné klisny Dawn Run. "Dva dny pak nepřišel domů," řekl k tomu syn.
 
 
Den 4 - Znalec Pardubic Noel Fehily se loučí
 
Třináctým místem na outsiderovi Dorrells Pierji v Albert Bartlett Novices' Hurdle se rozloučil s Cheltenhamem Noel Fehily. 43letý Ir vyhrál zhruba 1350 dostihů a jeho největším úspěchem byla dvě festivalová vítězství v Champion Hurdle nebo double na Silviniaco Contim v King George VI Chase.
 
Po včerejším překvapivém úspěchu na outsiderce Eglantine Du Seuil oznámil, že se chystá zakončit kariéru. "Líp to snad nešlo načasovat. Budu ještě pár týdnů pokračovat a pak oznámím, kdy bude konec," řekl Fehily, jemuž jeho kolegové před vážnicí připravili čestnou stráž. 
 

Čtěte také: Hledají se noví Bartošové a Lukové. Zájem o dostihy poníků stoupá

 
Letos v zimě bojoval s těžkými zdravotními problémy a dlouho nevěřil, že stihne Cheltenham. "Tohle je hra pro mladé muže, nedá se hrát donekonečna. Užil jsem si to se vším všudy, každá minuta tohoto povolání byla krásná a bude se mi šíleně stýskat," dodal.
 
Fehily zná velmi dobře i Pardubice, kde pravidelně jezdil pro trenéra Charlieho Manna. Ve Velké pardubické se představil celkem pětkrát. Jeho nejlepším výsledkem bylo čtvrté místo na Falcon Du Coteau v roce 2003, dvakrát se dostal do cíle i v sedle Mr Biga. Před 17 lety vyhrál s Merchants Friendem stylem "zadrženě daleko" Křišťálový pohár a kuriózně si připsal i jeden rovinový start. V někdejším pardubickém St. Legeru byl sedmý s britským Yorkshirem.
 
 
Den 4 - Včera Bryony, dnes Rachael
 
Další úspěch ženy na festivalu! Stále populárnější Rachael Blackmore dovedla outsidera 50:1 Minella Indo k jistému triumfu v Albert Bartlett Novices’ Hurdle a připsala si tak první vítězství ve festivalovém Grade 1.
 
A protože se jednou radovala už v úterý, stala se Blackmore teprve třetí ženou po Gee Armytage a Nině Carberry, která slaví v Cheltenhamu double. "Nikdy jsem nevěřila, že se mi něco podaří," řekla po doběhu. 
 
 
Den 4 - Smutek za Sir Erecem
 
Závěrečný den festivalu začal mimořádně smutně. Favorit úvodního JCB Triumph Hurdle Sir Erec se během dostihu, v němž cválal blízko špice, fatálně zranil a musel být utracen. “Jsme všichni zdrcení,” hlesl trenér Joseph O’Brien. Ještě těsně před dostihem musel být k hřebci povolán kovář.
 
“Sir Erec byl zcela v pořádku, ráno prošel veterinární prohlídkou. Takto tragickým nehodám bohužel nikdy nebudeme schopni zcela předejít,” reagovala British Horseracing Authority.
 
Čtyřletému synovi Camelota se poklonil i tým vítězného Pentland Hillse. “Je mi Sira Ereca strašně líto, byl to tak skvělý kůň,” řekl trenér Nicky Henderson. “Nikdo nevyhrává rád dostihy, ve kterých se stane něco takového. Naše myšlenky jsou s lidmi kolem Sira Ereca,” dodal žokej Nico de Boinville.
 
 
Den 4 - McCoy se obul do dostihové autority
 
Kontroverzní amatérský dostih z prvního dne má stále dozvuky. Dvacetinásobný šampion Sir Anthony McCoy kritizoval British Horseracing Authority (BHA) za to, že dala třem jezdcům vysoké sankce za nezadržení svých koní.
 
"Stydím se za BHA, tak špatné rozhodnutí jsem v Cheltenhamu za posledních 25 let neviděl," prohlásil McCoy v televizi ITV a zpochybnil kompetentnost šéfa operativy BHA Branta Dunshei.
 

Čtěte také: Pardon My French pátý v listed! Nejlepší výkon kariéry, říká Luka

 
"Nemůžete pořádat překážkové dostihy, pokud neakceptujete, že se v nich i padá. Dunshea je Australan. Nevím, jaké zkušenosti má s překážkovými dostihy, které v Austrálii vůbec nemají. A takoví lidé tady rozhodují," dodal.
 
BHA se proti kritice ohradila s tím, že o trestech pro amatérské jezdce rozhodl panel komisařů vedený bývalým amatérským jezdcem Georgem Welchem a mezi členy byli i dva bývalí profesionální žokejové.
 
"Riziko se zcela eliminovat nedá, ale snažíme se udělat maximum pro koně i lidi. Po listopadové debatě v parlamentu o dostizích je náš sport více sledován a nemůžeme všechno považovat za zaručené," reagoval Nick Rust z vedení BHA.
 
 
Den 3 - Naprosto magický den
 
Tento čtvrtek je na National Hunt Festivalu dnem svatého Patrika, a tak bylo jasné, že jestli se v Cheltenhamu stane něco magického, tak právě dnes… Takovou husí kůži ale možná nečekali ani ti největší dostihoví fajnšmekři!
 
 
Den 3 - Bryony a její historický okamžik
 
Momentem číslo jedna je první vítězství jezdkyně v Gd1 za celou historii festivalu. Bryony Frost dovedla svého oblíbence Frodona k triumfu v Ryanair Chase (Gd1, 4100 m) způsobem, který musel nadchnout snad úplně každého.
 
Sedmiletý svěřenec Paula Nichollse šlapal během dostihu jako hodinky a postupně se dostával do stále větších obrátek. V závěru s ním udržel krok jen outsider 33:1 Also, který se k němu přiblížil na 1 1/4 délky. Frodon nedostal nic zadarmo, ale v cílové rovině skvěle zabojoval a už pár desítek metrů před cílem kontroloval situaci.
 

Čtěte také: Pardubice mám v srdci, přeskočil jsem i starý “Haďák”, říká Pavel Fučík

 
Třetí doběhl Road To Respect, dvojnásobný festivalový vítěz Un De Sceaux obsadil ve svých jedenácti letech pátou příčku.
 
Pro Bryony Frost je to již druhé vítězství kariéry na úrovni Gd1, ale dnes v Cheltenhamu psala historii. Ne nadarmo televizní stanice ITV i Racing TV kromě opakovaného doběhu nabízely i zpomalené záběry euforicky skákajícího trenéra Nichollse.
 
"Frodon měl svůj den, skákal jak Pegas. On je neskutečný bojovník. Když se dvě překážky před cílem dostali přes něj soupeři, většina koní by to zabalila. Ale on ne, jako by mě chytil za ruku a volal: Neopovaž se to vzdát! Je neskutečný," hledala slova 23letá jezdkyně, které desítky tisíc lidí připravily po doběhu bouřlivé ovace.
 
"Víte, tohle je důvod, proč se každý den probouzím ve čtyři hodiny ráno. Abych se potkala s takovým koněm, jako je on," dodala.
 
V rámcovém programu si jedno vítězství - Brown Adwisory & Merriebelle Stable Plate Handicap Chase (Gd3, 4100 m) na valachovi Siruh Du Lac - připsala i druhá z hvězdných britských jezdkyň Lizzie Kelly.
 
"Mladé dívky sledující dostihy nemohly dostat lepší impuls než dnešní Cheltenham. Nejlepší dostihový den za dlouho," napsala na Twitter zlatá olympijská medailistka v pozemním hokeji Samantha Quek.
 
 
 
Den 3 - Nikdy neviděl koně, ale vyhrál na festivalu
 
A pak tady máme ještě druhý velký příběh tohoto dne. Sedmiletý valach Paisley Park splnil roli favorita a zvítězil v Sun Racing Stayer’s Hurdle (Gd1, 4800 m). Postaral se tak nejen o životní vítězství své trenérky Emmy Lavelle, ale i majitele Andrewa Gemmella, který se narodil jako nevidomý.
 
"Je to naprosto fantastické a já tomu stále nemůžu uvěřit. Do očí se mi derou slzy. Nemohl jsem sledovat dostih, ale stačilo mi slyšet ten neuvěřitelný hukot tribun," reagoval dojatý Gemmell.
 
Paisley Park, který zůstává v aktuální sezoně i po pátém startu neporažen, musel v závěru ukázat své kvality. Aidan Coleman v jeho sedle dlouho vyčkával, až se mu otevře prostor k závěrečnému útoku. Dočkal se dvě překážky před cílem a na vnější straně rozbalil úderný finiš. Na poslední proutěnce ale škobrtl a na krátkou chvíli zase vrátil do hry outsidera Sama Spinnera.
 
Dominance sedmiletého syna plemeníka Oscara, jenž byl pojmenován po velkém hitu i nahrávacím studiu zesnulého zpěváka Prince, ale nakonec byla jednoznačná. Druhý skončil Sam Spinner před irským veteránem Faugheenem.
 
 
Den 3 - Barry Geraghty stoupá
 
Čtvrteční rámcový program se nesl ve znamení Barryho Geraghtyho. 39letý žokej si připsal double na favoritech v barvách J.P. McManuse.
 
Nejprve dovedl Defi Du Seuil k úspěchu v JLT Novices’ Chase (Gd1, 4000 m) a následně zářil na Sire Du Berlais v Pertemps Network Final Handicap Hurdle (Gd3, 4800 m). Druhý zmíněný výkon znamenal zároveň třetí letošní festivalové vítězství pro trenéra Gordona Elliotta, který po pomalém rozjezdu začíná sbírat úspěchy.
 
 
Den 2 - Zapomeňte na Winx! Altior si podmanil Cheltenham
 
Největší hvězda festivalu nezklamala! Desetinový favorit Altior v sedle s Nicem de Boinvillem zvítězil v Betway Queen Mother Champion Chase (Gd1, 3200 m), vyrovnal rekord Big Buckse 18 startů bez porážky a mimoděk prokázal, že je opravdu šampion velkého kalibru.
 
Na měkké dráze, kterou svěřenec Nickyho Hendersona nijak neupřednostňuje, měl v rychle rozběhnutém dostihu několik momentů, při kterých jeho početné příznivce zamrazilo. Chyboval například na vodním příkopu a v závěru mu dvojice Politologue a Sceau Royal maximálně cestu za očekávaným úspěchem znepříjemnila.
 
Strojově zrychlující Altior nicméně odolal a v cíli měl k dobru 1 3/4 délky. “Musel trochu bojovat, ale aspoň to udělal napínavé pro všechny včetně mě. Byl to parádní dostih, i když pro mě osobně malé peklo,” poznamenal Henderson, který si o 40 minut dříve připsal i Coral Cup Handicap Hurdle prostřednictvím Williama Henryho.
 
 
Podobnou nervozitu jako vítězný trenér musel prožívat i sázkař, který těsně před startem položil na Altiora 10 tisíc liber. “To je jako záloha na dům! Pokud Altior vyhraje, neznámý hráč vydělá 4000 liber. A pokud prohraje, celá rodina bude jíst příští měsíc jen topinky a fazole,” komentoval to reportér stanice BBC.
 
Nakonec se můžou radovat úplně všichni a nadšené publikum Altiorovi při cestě k odsedlání třikrát provolalo slávu. Zapomeňte na Winx, tenhle valach vyhrál osmnáctkrát za sebou, a to nikoli ve sprintech proti hrstce soupeřů, nýbrž v tvrdých ostrovních překážkových dostizích.
 
I po středě tak platí, že Altior okusil jediné dvě porážky kariéry na jaře 2015 v rovinových dostizích pro překážkové koně. Pokud si chcete připomenout, proč ho britské publikum tak miluje, přečtěte si jeden z našich starších textů.
 

Sedmnáct ze sedmnácti. Hvězdný Altior vyhrává dál - a inspiruje lidi

 
 
Den 2 - Dobře placená procházka pro Tiger Rolla
 
Bylo by ale poněkud přehnané tvrdit, že Altior byl jedinou velkou osobností tohoto festivalového dne. Nedlouho po něm změnil úřadující vítěz Velké národní Tiger Roll 6000 metrů dlouho cross country Glenfarclas Chase v lepší pracovní galop před letošní obhajobou v Aintree. Svým lehkým triumfem zároveň výrazně vylepšil dosud rozpačitou festivalovou bilanci svého trenéra Gordona Elliotta. "Tygr je legenda!" prohlásil Elliott.
 
Devítiletý hnědák šel stejnou cestou do Velké národní i loni. V jeho sedle byl Keith Donoghue, který loni v Aintree nenavážil potřebnou váhu a musel toto "rito" přenechat Davymu Russellovi.
 
 
Den 2 - Viděl Cheltenham záblesk Denmana?
 
Napínavý závěr RSA Novices' Chase (Gd1, 4900 m) dostal cheltenhamské publikum pořádně do varu. Sedmiletý Topofthegame pod Harrym Cobdenem o půl délky odolal pozdnímu útoku Santiniho, třetí doběhl Delta Work. Jak píší kolegové z Racing Postu, všichni tři mají potenciál dostat se do dalšího Gold Cupu.
 
Paul Nicholls ukončil čekání na svého prvního festivalového vítěze a stylově to bylo v barvách, za které běhal legendární Denman. A nakonec to vůbec nemusí být shoda okolností. "V tom výkonu byly určité Denmanovy stíny. Tenhle kůň má všechno, potřebnou rychlost i skvělé skokanské schopnosti," prohlásil Nicholls.
 
 
Dvacetiletý Cobden znovu potvrdil pověst hvězdy na vzestupu, byla to už jeho 99. "čárka" v aktuální sezoně. "Takhle vypadá potenciální kůň pro Gold Cup," přidal se Cobden ke chvále na adresu Topofthegame.
 
 
Den 2 - Mark zatím poráží Rubyho
 
Z dvojice žokejů s příjmením Walsh se letos zatím více daří překvapivému vítězi včerejšího Champion Hurdle Markovi, který na úvod druhého dne festivalu dovedl irského City Islanda k jistému vítězství v Ballymore Novices' Hurdle. Oblékl při tom tmavomodrý dres se žlutým pruhem, který si čeští turfmani spojují se stájí Zámecký Vrch a který svého času proslavil zejména Iryklon. V tomto případě jde ovšem o barvy paní Bernardine Mulryan.
 
City Island startoval na proutkách teprve počtvrté a pro trenéra Martina Brassila to byl první festivalový úspěch. "Snad to takhle půjde dál," liboval si Mark Walsh.
 
 
Den 2 - Ruby Walsh se rozhodl
 
Co mají společného jména Florida Pearl, Hedgehunter, Sir Des Champs, On His Own a Djakadam? Všichni byli svěřenci šampiona irských překážkových trenérů Willieho Mullinse a podíleli se na jeho šesti druhých místech v Cheltenham Gold Cupu.
 
Mullins, pro kterého letošní festival začal výborně, na svůj první úspěch v nejprestižnějším dostihu týdne stále čeká. Do pátečního Gold Cupu posílá čtyři z šestnácti startujících. Oznámení startujících koní nepřineslo žádná zvlášní překvapení. Žokej Ruby Walsh si mimochodem vybral Bellshilla.
 
 
Den 2 - Dostihy pokračují podle plánu
 
Obavy, že by druhý den festivalu mohl být přesunut na sobotu kvůli silnému větru, se nakonec nepotvrdily. Dostihová komise po ranní inspekci dráhy potvrdila, že středeční program se odehraje podle plánu.
 
 
Den 2 - Pachuť po jízdě amatérů přetrvává
 
Britská média se ve středu shodují, že budoucnost jednoho z nejtradičnějších dostihů festivalu National Hunt Chase je ve hvězdách. Jízda amatérů na 6300 metrů, která se v úterý běžela jako poslední část programu úvodního dne, nabídla místy děsivou podívanou.  Do cíle dorazili jen čtyři z osmnácti startujících. Osm koní padlo, jeden ztratil jezdce a pět bylo zadrženo. Favorit Ballyward musel být po pádu utracen a tři jezdci dostali souhrnný distanc 37 dní za nerespektování zdraví a welfare koní.
 
Dostihová komise projednávala National Hunt Chase více než dvě hodiny. V cíli třetí Declan Lavery a jeho kolegové Rob James a Noel McParlan, kteří se do cíle nedostali, byli potrestáni za to, že pokračovali v dostihu i ve fázi, kdy měli své koně dávno zadržet.
 

Čtěte také: Borsakov zabojoval, další Čechy pronásledovala ve Francii smůla

 
"Budeme festival hodnotit až po jeho skončení, ale jsme nuceni říci už nyní, že jsme extrémně nespokojení s děním kolem National Hunt Chase. Jezdci byli před starten jasně upozorněni na své povinnosti včetně toho, že musí zadržet unavené koně," uvedla ve svém stanovisku British Horseracing Authority (BHA) s tím, že pokud budou podobné incidenty v amatérských dostizích pokračovat, je jejich budoucnost v rámci festivalu ohrožena.
 
Expertní panel už v minulosti zkoumal, zda by neměla být změněna propozice a zabývala se návrhy maratonský dostih pro nezkušené skokany zkrátit.
 
National Hunt Festival je po sedmi fatálních zraněních koní z loňského roku pod zvýšeným tlakem veřejnosti a zavedl celou řadu nových opatření. Patří mezi ně větší kontrola záznamů o medikaci a prohlídky debutantů na festivalu. “Zavádíme proces, během něhož bude nějakým způsobem předem prověřen prakticky každý startující,” konstatuje BHA.
 
Do metropole britského překážkového provozu se tak vrátily scény, které čeští diváci dobře znají z nedávných ročníků Velké pardubické. Tým pěti veterinářů prohlíží předváděné koně v kroku i klusu a kontroluje jejich pohybový aparát. Dalším opatřením je mírné posunutí předposlední překážky kursu.
 
 
Den 1 - Nečekaný vítěz Champion Hurdle
 
Vrchol úvodního dne festivalu vyhrál kůň v barvách J.P. McManuse. Až potud nic, co by mohlo kohokoli šokovat. Jenže vítězem Champion Hurdle se nestal favorit Buveur D’Air, který pod Barrym Geraghtym usiloval o završení festivalového hattricku, nýbrž jeho stájový kolega Espoir D’Allen v sedle s Markem Walshem!
 
Pětiletý svěřenec Gavina Cromwella odskakoval jako outsider 16:1 a v cíli měl náskok patnácti délek na druhého Melona, který zkompletoval irský doběh "raz-dva". Třetí finišoval Silver Streak s kursem 80:1, což v součtu znamená, že na správné pořadí prvních tří koní by se mělo vyplácet přes 22 tisíc liber za deset vsazených...
 
 
"Nemůžu tomu uvěřit. Od pětiletého koně to je naprosto brilantní forma," hledal slova vítězný Mark Walsh. "Barry bohužel spadl přímo přede mnou, ale můj kůň si se vším poradil. Myslím, že ranní déšť nám hodně pomohl."
 
Šancové klisny Laurina a Apple’s Jade zklamaly čtvrtým a šestým místem, ale skutečným šokem byl pád Buveur D’Aira na jedné z prvních překážek kursu.
 

Čtěte také: Růžičková dostala od komise výstrahu, nařčení Orlingu neprokázala

 
Favorit i jeho jezdec jsou v pořádku. "Co se dá dělat. Při jeho skokanském stylu těsně nad překážkou bez větší rezervy stačí opravdu malá chyba," poznamenal trenér Nicky Henderson.
 
Majitel J.P. McManus nakonec přesto slaví, čestnou cenu mu předávala herečka, modelka a velká dostihová příznivkyně Elizabeth Hurley.
 
 
Den 1 - Mullins zahájil ve velkém stylu
 
Začátek festivalu byl ve znamení irského trenéra Willieho Mullinse, jehož favoriti v prvních dvou dostizích nezklamali. Klassical Dream s Rubym Walshem si doběhl pro jistý úspěch v Supreme Novices’ Hurdle, bělouš Duc Des Genievres pod Paulem Townendem ovládl rozdílem třídy Arkle Challenge Trophy Novices’ Chase a diváci viděli letos poprvé irský doběh “raz-tři”.
 
Klassical Dream, který předtím dokázal dvakrát zvítězit v Irsku, si počínal stylem šampiona na vzestupu a velkou část dostihu hýřil aktivitou. "Pozor na něj, tohle je hodně dobrý kůň a výborný skokan. Už po poslední práci jsme si říkali, že dnes je úplně jedno, kdo proti němu poběží," usmíval se Mullins, pro kterého to bylo šesté vítězství v tomto dostihu.
 
Ruby Walsh si připsal 59. festivalové vítězství, ale největší mediální zájem tentokrát vyvolala majitelka Joanne Coleman, jejíž manžel John loni v létě podlehl rakovině. Jelikož si dlouhá léta přál úspěch v Cheltenhamu, vdova v kabelce měla jeho urnu.
 
"Můj muž o tomhle vždycky snil. Tak moc si přál dožít se tohoto ročníku Cheltenhamu, za posledních 20 let nikdy festival nevynechal," řekla po doběhu.
 

Čtěte také: Začíná týden, kdy se rodí překážkové legendy. Cheltenham očima tipařů

 
Podobný příběh mohla nabídnout i Arkle Challenge Trophy Novices’ Chase, do níž jako spolufavorit odskakoval Lalor, jehož trenér Richard Wollacott byl ve svých čtyřiceti letech nalezen loni v lednu doma mrtvý poté, co delší dobu bojoval s psychickým onemocněním. Trénink převzala jeho 32letá vdova Kayley. "Bez Lalora by uplynulých 12 měsíců asi probíhalo úplně jinak, udělal pro mě strašně moc," řekla novinářům.
 
Vysněného vítězství se však v úterý nedočkala, Lalor byl v beznadějné pozici zadržen. Vítězný Duc Des Genievres utekl zbytku pole o 13 délek, irský triumf podtrhli na dalších místech Us And Them a Articulum.
 
Prvního letošního festivalového vítězství se naopak dočkala domácí trenérská legenda Nicky Henderson. Jeho devítiletý hnědák Beware The Bear si pod Jeremiahem McGrathem pohlídal triumf v Ultima Handicap Steeple-Chase na 5029 metrů.
 
Velké drama nabídl závěr Mare’s Hurdle (4000 m), když Ruby Walsh a Benie Des Dieux spadli ve vítězné pozici na poslední překážce a darovali tak vítězství Roksaně s Harrym Skeltonem. Walsh prožil zvláštní déja-vu, vždyť před čtyřmi lety spadl na stejném místě a ve stejném dostihu s výbornou Annie Power.
 
Majitel obou klisen Rich Ricci byl po doběhu stručný: "Nechci, aby se teď všichni trollové vrhali na Rubyho. Je to nejlepší žokej na světě."
 
 
Den 1 - Obavy z počasí
 
Ranní déšť se v úterý postaral o "testing ground", mnohem horší vyhlídky jsou ale na středu, kterou by mohl ovlivnit silný vítr. Dostihová komise a správce dráhy se o konkrétních opatřeních poradí po ranní prohlídce dráhy.
 

Čtěte také: Nejzáhadnější dostih světa. Každý rok mění délku, povrch i zemi konání

 
Podobná situace nastala před jedenácti lety, kdy musela být festivalová středa kvůli silnému větru zrušena. "Budeme všechny diváky o případných změnách včas informovat," řekl správce dráhy Simon Claisse.
 
Pokud by došlo k nejhoršímu scénáři, festival by se zřejmě protáhl do soboty. Pořadatelé prozatím doufají, že to nebude potřeba.




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE