reklama 11B

Nejzáhadnější dostih světa. Každý rok mění délku, povrch i zemi konání

ikonka

Vyhrát Gran Premio Latinoamericano je v jihoamerických dostizích podobný úspěch, jako přivézt medaili z olympijských her nebo fotbalového šampionátu. Jeho hlavními atributy jsou špičková konkurence a hrdost moci reprezentovat svou zemi.
11.03.2019 15:10  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12D
Žokej Jeremy Laprida zatnul pěst na hlavou. Cestou k vážnici závodiště Club Hipico v chilském Santiagu se v neděli na bělouši Ya Primovi musel prodrat davem gratulantů a nadšených fanoušků. Právě vyhrál 500 tisíci dolarů dotované Longines Gran Premio Latinoamericano, nejbohatší dostih na jihoamerickém kontinentu.
 
Čtyřletý svěřenec domácího trenéra Guillerma Aguirrea v cílové rovině zachytil dlouho vedoucího Brown Storma a vyběhl na distanci 2000 metrů nový rekord dráhy 1:56,68. Pro vítěze chilského derby a čtyř dalších dostihů to byl zřejmě poslední úspěch na domácí půdě, neboť stáj Haras Don Alberto už před startem prodala 50 procentní podíl a syn Mastercraftsmana se bude stěhovat do amerického tréninku Chada Browna.
 
"Jestli jsem smutný, že jsme půlku koně prodali? Kdepak, máme naopak obrovskou radost, jde ke špičkovému americkému trenérovi. A dnes znovu dokázal svou třídu, takže se neztratí ani ve Spojených státech," radoval se nyní už menšinový majitel Javier Carvallo
 

Čtěte také: Začíná týden, kdy se rodí překážkové legendy. Cheltenham očima expertů

 
Pro Chile to bylo deváté vítězství v historii Gran Premio Latinoamericano a Evropan zřejmě dokáže jen ztěží pochopit, co nedělní triumf pro tuto zemi se 150letou dostihovou tradicí znamená. Neboť "Latinoamericano", které se na jediném pravotočivém oválu jižní Ameriky běželo jako devatenáctý z šestadvaceti dostihů nedělního programu, je v mnoha ohledech nejzvláštnějším rovinovým dostihem na světě.
 
Dostih jako šampionát kontinentu
 
Jako jediná grupa 1 se střídavě koná v různých zemích, na odlišném podkladu i distancích. V pořadatelství se od roku 1981 střídají hlavní závodiště Argentiny, Brazílie, Chile, Peru a Uruguaje. A tomu odpovídá obrovská prestiž, triumf v "Latinoamericanu" je úspěchem celé země, kterou vítězný kůň reprezentuje.
 
"Je to nejvyšší meta, které lze v jihoamerických dostizích dosáhnout. A také jediný dostih sezony, kde se utkávají nejlepší koně celého regionu. Ke sportovní prestiži se ještě přidává hrdost moci reprezentovat svou zemi. Tím, že jednotliví statující nejprve vyhrávají špičkové dostihy svých zemí, jde vlastně o finálový rozběh velkého turnaje, rozprostřeného do několika měsíců a zemí," řekl serveru thoroughbredracing.com Horacio Esposito z pořádatelské Organización Latinoamericana de Fomento del Pura Sangre de Carrera (OSAF).
 
 
Historicky nejúspěšnější zemí je s deseti vítězstvími Brazílie, Chile se letos dotáhlo na společné druhé místo s Peru.
 
Dostih byl původně určen výhradně koním trénovaným v členských zemích, ale v roce 2016 se po dlouhé diskusi otevřel i cizincům. Špičkové koně ze Severní Ameriky ani Evropy se však zatím přilákat nepodařilo, ačkoli letos pořadatelé zvali například účastníky Pegasus World Cupu.
 

Čtěte také: Cílová fotografie za 22 milionů jenů. Minařík i Váňa dál září

 
"Základní pravidlo je, že každé členské závodiště musí mít v dostihu aspoň jednoho zástupce. Celkově se snažíme o co nejširší mezinárodní účast, máme pro cizince deset až dvanáct volných míst," dodal Esposito.
 
Zájem hlásí i Gulfstream Park
 
Protože se v pořadatelství střídají různá závodiště, mění se průběžně i propozice. V závislosti na místních podmínkách se střídá travnatý i pískový povrch, distance osciluje mezi 2000 a 2400 metry.
 
"Kdekoli je k dispozici travnatý ovál, dostává přednost tráva. Na písku se běželo osmnáct ročníků, takže přesně polovina," vysvětluje Esposito.
 
Příští rok se "Latinoamericana" ujme argentinské San Isidro a poté se plánuje velká expanze na sever. O pořadatelství v roce 2021 se uchází americký Gulfstream Park. O místě konání rozhoduje OSAF spolu s hlavním sponzorem.




Štítky: dostihyChile
reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE