reklama 11D

Zemřel Libor Polák. Bývalému jezdci a všestrannému koňaři bylo 69 let

ikonka

Ve věku 69 let zemřel po dlouhé těžké nemoci bývalý dostihový jezdec Libor Polák, který po revoluci spojil svůj profesní život s německým závodištěm Mnichov-Riem. Díky své přátelské povaze a obětavosti měl v obou zemích mnoho přátel.
07.01.2022 17:45  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Vyučil se na konci 60. let ve Velké Chuchli, ale kvůli problémům s váhou odjezdil jen několik rovinových dostihů a brzy se zaměřil na proutěné překážky. V době působení u trenéra Tomáše Šatry si v roce 1974 připsal zadržené vítězství s hnědákem Jupiterem II na pražské dráze stylem "zadrženě 20".

Po roce 1989 se Libor Polák stejně jako řada dalších Čechů působících v dostihovém sportu přesunul do Německa. Zakotvil v Mnichově, kde byl dlouholetým cestovním “futrákem” trenéra Wernera Glanze a spolu s německými koňmi procestoval Evropu.

O tom, že byl kdykoli ochoten pomoci, poradit nebo podat pomocnou ruku mladým talentům nebo komukoli v nouzi, se ve svých začátcích přesvědčily i největší žokejské hvězdy českého turfu.

"Když jsem v roce 1994 jel poprvé na Fegentri do Švýcarska, přespávali jsme v Mnichově právě u Libora Poláka. Tenkrát ještě neexistovaly mobily a jeli jsme z Prahy do Curychu Škodou Favorit," vzpomíná Filip Minařík.

Polák kdysi podpořil i začínajícího Tomáše Lukáška. "Byl to skvělý chlap s velkým srdcem. Když mi bylo čtrnáct let, bydlel jsem o prázdninách u něj v Mnichově a učil se jezdit ve stáji Wernera Glanze. Pan Polák bude chybět mnohým z nás..." doplnil Lukášek.

Ilustrační foto: Martin Cáp (závodiště Mnichov-Riem - druhý domov Libora Poláka)




Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE