reklama 11A

Anna Helebrantová by letos ráda zopakovala úspěch z mistrovství Evropy

ikonka

Loňská účastnice finále mistrovství Evropy juniorů v parkurovém skákání doufá, že se jí i letos podaří na šampionátu uspět. Bude se tomu snažit podřídit maximum. Přípravu na sezonu zahájila soustředěním s nizozemským trenérem Wimem Schröderem.
14.02.2022 14:40  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D
 
Pro Annu Helebrantovou byl loňský postup do finále mistrovství Evropy splněným snem a ráda by ho zopakovala i v letošním roce. Přípravu na nadcházející sezonu začala v lednu a v únoru soustředěním s Wimem Schröderem v Chuchle Areně Praha.
 
„Soustředění s Wimem Schröderem pro nás bylo velmi přínosné. Byl to pro nás takový první trénink v jiném prostředí tento rok. Wim se hlavně zaměřoval na přiježdění koní. Neskákali jsme příliš vysoko, překonávaly jsme spíše technické linie. Myslím si, že to bylo úplně akorát pro koně, kteří začínali s přípravou později,“ shrnuje Anna Helebrantová v pondělním rozhovoru pro EquiRadio
 
„Trénovat s Wimem bylo fajn. Vůbec nevadilo, že mé koně viděl pouze na závodech. Všechny koně jsem mu představila, říkala jsem mu, s čím mám problém a na čem je potřeba pracovat. On se snažil mi s jednotlivými problémy pomoci,“ pokračuje.
 

Psali jsme: Některé problémy přetrvávají, ale jezdci udělali pokrok, říká Schröder

 
O tom, zda se na soustředění přihlásit, prý dlouho neváhala, neboť si chtěla zkusit trénovat s tímto trenérem a Chuchle Arenu má kousek od její domovské stáje. Stálým trenérem této talentované juniorky je David Fialka, s nímž jednou týdně absolvuje skokovou přípravu.
 
Zimní pauzu měli koně Anny Helebrantové individuální. Ti, kteří skákali ještě v druhé polovině listopadu v O2 areně, začali s přípravou až na začátku února a ostatní už v lednu. „Vloni jsem prožívala sezonu snů. Jako největší úspěch bych označila účast na mistrovství Evropy s Epem, kde jsme se dostali do finále a skončili jsme patnáctí. Dařilo se mi vlastně se všemi koňmi. Finálová účast na mistrovství Evropy byla od začátku naše meta a snažili jsme se tomu uzpůsobit všechny naše plány. Bála jsem se toho, že to bylo v Portugalsku. Cesta byla náročná, bylo tam horko, ale Epo to zvládnul skvěle, za což jsem moc ráda,“ vzpomíná. 
 
Vydařila se jí také druhá polovina sezony. „Šla jsem svou první soutěž Longines Rankings a další závody byly již přípravné pro účast během Global Champions Prague Playoffs v O2 areně,“ doplňuje. 
 
Anna Helebrantová bude i letos patřit do A-kádru juniorské reprezentace. Jak přiznala, udržet se tam není jednoduché, jelikož v této věkové kategorii je velmi silná a početná konkurence. „V juniorské kategorii je nyní hodně těžké se prosadit. Musíme objíždět hodně závodů, aby se prověřila forma koní i nás. Je k tomu samozřejmě potřeba mít velmi kvalitní koně,“ konstatuje Anna.
 

Nepřehlédněte: Helebrantová: Epo je osobnost. Nemusí ani mluvit a znám jeho odpověď

 
Skutečnost, že reprezentačním trenérem zůstává i pro sezonu 2022 Tjark Nagel velmi vítá. „Myslím si, že je určitě fajn mít někoho jako je Tjark Nagel, kdo rozhoduje, kdo kam pojede, bude se na jezdce koukat, sledovat jejich výsledky a bude nás poté podporovat na jednotlivých závodech. Tjak je velký týmový hráč, hodně prožívá týmové soutěže, a i ten samotný trénink se mi velmi líbí a vyhovuje mi,“ nešetří chválou na dalšího zahraničního trenéra, od něhož může sbírat cenné zkušenosti.
 
„Tjark i Wim dbají při soustředěních na přiježděnost koně, na pravidelné projíždění obratů a na bezproblémové překonání parkurů na vyšší obtížnosti, aby se nenastávaly nějaké problémy. Názor trenérů je pro mě velmi důležitý. Na ponících jsem trénovala s mojí maminkou, ale po přechodu na velké koně se o mě začala bát. Oslovila tedy Pavla Vachutku a později Davida Fialku. Jsem ráda za každou radu a přínos z jiného pohledu,“ dodává Anna Helebrantová v rozhovoru pro EquiRadio.
 
Uvedla také, že i v tomto roce by měla být vrcholem sezony účast na mistrovství Evropy. Bude k němu směřovat veškerou přípravu a doufá, že se jí opět podaří dostat až do finále.
 
Foto: Josef Malinovský



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE