reklama 11C

Začíná týden, kdy se rodí překážkové legendy. Cheltenham očima expertů

ikonka

Vánoce všech příznivců překážkových dostihů jsou tady, začíná National Hunt Festival v Cheltenhamu. Redakce webu Tipařův palec se podělila s Jezdci.cz o reflexe a tipy před největším překážkovým mítinkem roku.
11.03.2019 10:32  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D
Čtyři dny toho nejlepšího, co je v ostrovních překážkových dostizích k vidění. V úterý začíná National Hunt Festival v Cheltenhamu, mítink, který ve své disciplíně stále nemá srovnání. Polovina z 28 vypsaných dostihů patří do nejvyšší kategorie Grade 1 a na závodiště dorazí v součtu přes 260 000 lidí, kteří se postarají o nenapodobitelnou atmosféru.
 
Až se rozezní pověstný "Cheltenham roar", vítězové hlavních dostihů vstoupí do historie vedle legend jako Arkle, Kauto Star, Istabraq nebo Sprinter Sacre. Letos se budou skloňovat především jména Altior, Tiger Roll, Presenting Percy, Native River, Buveur D’Air a další.
 
Hlavním dostihem prvního dne je Champion Hurdle, ve středu následuje Queen Mother Champion Chace. Ve čtvrtek se dostihoví příznivci těší na The Stayer’s Hurdle a Ryanair Chase, a v pátek vše vrcholí Cheltenham Gold Cupem. Dostihů, které mají potenciál objevit budoucí překážkové hvězdy, se ale koná výrazně více, a tak se vyplatí sledovat National Hunt Festival opravdu podrobně.
 

Čtěte také: Cílová fotografie za 22 milionů jenů. Minařík i Váňa dál září

 
V Česku se největší překážkové akci roku intenzivně věnuje server Tipařův palec, jehož tým opakovaně reportovali přímo z Cheltenhamu. Britské tradici se blíží i podrobným pokrýváním tipů a rozložení situace na sázkovém trhu.
 
Proto jsme těsně před letošním Cheltenhamem oslovili zakladatele webu Ondřeje Blahníka, handicapera Jaroslava Fabrise, bývalého žokeje a trenéra Ferdinanda Minaříka mladšího i bloodstock agenta Tomáše Janda s dotazem, jak vidí situaci před Festivalem a na co se v příštích čtyřech dne nejvíce těší. 
 
 
Co pro vás osobně znamená National Hunt Festival a co vás na něm nejvíc baví?
 
Ferdinand Minařík ml. (FM): Cheltenham jsou čtyři dny plné špičkového sportu a zábavy. Pro mě je to úplně nejvíc, řadím Festival vysoko nad všechny ostatní dostihové mítinky. Překážkové dostihy mě baví víc než rovinové, což může někomu připadat zvláštní. Mě na nich ale baví to, že když si najdu nějakého začínajícího koně, tak ho pak můžu na dráze sledovat několik sezon. Třeba takový Supasundae se zúčastní už pátého Festivalu (a to běhá distance od dvou do tří mílí). Pokud svého oblíbence sledujete několik let, víte o něm prakticky všechno, zrovna tak o jeho soupeřích. Na rovinách když je kůň hvězda, tak se ohřeje na dráze sezonu a míří do chovu. 
 
Ondřej Blahník (OB): National Hunt Festival je největší svátek překážkových dostihů v roce. Program je nabitý a během čtyř dnů se představí ti nejlepší překážkáři ve všech kategoriích. Jejich příprava je během sezony podřízena právě úspěchu na tomto festivalu.
 
Jaroslav Fabris (JF): Obecně jsem velkým příznivcem anglických překážkových dostihů, takže Festival je pro mě jako největší překážkový mítink samozřejmě svátkem. Už dvakrát jsem ho navštívil a vždy se jednalo o úžasný zážitek. Měl jsem možnost vidět na vlastní oči i pár dalších velkých mítinků, ale právě Cheltenham má nejsilnější atmosféru.
 
Tomáš Janda (TJ): Sleduji hodně roviny i překážky a Festival je největší překážková událost roku. Baví mě většinou velká pole těch nejlepších koní, kteří jsou momentálně na ostrovech k vidění. Pro všechny zúčastněné je to nesmírně prestižní a dělají tedy vše pro úspěch.
 
 
Na kterou část nebo konkrétní dostih se letos nejvíce těšíte a proč?
 
FM: Kromě Gold Cupu se těším nejvíc na Champion Hurdle. Obhájce a dvojnásobný vítěz se postaví dvěma klisnám a kdo mě zná, tak ví, že klisny sázím často a rád... 
 
OB: Hned první den se očekává, zda potřetí v řadě vyhraje Champion Hurdle Buveur D’Air nebo letos fenomenální Apple’s Jade. Altior by měl potvrdit suverenitu v Champion Chase, ale nejvíc se asi těším na Gold Cup, který mi přijde letos hodně našláplý.
 
JF: Vrcholem je samozřejmě Gold Cup, ale neméně se těším na Champion Hurdle. Vítěz posledních dvou ročníků Buveur d’Air totiž narazí na výborné klisny Apple’s Jade a Laurinu. Zatím mezi nimi není žádné srovnání, takže jde nejen o výborně obsazený, ale také o hodně otevřený dostih. 
 
TJ: Bohužel letos v průběhu sezony odpadlo několik potenciálních hvězd, ale i tak se máme na co těšit. Nejzajímavěji teď asi vypadá Champion Hurdle.
 
 
Která z velkých stájí (trenér, případně majitel) podle vás bude vládnout letošnímu Cheltenhamu?
 
FM: Gordon Elliott má za sebou mocný Gigginstown a podle všeho to vypadá, že z titulu "Leading Trainer" se bude radovat opět on. Jistě značnou roli hraje to, že tato stáj má obsazené v podstatě všechny dostihy, takže může bodovat v handicapech. Ovšem jejich zástupci mají i značnou třídu, takže Apple´s Jade, Tiger Roll nebo Delta Work můžou zas vybojovat triumfy v těch velkých dostizích.
 

Tipy a rozbory před Cheltenhamem najdete na Tipařově palci

 
OB: V minulých sezonách si to mezi sebou rozdávali především svěřenci irských trenérů Williho Mullinse a Gordona Elliotta, který trénuje koně majitele letecké společnosti Ryanair Michaela O’Learyho. Letos by jim podle kurzů mohl konkurovat i Nicky Henderson.
 
JF: V posledních letech Irové porážejí domácí a na tom se asi nic měnit nebude. Z dvojice velkých irských trenérů Gordona Elliotta a Willieho Mullinse letos disponuje lepší sestavou dříve jmenovaný, takže myslím, že potřetí v řadě ovládne festivalový šampionát. Na loňských osm vítězství ale pravděpodobně nedosáhne.
 
TJ: Myslím, že letošní Cheltenham může být mnohem vyrovnanější než v minulosti. Více vítězství může získat až pět trenérů, a i někteří menší trenéři mohou uspět v Gd1 dostizích.
 
 
Jak vidíte situaci v Gold Cupu?
 
FM: Favoritem je Presenting Percy, který si první těžší překážku v dostihu skočí po roce. Vzhledem k tomu vypadá sázka na něj jako značně riskantní, a to já nemám rád. Dostih ještě dopodrobna nastudovaný nemám, ale nejspíš nějaké "heart money" ode mě obdrží Thistlecrack. Toho jsem měl rád už na proutěnkách a naposledy na mě udělal dojem v Kemptonu, kde se před něj dostal jen Clan des Obeux.
 
OB: Dosavadní letošní sezóna na ostrovech byla ovlivněna počasím, kdy se běhalo na nezvykle pevných drahách pro zimní období. Úplný opak loňského roku. Očekávaný úterní déšť by tak měl pomoci loňskému vítězi RSA Chase Presenting Percy, který letos absolvoval pouze jediný start na proutěnkách, a obhájci prvenství Native River, jehož příprava byla ovlivněná týdenním přerušením sezóny v Británii kvůli několika případům koňské chřipky. Nahoru šel Clan Des Obeaux, vítěz King George VI Chase, kde porazil Thistlecracka, který se po delších zdravotních problémech opět dostal do formy. Naopak loni druhý Might Bite v posledních startech zklamal.
 
JF: Podle sázkových nabídek má Gold Cup trojici favoritů. Pro Clan des Obeauxe ale myslím bude distance příliš dlouhá, navíc když je očekávána měkčí dráha. Ta naopak sedne zbylé dvojici favoritů. Zástupce nastupující generace Presenting Percy ale ještě nemá tolik zkušeností, takže můj tip je obhájce vítězství Native River. Zajímavý je i jeho tréninkový kolega Thistlecrack, který mně přijde trochu podceněný. V posledních startech totiž ukázal, že se po zdravotních problémech vrátil do výborné formy.  
 
TJ: Ani zde nevidím jednoznačného favorita. O vítězství může bojovat 5 - 6  koní. Pokud bych si musel vybrat, tak asi Presenting Percy.
 
 
Ilustrační foto: britishhorseracing.com




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE