reklama 11B

Hledají se noví Bartošové a Lukové. Zájem o dostihy poníků stoupá

ikonka

Ještě nedávno byly dostihy poníků neoficiální a nepravidelnou záležitostí. Od roku 2019 se definitivně stávají plnohodnotnou součástí programu vybraných dostihových dnů. Letos poníci s dětmi poběží na 24 mítincích šesti různých závodišť.
15.03.2019 11:05  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A
Josef Bartoš, Václav Luka mladší nebo René Koplík. Dostihy poníků, které se odehrávaly na přelomu osmdesátých a devadesátých let na českých regionálních drahách, měly z dnešního pohledu hvězdné obsazení. Dětské souboje současných dostihových osobností v Tochovicích, Lysé nad Labem nebo Slušovicích však zůstávají jen v paměti zasvěcených, žádné záznamy výsledků se nedochovaly.
 
O čtvrt století později se začíná situace výrazně měnit. Dostihů poníků se už před několika lety ujal spolek Pony Liga, který od sezony 2019 oznámil spolupráci s Jockey Clubem ČR.
 
"Znamená to mimo jiné sjednocení podmínek, aby se postupně mohla zapojit všechna tuzemská závodiště. Rozšíření dostihů poníků na celorepublikovou úroveň bylo také jedním z důvodů, proč do projektu vstoupil Jockey Club," řekla Kamila Bartošová z Pony Ligy.
 

Čtěte také: Pardubice mám v srdci. Přeskočil jsem tam i starý "Haďák", říká Pavel Fučík

 
Letošní Pony Liga s podporou Jockey Clubu ČR se skládá ze 24 dostihů, což je o osm více než loni. Sezona začne 13. dubna v Brně a poslední dostih poníků je naplánován na 26. října v Pardubicích.
 
Pravidelně se bude běhat ve Velké Chuchli, Mostě, Pardubicích, Lysé nad Labem a vůbec poprvé také v Brně a Netolicích. Dostihy poníků budou součástí programu celé řady prestižních mítinků jako Evropský pohár žokejů, Velká pardubická nebo Jarní cena klisen.
 
Jockey Club bude zveřejňovat všechny termíny přihlášek, startovní listiny i výsledky. Pony Liga získala samostatnou sekci na webu Dostihy.cz, kde jsou k dispozici všechny potřebné dokumenty a informace pro jezdce i jejich rodiče. "Dostihy poníků budou naprosto plnohodnotná součást programu dostihových dnů," uvedla Martina Krejčí z Jockey Clubu ČR.
 
Další novinkou bude vyhlášení tří nejlepších pony jezdců na Večeru šampionů, který proběhne po závěrečném dostihovém dnu sezony 9. listopadu na závodišti Velká Chuchle. O týden později, v sobotu 16. listopadu, se na stejném místě uskuteční Galavečer Pony Ligy.
 
“Už nyní pociťujeme o seriál dostihů poníků větší zájem než dřív. Volají nám noví zájemci a zjišťují si informace. Doufáme, že popularita poníků bude dál stoupat,” dodala Kamila Bartošová.
 

Pardon My French pátý v listed! Nejlepší výkon kariéry, říká Luka

 
Její bratr Josef, dvojnásobný vítěz Velké pardubické a úřadující šampion italských překážkových žokejů, Pony Ligu pravidelně podporuje a často předává ceny vítězům.
 
“Většina z nás začínala právě na ponících. Pro děti je to nejlepší způsob, jak se přiblížit k dostihům a vyzkoušet si je. A jestli náš sport něco potřebuje, jsou to právě mladé jezdecké talenty. Je nutné pro to udělat maximum,” vyzývá Bartoš.
 
Stájový žokej trenéra Josefa Váni mladšího si stále vybavuje někdejší souboje se současným trenérem Václavem Lukou. Právě jeho syn Matyáš s přehledem ovládl loňský ročník Pony Ligy.
 
 
Ilustračí foto: Ivan Krejza




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE