reklama 11D

Pardon My French pátý v listed! Nejlepší výkon kariéry, říká Luka

ikonka

Hřebec Pardon My French si hned při prvním letošním startu připsal velmi cenný výsledek ve Francii. Trenér Václav Luka mladší ukázal v Chantilly i dvě zajímavá jména pro klasické dostihy ve střední Evropě.
14.03.2019 19:08  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B
Před těžším debutem nestál v posledních sezonách snad ještě žádný tříletý kůň v českém tréninku. Hnědák Pardon My French ze stáje Leram ve čtvrtek nastoupil do sprinterského listed v Chantilly a proti špičkovým soupeřům ze tří zemí vybojoval páté místo.
 
"Podal zatím nejlepší výkon kariéry, s trochou štěstí mohl být i čtvrtý. Umístit se v polovině března za peníze ve francouzském listed, z toho mám opravdu radost," řekl serveru Jezdci.cz trenér Václav Luka mladší na okraj deštivého odpoledne na jedné z klíčových francouzských drah.
 
Už samotný start druhého z loňského Gerschova memoriálu v 1100 metrů dlouhém Prix Ronde de Nuit signalizoval ambice bošovického týmu i chystanou cestu Pardon My Frenche v jeho klasické sezoně.
 
Bauyržan Murzabajev našel českému zástupci dobrou pozici uprostřed pole a větší část dostihu na přímé dráze byl usazen mezi koňmi asi půldruhé délky za špicí. To se mu v jedné chvíli vymstilo, když ho soupeři přivřeli a musel krátce hledat jinou stopu.
 

Čtěte také: Pardubice mám v srdci, přeskočil jsem tam i starý "Haďák", říká Pavel Fučík

 
Na vítězného Tertiuse v cíli ztrácel z páté příčky zhruba 8 1/2 délky a s přehledem porazil například britskou klisnu Shumookhi, která se loni dvakrát umístila v grupě 3 a bojovala s pozdější čtvrtou z Breeders’ Cup Juvenile Turf Sprint Queen Of Bermuda. Za Pardon My Frenchem zůstal i druhý držitel grupového umístění v poli We Go.
 
"Dnes v Chantilly bylo hodně měkko. Ale on šel skvěle už loni v Praze na delší distanci, než je jeho optimum. Znovu prokázal svou třídu," poznamenal Luka.
 
Čeští diváci letos Pardon My Frenche zřejmě neuvidí. "Nemá tady co běhat. Budeme ho hlásit na Turf Gala a možná si střihne i nějaké listed v Německu. Přesný plán musíme ještě promyslet," dodal.
 
V Chantilly se ve čtvrtek představili ještě tři další Lukovi svěřenci. Před těžkým úkolem stáli tříletí Ignacius Reilly a Wild Eagle v mílovém Prix du Beauvaisis. Do trojice klasických dostihů přihlášený Ignacius Reilly ze stáje Syndikát V3J finišoval po velké stíhací jízdě v cílové rovině šestý, polobratr klasické vítězky Wild Love z vlastního chovu stáje Lokotrans Slovakia CZ desátý.
 
"To byl velmi těžký dostih, ve kterém jsme běhali proti potomkům Galilea, Frankela a dalších z velkých stájí. Nešlo od toho čekat zázraky, ale svůj účel to splnilo," konstatoval Luka s tím, že oba hřebci s klasickými ambicemi zahájili rok podobným způsobem jako loňská vítězka Jarní ceny klisen Lady Westminster.
 
Koněm pro zapamatování se jeví být především Ignacius Reilly. "Ten velkou část dostihu nevěděl, co se po něm chce. Že běží, zjistil až v půlce roviny, kde nastoupil a málem stihl pátou dotaci. Naznačil, že špatný kůň to rozhodně nebude. Ještě si rozmyslíme, zda ho čeká start ve Velké jarní ceně, anebo jestli půjde francouzskou cestou," hodnotil Luka.
 

Čtěte také: Borsakov zabojoval. Další Čechy pronásledovala ve Francii smůla

 
Zklamáním deštivého odpoledne byla třináctá příčka Beau Massagota v 52 tisíci eur dotovaném Prix Otto na 1500 metrů. Loňský vítěz slovenské Veľkej jarnej ceny a sprintu při Turf Gala se hned po startu ocitl na špici, a protože ho nikdo ze zvenčí jdoucích koní "nepřikryl", byl Bauyržan Murzabajev nucen dostih odvodit.
 
V cílové rovině se přes ryzáka dostala velká část ze sedmnáctičlenného pole, ve kterém byli i tři koně ze Španělska.
 
"Tak to tady bohužel chodí, v závěru ho žokej už nechal být. Nebyl zase tak daleko od nejlepších, ale ten dostih se celkově nepovedl a musíme ho škrtnout," uzavřel Luka.
 
 
Na snímku: Pardon My French (vlevo) v loňském Gerschově memoriálu, foto: Václav Volf.




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE