reklama 11C

Devoir Rien září dál, v dostihu derby-nadějí všem utekl Locomotive

ikonka

V Mostě odstartovala letošní dostihová sezona. Memoriál Rudolfa Deyla se stal kořistí favoritky Devoir Rien s Janem Vernerem, trendem dne se staly těsné doběhy. Výjimkou bylo snadné vítězství hřebce Locomotive v Ceně tříletých vytrvalců.
18.04.2021 18:33  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Ani ve třetím startu kariéry nenašla hnědka Devoir Rien přemožitelku. S žokejem Janem Vernerem v neděli splnila papírové předpoklady a v rámci seznámení s mosteckou dráhou vyhrála přípravný Memoriál Rudolfa Deyla.

Dcera dvojnásobné klasické vítězky Dumnonie z vlastního chovu Jiřího Charváta sice musela v závěru odrážet útok rozběhané Sparkle Shout a udržela si jen náskok krku, ale Verner nežádal po svěřenkyni trenéra Pavla Tůmy více, než je v klasickém trialu obvyklé. Třetí skončila Giannina před Rabbit Coulsty a Muguruzou.

Po startu se objevily na špici Solid Evidence, Force One a Rabbit Coulsty, zatímco Devoir Rien cválala na bariéře kolem čtvrtého místa, následovaná Gianninou, Sparkle Shout a Muguruzou.

 

Nepřehlédněte: Ponntos čtvrtý v listed, v Miláně změřil síly s italskou hvězdou

 

Při točení do cílové roviny Verner pohodlně ostatní podjel vnitřní stopou. Devoir Rien se rázem ocitla v čele a pod rukama se začala soupeřkám vzdalovat. Jako jediná se na ni 100 metrů před cílem dokázala dotáhnout účastnice italské klasické předzkoušky Sparkle Shout pod Jiřím Palíkem, ale o vítězce už bylo rozhodnuto. Giannina ztrácela další tři délky, jedním tempem jdoucí zimní královna Muguruza přišla o čtvrté místo na cílové čáře, kde ji o nos předstihla Rabbit Coulsty.

V kontaktu s nejlepšími byla ještě v Česku debutující Got Luck na šestém místě, jedenáct délek za ní proběhla cílem nejlepší z klisen českého chovu Orlene.

Až do neděle běhala Devoir Rien výhradně v Bratislavě, kde v polovině září debutovala lehkým vítězstvím a následně získala jistě Cenu zimnej královnej. Zatímco její matka Dumnonia ovládla Jarní cenu klisen i její slovenský ekvivalent (obojí s Janem Vernerem), v případě Devoir Rien se bude muset stáj Dr. Charvát rozhodnout pro jedinou variantu. Klisna je sice hlášená do obou dostihů, ty se však letos konají ve stejný víkend.

Druhým nejsledovanějším dostihem dne byla trojková Cena tříletých vytrvalců na 2200 metrů, v níž se utkalo jedenáct koní přihlášených do Českého derby a dvě klisny směřující do Oaks. Po nervózní předehře u startovacích boxů, kde si Martin Laube sám odchytil volného Brilliant Stara, se postaral o tempo debutující Dream Big.

 

Čtěte také: Série Brunch Royala skončila, ale druhé místo bereme, říká Bartoš

 

Na protilehlé rovině se ale začal tlačit dopředu Locomotive s Radkem Koplíkem. Ryzák trenéra Grega Wroblewského se odpoutal o dvě délky, zavedl pole do cílové roviny a s lehkostí navýšil svůj náskok až na konečných sedm délek.

Z debutujících klasických kandidátů si vedl nejlépe druhý Brilliant Star, jenž s přehledem udržel za sebou Famous Catini a Zoriymana. Favoritka Kanada finišovala sedmá a Tony Boy desátý. Za 120 000 eur kupovaný Gott ztratil slibnou pozici už kilometr před cílem, když nezachytil rozhodující zrychlení a doběhl se ztrátou dvanáctý.

Zahajovací mítink nabídl řadu těsných doběhů, v šesti z osmi dostihů činil rozdíl mezi prvními dvěma koňmi méně než 3/4 délky. Největší souboj se odehrál ve dvojkovém Memoriálu Jaroslava Podolana, v němž český odchovanec Orpheus o nos udolal loňského sériového vítěze Grigri de Lancray. Třetí finišoval Orleano.

Prvním vítězem letošní sezony se stal sedmiletý valach Kissi Sturm v sedle se svým chovatelem Jakubem Pavlíčkem, který jistě o 3/4 délky triumfoval v mílové Ceně zahájení dostihové sezony.

Foto: Bohumil Křižan, Jockey Club ČR




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE