reklama 11D

Z žokeje učitelem. Do startu sezony se přestávám holit, říká Lukášek

ikonka

Žokej Tomáš Lukášek má za sebou další úspěšnou zimu v Kataru, i když se musel předčasně vrátit domů kvůli pandemii Covid-19. Čekání na letošní sezonu v Česku si zpestřuje mimo jiné "vousatou výzvou" - oholit se chce až před prvními dostihy.
25.03.2020 10:10  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A
Ještě před měsícem byl Tomáš Lukášek jedním z nejúspěšnějších žokejů katarské sezony. V posledních dnech se nuceně přeorientoval na roli učitele angličtiny, matematiky nebo přírodopisu, kterou v době koronavirové karantény zastává při domácím vyučování svých dětí.
 
"Rozdělili jsme si s manželkou předměty a musím se přiznat, že bych nechtěl být učitelem. Je to hodně náročné, dnes probíhá už šestá hodina," smál se v pondělí odpoledne.
 
I v jeho životě se dostihové dění kvůli pandemii Covid-19 dočasně ocitlo na vedlejší koleji. Český žokej má přitom za sebou zřejmě nejúspěšnější zimu své dosavadní kariéry. Podle počtu vítězství by s třiceti triumfy obsadil druhé místo katarské statistiky a předčil jezdce jako Harry Bentley nebo Eduardo Pedroza. V oficiálním šampionátu podle vyježděných dotací skončil pátý.
 
"S katarským angažmá jsem nadmíru spokojený, celkově tam byla spousta radosti a málo zklamání. Podařilo se mi vyhrát i pár zajímavých dostihů, hodně mě potěšil třeba úspěch v grupě 3. Ve stáji jsem si stihl udělat nějaké jméno, a tak už mám podepsanou smlouvu na další sezonu," hodnotí Lukášek.
 

Čtěte také: "Jeden týden bizarnější než druhý". Pozornost turfu teď míří do Irska

 
Předčasné ukončení katarské sezony bylo poměrně překotné, situace se rychle vyvíjela. V Dauhá se jeden týden běhalo bez diváků, pak došlo k odložení dostihů o dva týdny a nakonec byly zbylé mítinky zrušeny. Lukášek v té době už intenzivně sledoval rozvíjející se epidemii v Česku, a tak reagoval mezi prvními.
 
"Rozhodl jsem se během pár hodin. V šest ráno před prvním lotem jsem si sedl s trenérem, popsal jsem mu situaci a zeptal jsem se ho, zda bych mohl letět domů. Nebyl sebemenší problém, stáj měla pochopení. V osm hodin jsem měl koupenou letenku na druhý den. Odjel jsem včas a nemusel jsem se stresovat. Následovalo mě pár žokejů jako Eddie Pedroza, někteří ještě v Kataru zůstali a čekali, jak to dopadne. Šlo to všechno strašně rychle," popisuje.
 
Výhled: Sezona bez zahraničních výjezdů
 
Teď už Tomáš Lukášek stejně jako všichni čeká doma na další vývoj pandemie. "Prvních pár dní jsem si odpočinul a doma jsem opravil, co se dalo. Vzhledem ke karanténě to teď začíná být už náročnější. Mám ale štěstí, že máme krásnou chalupu na samotě v lese, první soused je až o kilometr dál. Jakmile to dovolí počasí, budeme nějaký čas trávit i tam," plánuje.
 
Spolu s ostatními členy dostihové scény s napětím vyhlíží, v jaké podobě se odehraje letošní sezona. "Bez ohledu na to, zda se dostihy nějakým způsobem rozběhnou v květnu nebo červnu, zdá se, že nebudeme moci vyjíždět do zahraničí. Strávím tedy sezonu tady a budu k dispozici všem českým majitelům, kteří budou mít zájem. Moje telefonní čísla jsou už patnáct let stejná. Teď musíme hlavně doufat, aby se situace rychle zlepšila…"
 

Tip: Když Kincsem běhala v Praze. Po stopách "uherského zázraku"

 
Aby sebe i ostatní kolegy v těžkém období namotivoval, vyhlásil na Facebooku "vousatou výzvu" - až do zahájení sezony se nebude holit. "Je to docela sranda. Mělo to ohlas, pár žokejů jako Jirka Palík se přidalo. Říkal taky Jarda Šafář a basu se mnou drží Ondra Velek, který je ale Krakonoš už dávno. Spoustě dalších žokejů vousy nerostou, jsme takoví kloučci," směje se.
 
"Postupně si začíná zvykat i manželka. Nebyla ráda, ale když se pro něco rozhodnu, těžko se mi to vymlouvá. Chci pokračovat a záleží na tom, kdy se začne běhat. Pro tu recesi bych takhle klidně absolvoval ještě první dostihy, pokud tím nikoho nepobouřím. Kdyby mě ale nechtěli pustit do paddocku, tak se samozřejmě oholím, než sednu na koně," uzavírá Tomáš Lukášek.
 
 
Foto: Facebook Tomáše Lukáška



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE