reklama 11A

Zvára: Letos se chci posunout dál a za rok se vrátit do reprezentace

ikonka

Loňský účastník olympijských her v Tokiu Ondřej Zvára zahájil jezdeckou sezonu 2022 účastí na závodech ve slovenském Šamoríně. Jak sám prozradil, letos jej čeká reprezentační pauza a mnohem více prostoru pro práci s mladými koňmi.
25.03.2022 10:00  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12D
 
Seznam seniorské parkurové reprezentace čítá celkem dvanáct jmen: Emma Augier De Moussac, Nikola Bieliková, Filip Doležal, Anna Kellnerová, Alena Machová, Marek Klus, Aleš Opatrný, Kamil Papoušek, Jakub Štěrba, Jan Štětina, Vladimír Tretera a Tereza Veselá. Chybí tam tak jedno doposud velmi výrazné jméno české skokové scény – Ondřej Zvára. 
 
Tento jezdec, jehož domovská stáj se nachází v malé obci Ostrov mezi Louňovicemi pod Blaníkem a Vlašimí, zahájil závodní sezonu účastí na Winter Masters Series ve slovenském Šamoríně, kde před týdnem startoval s pěti koňmi. „Byly to skoro samé kobyly a nebyl mezi nimi žádný hřebec, což je pro mě velmi zvláštní. S jejich výsledky jsem byl moc spokojený,“ zmínil Zvára v úvodu rozhovoru pro EquiRadio.
 
„Ve směs to byli koně, ke kterým mám dost restů, protože jsme poslední dva roky doháněli různé kvalifikace a soustředili se především na olympiádu a všechno větší jsme objížděli s Quimerem a s Cento Lanem. Neměl jsem moc času na mládež a na koně méně zkušené, takže jsem měl velikou radost, že jsem je mohl teď všechny vytáhnout a trochu prověřit. Já sice říkám, že to byli koně mladí, ale na druhou stranu mezi nimi byli i osmiletí, akorát s málo zkušenostmi,“ upřesňuje.
 

Psali jsme: Papoušek je zpět v sedle Warnesse. Čeká nás rušná sezona, konstatoval

 
Velkou pozornost na sebe přitahuje devítiletý holandský teplokrevník Ice Age B, který jakoby z oka vypadl Cento Lanovi Arcus. Jeho otcem e Emir R, matka po Calvaro Z, a tak se nejedná o žádný příbuzenský vztah těchto dvou koní. „Z Ice Age mám hrozně velikou radost, je to kůň, který má před sebou velikou budoucnost. Pokud zdraví a všechno dovolí, tak si myslím, že to může být velmi zajímavé. Dále mi velikou radost udělal Orette de Kalvarie, která je také velmi kvalitní kobyla a doufám, že se bude její kvalita jen zvedat. – Všichni mi tam udělali radost a na to co mají za sebou, tak to bylo skvělé,“ hodnotí jezdec.
 
V letošním roce bude startovat mnohem častěji na domácích závodech a pokud půjde o mezinárodní klání, tak pouze v nižších kategoriích. „Jak jsem už nastínil, tak mám hrozně veliké resty k našim mladším koním. Moje sezona letos bude o tom, že se tyto resty budu snažit dotáhnout a všem koníčkům, které jsem doteď trochu měl na druhé koleji, se budu snažit dát plný závodní trénink. Doufám, že letošní sezona nám pomůže k tomu, abychom zase vyskočili o něco výš a měli jsme k dispozici na příští sezonu kvalitní partu koní,“ vysvětluje.
 
Zvára tak letos každopádně bude chybět při oficiálních reprezentačních výjezdech. „Letos v tomto směru nejsou žádné plány. Moc českému týmu v této sezoně nepomůžu, obzvlášť ne v divizi jedna. Já už jsem si toto zažil s Cento Lanem a vím, že je to neuvěřitelně obtížné, takže jim budu všem moc držet palce. Budu se snažit to všechno sledovat a fandit jim, na to se moc těším. Moc jim závidím, protože objet si Divizi 1 byl pro mě jeden z nádherných cílů, který se povedl. Cento Lano tenkrát odjel, kromě St. Galen, kdy byl zraněný, všechny závody. Hrozně mě mrzí, že už takového koně nemám k dispozici, protože bych to s radostí objížděl znovu,“ smutně konstatuje.
 

Čtěte také: Opatrný: Po prvních CSIO budeme vědět, kdo bude nastupovat v Divizi 1

 
A jaké tedy má cíle pro rok 2022? „Moje cíle jsou, aby se čtyři mladší velmi kvalitní koně, které máme ve stáji, posunuli dál a mohl jsem se příští rok zase do té reprezentace vrátit a byl jsem takovým článkem, který tam k něčemu je a mohl jsem znovu pomáhat. Určitě jsou to Ice Age B, Francesca a Orette, kterým bych chtěl splatit dluh a postoupit s nimi výš. Můj cíl je znovu se propracovat do toho nejvyššího sportu v evropském měřítku,“ prozrazuje ve vysílání EquiRadia
 
Pevný plán závodů tedy Ondřej Zvára pro letošek nemá. „Tím, že máme takhle mladé koně a různě se to snažíme nakombinovat s těmi staršími, tak budu opravdu objíždět české závody, především Zduchovice, Martinice a Chuchle. Mám samozřejmě naplánované i nějaké zahraniční závody a moc rád bych ještě teď na jaře vyrazil do Itálie na CSI, byť maximálně do úrovně dvou hvězd. Uvidíme, co nám přinese sezona a jak rychle se budou mladší koně učit a za jak dlouho je budu moci využít alespoň do té dvouhvězdové Grand Prix. Věřím, že třeba už v polovině sezony to půjde s několika z nich. Bude záležet na tom, jak budou dobří a silní a podle toho bychom třeba na konci sezony už objeli i nějaké mezinárodní závody,“ dodává. 
 
Foto: Kateřina Návojová
 




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE