reklama 11A

Cílová fotografie za 22 milionů jenů. Minařík i Váňa dál září

ikonka

Josef Váňa mladší v Trevisu slavil první trenérské vítězství v listed, Filip Minařík sahal po největším úspěchu své japonské kariéry. To všechno - a také průlom do módních tradic Royal Ascotu - přináší tradiční souhrn víkendového dění v dostizích.
10.03.2019 19:05  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

Zatím největší letošní "útok" českých stájí zažilo v sobotu italské Treviso, kde se v pěti dostizích představilo deset tuzemských zástupců. Ti si nakonec odvezli jediné vítězství, zato ale to nejcennější - listed Premio X. Steeple-Chase Di Treviso (3500 m, 23 000 eur) lehce ovládl Notti Magiche pod Janem Kratochvílem.
 
Český doběh "raz-dva" dotvořil King Artur a ze čtvrtého místa je jistil Catch Life. Vítěz Poplerova memoriálu Tiara Man byl před startem škrtnut.
 
Devítiletý Notti Magiche, pro kterého to bylo již osmé vítězství na překážkách, s přehledem potvrdil pozici horkého favorita a třídy v poli. Svěřenec Josefa Váni mladšího od prvních metrů diktoval tempo a zrežíroval si dostih na míru. V cílové rovině dokázal bez větších problémů odrazit útok soupeřů a dominoval o pět délek. Postaral se tak o první trenérské vítězství Váni mladšího v překážkovém blacktype.
 
Niklas Lovén na druhém King Arturovi si počínal aktivně a strávil celý dostih na druhé pozici, ale vítěze neohrozil. Čtvrtý Catch Life dostál pod svým trenérem Pavlem Kašným pozici specialisty na Treviso, ve svých jedenácti letech zde absolvoval osmý start.
 

Video: Neodepisujte exdostihové koně. Jsou úžasní i v pólu, říká slavný Brit

 
V rámcovém programu podal solidní výkon svěřenec Arslangireje Šavujeva Mobilization, který finišoval o délku druhý v proutěných překážkách na 3000 metrů. České stáje obeslaly i rovinovou část programu - Sargas a Galis obsadili druhou a třetí příčku v prodejním dostihu na 2000 metrů, Finios doběhl čtvrtý v handicapu na 1650 metrů.
 
 
Minaříkova stylová oslava
 
Filip Minařík sahal v Nakajamě po největším úspěchu svého japonského působení. V sedle čtyřleté hnědky Uranus Charm finišoval o nos druhý v sobotní grupě 3 The Laurel R.C. Sho Nakayama Himba Stakes (1800 m, 68.7 milionu jenů). Prvních osm koní v cíli se vtěsnalo do necelých dvou délek.
 
Řečí dotací činil nos mezi vítěznou Frontier Queen a druhou Uranus Charm rozdíl 22 milionů jenů (v přepočtu 4,5 milionu korun). "Tak těsná porážka ve velkém dostihu sice vždycky mrzí, ale měli jsme ideální průběh, takže jsem spokojený,” řekl Minařík serveru Jezdci.cz.
 
Český žokej si navíc hned druhý den připsal jedenácté vítězství letošní sezony, stylově v den svých 44. narozenin. V dostihu nezvítězivších tříletých na 2200 metrů slavil po dobře načasovaném závěru triumf o 3/4 délky na hřebci Smile z tréninku Noriyukiho Horiho.
 
 
Janáček dál ve formě, Lukášek se dostal z krize
 
Daří se také dalším českým jezdcům působícím v zahraničí. Pětinásobný španělský šampion Václav Janáček si v neděli upevnil průběžné druhé místo ve statistice, když s tříletou Simonetou suverénně ovládl Premio Jockey Club Espaňol (1600 m, 15 300 eur) a podtrhl tak úspěšný den trenéra Guillerma Arizkorrety na závodišti La Zarzuela.
 
Těžké období z posledních týdnů překonal v Kataru Tomáš Lukášek, který se na čtvrtečním mítinku v Dauhá prosadil hned dvakrát na koních trenéra Hadiho Al Ramzáního.
 
"Pět týdnů jsem byl bez vítězství, otočilo se to za minutu dvanáct," řekl Lukášek, kterého čekají ještě necelé dva měsíce katarského angažmá.
 
 
Kolesa přidávají dva dostihové dny
 
Jockey Club ČR zveřejnil na svých internetových stránkách propozice na sezonu 2019. Novinkou jsou dva nové dostihové dny v Kolesech, plánované na 21. dubna a 29. září, čímž počet letošních mítinků na dráze u Kladrub nad Labem narostl z jednoho na tři. Kompletní propozice lze najít také ve čtvrtém čísle Věstníku českého turfu.
 
 
Thunder Snow vstoupil do sezony
 
Hlavním překvapením "Super Saturday" v dubajském Meydanu, kde se rozcvičovaly hvězdy Godolphinu před vrcholem sezony, byla prohra vítěze loňského Dubai World Cupu Thunder Snowa.
 
Desetinový favorit při svém vstupu do sezony v posledních stovkách metrů Al Maktoum Challenge R3 (Gr.1, 2000 m) zeslábl a podlehl o 9 1/2 délky pětiletému Capezzanovi, kterého pro trenéra Salima bin Ghadayera odjezdil Mickael Barzalona.
 

Čtěte také: Pardubice ukázaly "tréninkový Taxis", kluziště se rozebere v březnu

 
"Capezzanův úspěch znamená špatnou zprávu pro tým tempaře North America, který teď bude mít na špici vrcholu sezony vážného soupeře," konstatoval list Racing Post.
 
Godolphin si spravil chuť ve druhém vrcholu dne Dubai City Of Gold (Gr.2, 2400 m), v němž William Buick dotlačil favorita Old Persiana k vítězství o krátkou hlavu před stájovým kolegou Racing History.
 
 
Nová opatření v Santa Anitě
 
Kalifornské závodiště Santa Anita, které ve středu přerušilo provoz po sérii 21 fatálních koňských zranění během deseti týdnů, se chystá na obnovení normálního režimu. V pondělí otevře hlavní ovál pro trénink v omezeném rozsahu, rychlé práce by se měly na dráhu vrátit "v řádu dní".
 
Vlastník závodiště Stronach Group zároveň oznámil zavedení nových bezpečnostních opatření. "Bezpečí koní i jezdců zůstává naší nejvyšší prioritou," řekl šéf skupiny Tim Ritvo. 
 
Trenéři v budoucnu musí žádat o povolení pro práci s konkrétních koněm nejméně 24 hodin předem, aby si koně mohli prověřit službukonající veterináři. Ti budou monitorovat ranní práci ve větším počtu než dříve. Závodiště zřizuje také funkci šéfa koňského welfare, kterou bude zastávat rovněž veterinář.
 
 
Módní průlom v Ascotu
 
Závodiště Ascot zveřejnilo dress code na letošní Royal Ascot. Návštěvníci si vůbec poprvé mohou sami zvolit módní pravidla podle pohlaví, k němuž se hlásí.
 
Úpravu tradic, která má vyjít vstříc transgenderovým divákům, přivítaly přední osobnosti v čele s první britskou transgender jezdkyní Victorií Smith. "Je dobře, že dostihy začínají více akceptovat rozdíly mezi lidmi," poznamenala Smith.
 
Změna nicméně spočívá pouze v možnosti volby pravidel pro konkrétní pohlaví. Samotný dress code letos žádných výrazných úprav nedoznal.
 
 
Ilustrační foto: Václav Volf, fotovolf.com




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE