reklama 11C

Enable se může stát nesmrtelnou. Záleží na jediné věci, říká Gosden

ikonka

Ještě žádný plnokrevník nedokázal třikrát zvítězit v Ceně vítězného oblouku. Enable má našlápnuto k tomu, aby překonala Ribota, Alleged a další velikány. Trenér John Gosden nyní odtajnil klisniny letošní plány.
07.03.2019 12:55  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Nikam nespěchá a v poklidu se připravuje na vrchol kariéry. Pětiletá hnědka Enable se na podzim může stát první trojnásobnou vítězkou v historii Ceny vítězného oblouku. První zastávkou na této cestě by mohl být 31. května Coronation Cup v Epsomu, řekl trenér John Gosden listu Racing Post.
 
"Enable dobře přezimovala a nikdy jsem neměl v úmyslu vstupovat s ní do sezony nějak brzy. Měla teď hezké klidné období a do akce se dostane na přelomu května a června v dostizích jako Coronation Cup nebo Prince of Wales’s Stakes v Royal Ascotu," prohlásil Gosden.
 
Podobně plánoval klisně už loňskou sezonu, která ale nabrala nečekaný směr poté, co se Enable na jaře zranila a musela na operaci. Do svého druhého "Arc" nastupovala podle Gosdenových slov připravená na 85 procent a v cíli uhájila výhodu krátkého krku před mohutně útočící Sea Of Class.
 

Exkluzivně: Zesměšnila tvrdé chlapy i nacisty, říká autor nové knihy o Latě Brandisové

 
V listopadu znovu nadchla triumfem v Breeders’ Cup Turf na závodišti Churchill Downs, čímž se stala prvním koněm, který ve stejné sezoně uspěl v Ceně vítězného oblouku i na Breeders’ Cupu. "To byl naprosto brilantní comeback," řekl Gosden.
 
Dcera Nathaniela z vlastního chovu Khalida Abdullaha dosud vyhrála 10 ze svých 11 startů a na dotacích vyběhala přes osm milionů liber. Mezi jejími sedmi úspěchy na úrovni grupy 1 se nachází také britské Oaks (lehce o pět délek), jeho irská obdoba (lehce 5 1/2) a King George VI And Queen Elizabeth Stakes v Ascotu (lehce 4 1/2).
 
Případný hattrick v Ceně vítězného oblouku by ovšem byl naprosto unikátním zápisem. Nejbohatší evropský rovinový dostih zatím pamatuje jen šest dvojnásobných vítězů, mezi nimiž jsou legendární Ribot, Alleged nebo Tantiéme, syn pozdějšího napajedelského plemeníka Deux Pour Centa.
 
Zatím posledním koněm, který byl blízko třetímu vítězství, byla před čtyřmi lety klisna Treve. Kolem vítězky z let 2013 a 2014 byl při pokusu o hattrick vystavěn kompletní marketing slavného dostihu a její tým čelil nevídanému mediálnímu tlaku.
 
 
Trenérka Criquette Head - Maarek později připustila, že intenzivní kampaň v médiích i na sociálních sítích, jejíž součástí byly nákladné videoklipy, plakáty i speciální píseň, byla chybou a mohla přispět k tomu, že Tréve nakonec neuspěla.
 
Zdá se, že její kolega John Gosden si toho je vědom. "Nějaké plány máme, ale klíčová je jediná věc. Aby Enable byla na začátku října tam, kde ji potřebujeme mít," dodal.
 
 
Dvojnásobní vítězové Prix de l’ Arc de Triomphe
 
KSAR (1921, 1922)
CORRIDA (1936, 1937)
TANTIÉME (1950, 1951)
RIBOT (1955, 1956)
ALLEGED (1977, 1978)
TREVE (2013, 2014)
ENABLE (2017, 2018)
 
 
Foto: France Galop




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE