reklama 11D

Vycházející hvězda Ponntos: I kdyby se měl ztrhnout, chce být první

ikonka

Tříletý hřebec Ponntos v nedělním Premio Certosa dostál renomé rychlíka s velkým potenciálem. Trenér Miroslav Nieslanik ho chce letos směřovat výhradně do zahraničí, další zastávkou by měla být za měsíc grupa 3 v Římě.
22.04.2021 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Na blacktype umístění sice prozatím nedosáhl, ale úctu zasvěcených si tříletý Ponntos při svém letošním debutu na milánském San Siru vysloužil prakticky hned po startu. Rychlík trenéra Miroslava Nieslanika se totiž v kilometrovém listed Premio Certosa okamžitě dostal na špici po bok nejlepšího italského sprintera The Conquerora a společně s ním udal tempo na hranici rekordu dráhy.

"To mělo v Miláně velkou odezvu. Místní říkali, že The Conquerorovi po startu nikdo nestíhá. A my jsme se dostali o půl délky nebo délku před něj," poznamenal žokej Milan Zatloukal.

Hřebec v barvách MUDr. Evy Nieslanikové vydržel vpředu až k distančnímu mezníku, kde mu došly síly. Šestiletý The Conqueror, vítěz dvou dostihů grupy 3 a šesti listed, si pod nejvyšší nesenou hmotností v poli 63 kg pohlídal jistý triumf o 1 1/4 délky před španělskou klisnou Kitty Marion a I am Magnetic.

 

Podcast: O síle Devoir Rien i návratu Filipa Minaříka na závodiště

 

Ponntos při své premiéře proti starším sprinterům doběhl čtvrtý a potvrdil vysoké mínění, které o něm v centrále Tušimice panuje. “Jsme spokojení, byla to taková zkouška, jak jsme na tom. Věděli jsme, do čeho jdeme, narazili jsme na velmi rychlé a třídové koně. Vítěz zaběhl čas 0:57,8, to jsou neskutečné časy. Úvod byl přepísknutý, ale příště to bude zase jinak,” hodnotil Miroslav Nieslanik.

"Je to opravdu rychlík. Na to, že měl v nohou tři nijak ostré práce, kdy chodil sám a poslední galop s Donnem Clifsem, tak si vedl výborně, zvláště jako tříletý proti starším. V závěru mu došel dech, posledních 200 metrů jsem už věděl, že to není ono," konstatoval Zatloukal.

"Je něco jiného běhat proti stejně starým koním a proti zkušeným sprinterům, kteří jsou navíc rozběhaní a mají perfektní tréninkové podmínky. Těm jsme se tady v zimě nemohli při vší snaze ani přiblížit, počasí nám prostě nepřálo," dodal Nieslanik.

Cesta ke sprintům vedla přes grupu 3

Syn hřebce Power a klisny Blessing Box z rodiny někdejšího špičkového steeplera George de Hareba zahájil kariéru loni v loňské Ceně Masise v Karlových Varech. Po aktivním průběhu ze špice ho sice ve finiši minulo všech pět soupeřů, na vítězku Gianninu však při debutu ztrácel jen asi pět délek.

Nemalý potenciál Ponntos následně potvrdil druhým místem za Vi Fim v jedničkovém dostihu na 1100 metrů v rámci Evropského poháru žokejů. Při této příležitosti porazil kromě Gianniny například Dragon Arrow, Rabbit Coulsty nebo Hotchwaye.

Od té doby byl rychlý hřebec směřován výhradně do zahraničí. V Kolíně nad Rýnem si poprvé a naposledy vyzkoušel mílovou trať v tamní Ceně zimního favorita se statusem grupy 3. Na měkké dráze chvíli bojoval s žokejem Jiřím Palíkem a nakonec doběhl se ztrátou sedmý.

Následovalo "zkrácení" na 1200 metrů, což Ponntos během dvou listopadových týdnů přetavil v lehké úspěchy v Miláně (lehce 4) a Římě (lehce 5). Při obou příležitostech byl v sedle Milan Zatloukal a stáj si definitivně potvrdila, že hřebcova parketa leží na sprinterských tratích.

"On bývá rychle na nohou a potřebuje cválat. Tenkrát v Miláně měl ještě menší krizi na tisícovce, ale v Římě to zvládl na jeden nádech a bez nejmenších potíží," vzpomíná Nieslanik.

Odskočí a peláší...

Trenér i stájový jezdec se shodují, že jakékoli snahy schovat Ponntose za jiné koně a dopřát mu klidnější průběh nemají smysl.

"To bylo vidět už ve dvou letech a dává to najevo i v práci. Chodí jako první a jakmile k němu přijde jiný kůň, odmítá ho před sebe pustit. I kdyby se měl strhnout, chce být první. Potřebuje cválat a je třeba mu vyhovět. Je to dobrý kůň s obrovskou rychlostí - odskočí a peláší," popisuje Zatloukal.

Minulou neděli v Miláně to sice mělo za následek extrémní tempo, jemuž Ponntos nakonec podlehl, ale v Tušimicích jsou přesvědčeni, že to do budoucna nebude běžný scénář.

 

Čtěte také: Fotil Šacha i Piggotta. Zemřel Pavel Dias, fotograf dostihového světa

 

"Asi jsme teď museli trochu něco obětovat, aby to příště bylo lepší. Dostih strávil dobře, v pondělí ráno normálně vyžral žlab a při návratu domů už s ním šili všichni čerti. Ten start by ho určitě měl někam zvednout a až příště uvidíme, kam přesně," míní Zatloukal.

Odpověď přijde s největší pravděpodobností za měsíc v Římě. Tento týden byl Ponntos dohlášen do grupy 3 v rámcovém programu italského derby. Rýsuje se tak odveta s The Conquerorem a dalšími členy italské špičky, kam patří i Agiato, nedávný přemožitel hnědákova tréninkového kolegy Manoamana.

"Budeme Ponntose nadále menežovat do zahraničí. Sezona je před námi a já mu věřím. Je to skvělý kůň, na tratích do 1200 metrů by to měla být taková naše hvězda," uzavírá Nieslanik.

Foto: Pavla Pechmanová




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE