reklama 11B

Svědectví z Cheltenhamu: Druhý den festivalu jsme už měli příznaky

ikonka

Britský turf připravuje plán opatření, jak zmírnit dopad přerušení sezony na účastníky dostihového provozu. Žokej Frankie Dettori podpořil krajany, špičkoví žokejové v Melbourne se rozdělili na dvě skupiny. Sledujeme dostihové dění v éře Covid-19.
20.03.2020 17:20  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C
Přesně před týdnem skončil National Hunt Festival v Cheltenhamu. Britské dostihy dlouho uspořádání největšího překážkového mítinku sezony v době pandemie Covid-19 obhajovaly a podávaly ho jako důkaz síly tamního dostihového průmyslu.
 
V posledních dnech však i na samotných ostrovech sílí kritika, že konání akce s celkovým počtem 250 tisíc diváků byla v současné situaci nemístným hazardem. Deníky Mirror a Sun publikovaly svědectví několika zaměstnanců Jockey Clubu, které jejich nadřízení údajně nutili pokračovat v práci navzdory příznakům nemoci.
 
"Jsem si celkem jistý, že máme koronavirus. Nic takového jsem nikdy nezažil. Cítím se nejhůř v životě. Celý hrudník mám stažený. Horečky jsou šílené. Druhý den festivalu už jsme měli příznaky. Třeba suchý kašel. Ale Jockey Club nám sdělil, že to může být jen běžné nachlazení, ať nepanikaříme," citoval Sport.cz čtyřiadvacetiletého Andrewa MacLeana, který na závodišti pracoval v baru a restauraci.
 
O rok starší Scott Saunders dodal: "Mluvil jsem s ostatními, co na festivalu pracovali, a i oni mají symptomy. Tlak na plicích vám znemožňuje pořádně dýchat. Jako byste měli plíce a hrudník ve svěráku."
 

Čtěte také: Priorita jsou tříletí koně. Jockey Club zvažuje různé varianty sezony

 
British Horseracing Authority (BHA) tento týden přerušila sezonu a následovala tak příklad Francie, Německa a řady dalších zemí. Šéf BHA Nick Rust ve čtvrtek ujistil dostihovou obec, že tamní turf "nebude poražen" pandemií a že autorita chystá sérii opatření na podporu účastníků dostihového provozu včetně těch, kteří se kvůli uzavření závodišť do konce dubna dostali do existenčních závodištích. Připravovaný plán by se měl týkat čtyř oblastí: finance, lidé, koně a zdravotnická opatření.
 
"Napříč scénou jsme svědky obrovského úsilí a odhodlání, ochota pomoci je všeobecná. Budeme dělat maximum, aby lidé byli informovaní o průběžném vývoji situace," řekl Rust listu Racing Post.
 
Nejpopulárnější žokej vyzývá k solidaritě
 
Žokej Frankie Dettori mezitím založil veřejnou sbírku na podporu Červeného kříže v rodné Itálii. "Koronavirus zasáhl lidi po celém světě, ale pro řadu Italů žijících ve Spojeném království je strašlivé sledovat chaos, který nákaza vnesla do Itálie. Je těžké necítit se bezbranný. Vyrůstal jsem v Milíně, jednom z ohnisek nákazy, a slyším od své rodiny i přátel, jak Covid-19 změnil jejich životy. Chci v této krizi ukázat solidaritu s lidmi v Itálii a rád bych povzbudil další krajany, aby se zapojili," řekl Dettori s tím, že si je vědom i vážnosti situace na britských ostrovech a vyzval i k darům pro britský Červený kříž.
 
Složitá situace kolem pandemie Covid-19 výrazně ovlivňuje provoz i v zemích, kde dostihy pokračují. Výrazně se projeví například na Dubai World Cupu, který se poběží 28. března v Meydanu před prázdnými tribunami. Kvůli stále složitějšímu cestování stornoval účast svých koní například trenér Aidan O’Brien. Nepřijedou ani američtí žokejové Irad Ortiz jr., Luis Saez a Tyler Gaffalione.
 
Ortiz kvůli nákaze dočasně ukončil ježdění dostihů. "Rozhodl jsem se po dlouhém zvažování. Považuji to za nejbezpečnější rozhodnutí pro sebe i svou rodinu,” napsal Ortiz na Twitteru. Druhého favorita Mucho Gusto místo něj pojede v Meydanu William Buick.
 

Doporučujeme: Když Kincsem běhala v Praze. Po stopách "uherského zázraku"

 
K nezvyklým opatřením sáhla dostihová autorita v australském státu Victoria, která rozdělila špičkové žokeje v Melbourne na dvě skupiny. Nařídila jim izolaci a zakázala jejich účast v ranní práci. Podle serveru Racenet se jedná o preventivní opatření pro případ, že by byl některý z jezdců pozitivně testován na Covid-19.
 
Na samotných dostizích se jezdci nesměji potkat s jinými kolegy než těmi ze "své" skupiny. Závodiště připraví také druhou šatnu, aby bylo možné žokeje co nejlépe oddělit.
 
 
Ilustrační foto: Václav Volf, fotovolf.com



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE