reklama 11B

Vištalová změnila působiště. Odchod z Podolanky komentovala na sítích

ikonka

Jediná česká drezurní paralympionička Anastasja Vištalová po více jak pěti letech ukončila spolupráci s Renatou a Michaelou Habáskovými a odešla ze stájí JK Ronex v Podolance nedaleko Prahy. Své rozhodnutí obsáhle popsala na sociálních sítích.
15.07.2020 06:15  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

 
Anastasja Vištalová více jak pět let byla neodmyslitelně spjata s trenérkou Renatou Habáskovou a její dcerou Michaelou. Před několika dny však tato spolupráce skončila. Stanovisko české paradrezurní reprezentantky, která opakovaně startovala na Světových jezdeckých hrách a měla možnost se zúčastnit i paralympiády v Riu, však vyvolalo bouřlivé reakce. 
 
„Dnes s vámi všemi musím sdílet jednu velmi důležitou, leč ne příliš radostnou zprávu. Po pěti a půl letech jsem nucená ukončit svou spolupráci s paní Ing. Habáskovou a její dcerou Míšou, stejně jako svou působnost v JK Ronex z.s. Doba COVID - 19 je zkrátka plná nečekaných překvapení,“ uvedla během předešlého víkendu Vištalová ve svém příspěvku na sociálních sítích. V něm dále popisovala podrobně důvody, které vedly k ukončení spolupráce. 
 
Vedle osobních záležitostí zmínila dle svých slov „šokující zjištění“, že na sport handicapovaných pobíral JK Ronex v předešlých letech dotační příspěvky, aniž by o tom údajně Anastasja Vištalová věděla, přičemž v žádostech mělo být uváděno její jméno bez jejího souhlasu. Na to reagovala jak samotná Renata Habásková, tak oficiálně i JK Ronex, publikací svého pohledu na aktuální situaci. 
 

NEPŘEHLÉDNĚTE: Vištalová: Nemohu chtít od rodičů stále víc peněz. Chci být soběstačná

 

JK Ronex se na svém facebookovém profilu vyjadřuje k jednotlivým dotacím a příspěvkům, které získal v letech 2016 až 2019. Mělo jít o dotace z programu MŠMT – Podpora sportovních klubů a tělovýchovných jednot ZPS. „Tento program není vypsán na podporu pouze jednoho konkrétního jezdce, ale je to podpora klubům, které se zabývají prací se zdravotně postiženými sportovci. JK Ronex ve své žádosti o poskytnutí této dotace, uváděl čtyři jezdce, kteří jsou jeho řádnými členy,“ upřesnili zástupci JK Ronex, který též v letech 2016 a 2017 získal dle publikovaného stanoviska nadační příspěvek od nadačního fondu AVAST jako podporu handicapovaných jezdců. Z tohoto příspěvku byly hrazeny starty nejen Anastasji Vištalové, ale také další handicapované jezdkyně. „O všech krocích a dotacích byla Anastasja Vištalová spolu s rodiči ústně informována,“ dodává JK Ronex v prohlášení.
 
Renata Habásková pak ve svém osobním příspěvku zmiňuje, že v současné době nemá ve stáji jezdce, který by vyhovoval požadavkům Anastasji Vištalové a mohl by ji doprovázet na mnohadenních mezinárodních závodech. „Jediné možné řešení bylo ukončit naši pětiletou spolupráci. To jsem Nastě také navrhla. To, co následovalo, již naprosto nechápu a nechci komentovat,“ dodává Habásková.
 
Vištalová dále prozradila, jaké jsou nyní její plány. „Nyní jsem nucena vyhledat pomoc u odborníka, který se parajezdectví věnuje již dlouho dobu. Jeho svěřenci se prezentovali na paralympijských hrách, i mistrovství světa, či Evropy. Čeká přede mnou sice náročné období. Budu muset dojíždět trénovat do zahraničí, ale beru to jako výzvu. Nejasná je též naše účast na letošním mistrovství České republiky v Olomouci. Pokud se nám podaří dostat kobylku do formy a napravit chyby, které na ní byly napáchány, tak ráda pojedu, v opačném případě ho budu nucena vynechat. Už teď je ovšem na 100 % jasné, že se příští rok uvidíme na mezinárodních závodech a paralympijských hrách v Tokiu. Neztrácím víru v to, že se i po vynucené měsíční tréninkové pauze (byla jsem nucena umístit Domču na „prázdniny“ na pastviny, aby si vyčistila hlavu) dokážeme vzchopit a ještě si letos zazávodíme. Aspoň já bych si to z celého srdce přála,“ uvedla Vištalové ve svém víkendovém veřejném příspěvku, který později ze svých stránek na Facebooku odstranila. Do té doby se však pod ním rozhořela poměrně obsáhlá diskuze a byl sdílen i na dalších místech. 
 
V druhém příspěvku již Vištalová uvedla, že je klisna Dominique v novém domově. „Přesto bych chtěla říci, že jsme toho navzdory negativnímu vyhrocení situace hodně prožily a spolu budovaly ‚českou paradrezuru‘. Přeji Míše a paní Habáskové vše dobré do budoucna. Pěkné momenty zůstanou, bolest se snad brzy zahojí. Je čas, abychom všichni šli dál.“



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE