reklama 11B

Viděl jsem, že ve Fuerte Ferrerovi je potenciál, líčí Pavel Holešovský

ikonka

Odchovat koně, který dosáhne úspěchů na prestižních světových akcí, se povede málokomu. Pavel Holešovský se může pyšnit tím, že Fuerte Ferrero skončil šestý na mistrovství světa mladých koní. „Už jen jeho účast v Lanakenu byla pro mě vrchol,“ uvedl.
06.11.2022 09:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12C

 
Zatímco jméno majitele se v kariérách sportovních koní mění mnohdy i několikrát během kariéry, kolonka pro chovatele zůstává celoživotně bez změny. Když pak některý kůň dosáhne světových úspěchů, jeho chovatel může být náležitě hrdý, a navíc se tím prezentuje i jeho práce. 
 
A něco takového nyní prožívá Pavel Holešovský, jehož pětiletý odchovanec Fuerte Ferrero po otci Caruso z matky Furetta po Landjunge na zářijovém mistrovství světa v Lanakenu postoupil do finále a v sedle s polským jezdcem Mateuszem Tyszkem skončil šestý.
 
„Abych řekl pravdu, tak už jen jeho účast na této prestižní akci pro mě byla skoro vrchol toho, co jsem si mohl kdykoliv přát. Jak se mu tam dařilo a jak se tam postupně zlepšoval, tak už jsme tomu nechtěli skoro věřit. Jeho výsledek ve finále a v následném rozeskakování všem dokázal, že to je opravdu dobrý kůň. Z trojanovické louky jsme se dostali až na dekorování světového šampionátu,“ spokojeně konstatoval v úvodu rozhovoru pro EquiRadio Pavel Holešovský, jehož stáj se nachází v katastru zmíněné obce Trojanovice nedaleko Frenštátu pod Radhoštěm. 
 

Psali jsme: V Lanakenu byly rozdány medaile nejlepším mladým koním světa

 
„Je to hřebec, který se narodil u nás ve stáji klisně Furetě, kterou jsem získal na doporučení Zdeňka Hrnčíře z Proseče, za což jsem mu moc vděčný. Už mi dala šest hříbat a opravdu všechna jsou velmi slušná, ne-li výborná. Hřebec Fuerte Ferrero byl od začátku jeden z těch lepších. Měl jsem možnost ho ukázat již na výstavách hříbat pod matkami, přičemž moravskou výstavu v Olomouci vyhrál. Následně postoupil i na celostátní výstavu do Zduchovic, kde byl čtvrtý a také se tam velice pěkně prezentoval,“ pokračuje hrdý chovatel.
 
„Viděl jsem, že v tomto koni je potenciál a měl jsem chuť s ním pokračovat v chovatelských přehlídkách. Chtěl jsem ho dále jako mladého koně prezentovat, a tak jsem ho přihlásil do Německa na körung. Ani v německé Vechtě neudělal žádnou ostudu, naopak byl velice pozitivně hodnocen jeho exteriér a jeho příjemný temperament. Samozřejmě asi neměl takovou kvalitu, jako místní hřebci v Německu, ale byl jsem moc rád za tu zkušenost. Ukázali jsme ho chovatelům i v zahraničí, ale poté přišel na řadu český körung, kde v Písku porotu nadchl a byl vybrán do plemenitby. O něco později jsem za něj dostal zajímavou nabídku a jelikož jsem říkal, že ho chci prodat a získat prostředky na budování trojanovického areálu, tak jsem na tu nabídku kývnul,“ vypráví, jak se Fuerte Ferrero dostal k novému majiteli, kterým se stala společnost Winderen.
 

Nepřehlédněte: Základem chovu jsou kvalitní klisny a dobrá rodina, říká Starečková

 
„Jelikož jsme s vlastníkem této firmy dobří kamarádi, tak jsme se dohodli, že kůň tady u mě ještě zůstane a stráví tady zhruba další rok. Já jsem ho obsednul a udělal jsem s ním takový ten základní výcvik. Poté jsme ho ve čtyřech letech na začátku sezony převezli do Polska, kde začal svou sportovní kariéru,“ popisuje Pavel Holešovský jeho další osud. 
 
I po odvozu z jeho stáje však svého odchovance nadále pečlivě sleduje. „Majitel mi pravidelně posílá jeho videa ze závodů a podrobně mě informuje, jak se zlepšuje, kam sním pojede a jaké s ním má další plány. Takže i plán vyrazit do Lanakenu jsme společně konzultovali. Byl jsem za to moc rád, že mají s Fuerte Ferrerem velké cíle a podporoval jsem ho v tom. Je vždy krásné vidět své odchované svěřence a vědět, jak se jim daří,“ dodává ve vysílání EquiRadia Pavel Holešovský, který sice nepatří mezi největší české chovatele koní, ale určitě je nyní jedním z těch nejspokojenějších.
 
Foto: poskytl Pavel Holešovský a Josef Malinovský



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE