reklama 11C

Růžičková dostala od komise výstrahu. Nařčení Orlingu neprokázala

ikonka

Loňský rozhovor Martiny Růžičkové na portálu Idnes.cz se postaral dostihovému sportu o kontroverzní publicitu. Pořádková komise nyní trenérce udělila výstrahu s tím, že svá nařčení vůči stáji Orling nedokázala prokázat.
12.03.2019 12:42  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A
Trenérka Martina Růžičková dostala výstrahu kvůli porušení paragrafů 45 a 46 dostihového řádu o nutnosti zachovávání pravidel korektního jednání mezi účastníky dostihového provozu. Rozhodnutí Pořádkové komise z 22. února zveřejnil Jockey Club ČR v novém čísle Věstníku českého turfu.
 
Podnět komisi dala loni v říjnu Rada Jockey Clubu na základě rozhovoru na portálu Idnes.cz s titulkem Vzali mi koně. Úspěch se neodpouští, říká dostihová trenérka, v němž Růžičková poměrně vyhroceně popisovala svůj pohled na rozchod se stájí Orling.
 
Trenérka po loňském ukončení úspěšné spolupráce, která vyvrcholila vítězstvím Charme Looka ve Velké pardubické, vznesla na adresu svého dlouholetého klienta vážná obvinění.
 
"Navzdory úspěchům nám majitelé začali do práce stále více mluvit. A bohužel se začalo stávat normálním i to, že když nějakému koni něco bylo, než by ho nechali léčit, tak se uspal," uvedla Růžičková s tím, že v jiném případě ji klient údajně nařknul z toho, že vzala koně kovovou tyčí přes nohy.
 

Čtěte také: Nejzáhadnější dostih světa. Každý rok mění délku, povrch i zemi konání

 
Majitelka stáje Orling Kateřina Dušková reagovala na rozhovor vyjádřením, v němž připomněla, že "žádný majitel ani veterinář nemůže koně utratit jen tak, že je nepohodlný. Musejí k tomu být vážné zdravotní důvody a negativní prognóza. Je ovšem pravda, že někteří majitelé koní, ať již ve slepé naději či z nedostatku odvahy nechají koně se špatnou prognózou žít a ještě jej darují do dobrých rukou. To proto, aby se koníček měl dobře. A co kůň? A co nový majitel? Ne, tuto faleš opravdu nevyznáváme."
 
"Respektujeme Zákon 246/1992 Sb, na ochranu zvířat proti týrání, kdy za týrání se podle § 4 d) považuje vydat slabé, nevyléčitelně nemocné, vyčerpané nebo staré zvíře, pro které je další přežívání spojeno s trvalou bolestí nebo utrpením, k jinému účelu než neodkladnému a bezbolestnému usmrcení. To je zákonné, soucitné a milosrdné. Všechno ostatní lze považovat za týrání koně dle výše uvedeného zákona," dodala Dušková.
 
Pořádková komise v únoru znovu vyslechla obě strany sporu. Kateřina Dušková uvedla, že vyjádření Martiny Růžičkové považuje "za hrubě nekorektní, nesportovní a neprofesionální a ve svých důsledcích poškozující dobré jméno naší firmy, celého turfu, Jockey Clubu ČR, majitelů obecně a konkrétně nás majitelů stájí Orling a BoKa seniors, případně dalších majitelů, kteří si jen vzali své koně."
 
Růžičková komisi potvrdila, že si za všemi výroky z článku stojí a nabídla důkaz v podobě zaslání e-mailové komunikace mezi oběma stranami.
 
Podle Pořádkové komise ale ze zaslaných e-mailů nic takového nevyplynulo.
 

Čtěte také: Začíná týden, kdy se rodí legendy. Cheltenham očima expertů

 
"Na základě zjištěných skutečností Pořádková komise dospěla k závěru, že u trenérky Růžičkové došlo k naplnění skutkové podstaty přestupku ve smyslu ustanovení § 409 písm. b) a e) DŘ, kterého se dopustila porušením povinnosti zachovávat ve vzájemném styku mezi jednotlivými účastníky dostihového provozu pravidla korektního jednání stanovených v ustanovení § 45 a § 46 DŘ tím, že v rozhovoru s panem Tomášem Mackem v souvislosti se stájí Orling uváděla skutečnosti, jejichž pravdivost není schopna doložit a které jsou způsobilé poškodit dobré jméno nejenom firmy Orling, ale i celého turfu obecně," rozhodla komise.
 
Postup trenérky označila za "neadekvátní reakci na těžkou životní situaci, do které se po odchodu drtivé většiny koní ze svého tréninkového střediska dostala, a na ztrátu koní, o něž řadu let každodenně pečovala."
 
S ohledem na dopad medializace kauzy se rozhodla uložit Martině Růžičkové výstrahu. Proti rozhodnutí Pořádkové komise se nelze odvolat.
 
 
Na snímku: Takto Martina Růžičková loni vyhrála dostih trenérů při Evropském poháru žokejů. Foto: Václav Volf, fotovolf.com




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE