reklama 11B

Vladimír Mestenhauser: Chov je příběh na sedm let s mnoha zápletkami

ikonka

Vladimír Mestenhauser se chovu koní věnuje od roku 1974. V začátcích jeho chovu hrálo velkou roli štěstí a náhoda, když při výběru hřebců musel brát ohled na ekonomický faktor a chovné klisny povětšinou dostal nebo zachránil.
08.09.2022 06:30  |  Autor: Denisa Vegrichtová  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12B

Vladimír Mestenhauser je chovatelem mnoha úspěšných parkurových koní a poníků. Kromě toho se zaměřuje i na produkci kvalitních školních koní, kteří později slouží k výcviku nových dětských nadějí.
 
Co se vám na chovu nejvíce líbí?
Vše. Je to neustálá touha, nejistota a očekávání. Najdu správného hřebce? Zabřezne? Donosí? Porodí dobře? Zčistí se? Bude mít hříbě sací reflex? Nebude mít vady? Nebude malé? Nezraní se? Podaří se ho vycvičit? Příběh na sedm let s mnoha dramatickými zápletkami, často komickými příběhy a v jedné desetině případů s happy-endem...
Když máte po klisně, která dělala klubu slávu mnoho let na kolbištích již šestou generaci potomků, je to vlastně román a doufám, že bude nekonečný, že bude pokračovat, i když já už nebudu.
 
Vzpomenete si na svou první chovnou klisnu?
Byla to anglokabardinská klisna Imatra. Krásná, hodná, ale měla zdravotní problémy, kvůli kterým se nedala sportovně využít. Takže „z nouze ctnost“. Jinou jsme totiž ani tehdy neměli.
 
Věnoval jste se hned od začátku chovu parkurových koní?
Potřebovali jsme koně školní, parkurové a pony. Chov byl úzce spjat se způsobem existence klubu. Ta byla nejistá, neustálý tanec nad propastí.
Měl tvořit jednu z „nohou“ o které se dalo opřít. O tom, že se rozvíjel a v mnoha chvílích znamenal nejen existenční infuzi, ale i faktor rozvoje, rozhodla řada šťastných náhod.
Třeba jsme koupili za pár tisíc klisnu od majitele, který se jí zbavoval proto, že mu tři roky nezabřezla. A ona byla březí a pak nám dala ještě několik potomků. Matku Labe Jeffa, Labe Jamese a tří dalších úspěšných koní, klisnu Jane jsme zachránili před cestou do Itálie na maso.
Jednu z nejúspěšnějších matek jsme získali vlastně proti naší vůli, když nám ji její majitel přivezl na dvůr až z Karlových Varů.
 
To byla v podstatě i částečná odpověď na otázku, jaké matky jste využívali…
Ano, připustili jsme kdejakou klisnu, jen aby byl nějaký přírůstek, který by se dal využívat jako školní, popřípadě sportovní kůň. Náhoda a štěstí hrálo velkou roli. 
 

Psali jsme: Mělnická líheň talentů. Klub, v němž rostou parkuroví reprezentanti

 
Podle čeho vybíráte vhodného hřebce na své klisny?
Prioritu mělo vždy hledisko ekonomické. Pak teprve přišlo na řadu sledování samotných plemeníků a jejich potomstva ve sportu a snaha využít jen ty po všech stránkách prověřené.
Matku Lucase, Larina a Luska, klisnu Lucii, jsme získali od řezníka ze sousedství, který ji pro velký temperament nemohl využívat pro zapřahání. Měla úžasný pohyb, a tak bylo hned jasné, že se připustí. Tehdy měl obrovské úspěchy u potomstva plnokrevný Belendek, takže nebylo o čem přemýšlet. Ale připouštění s ním platil sponzor…Tak se zrodil „Belendek Mělnický“. 
Mnoho potomků, včetně asi nejlepší klisny co máme, vzniklo ze spolupráce se Zdeňkem Müllerem, kterému jsme cvičili mladé koně či zapůjčili plemeníka pony Collina.
Byly ale také léta, kdy chov nesměl stát žádné peníze a nesměl nám „brát“ čas, takže jsme využili „dotované“ hřebce Lantina či Colu. Měli jsme také dvě sezony zapůjčeného plnokrevného Geliduse a jednu sezonu Sir Benta. 
 
Kolik máte v současnosti chovných klisen a kolik jich je březích na příští rok?
Dopracovali jsme se k celkem slušným klisnám. Všechny jsou prověřené ve sportu a při výcviku dětí, všechny jsou krásné a pět z nich dokonce působilo ve vysokém sportu. Jen dvě jsou mladé, ale zato jejich matky jsou výkonné. Tři jsou březí po Cayado, tři po Zanzibar, jedna po Global Champion, jedna po Bannany. Letos máme březí jen jednu poničku, zato tu nejkvalitnější a navíc po skvělém Basco, po němž už dala dvě nádherná hříbata. Jedná se o klisnu Gillette. Celkem tedy čekáme devět hříbat.
 
Na které odchovance a jejich úspěchy jste nejvíce hrdý?
Jména některých již jsem uvedl v odpovědích na předchozí otázky. Tím, že jsem na produktech našeho chovu trénoval mládež, jsem samozřejmě přilnul nejvíce k Jettušce, která ještě loni sériově vítězila včetně finále Junior Cupu a k Pay Dayovi, který přivedl do sportu desítky dětí, získal mnoho medailí a mimořádných úspěchů a byl i na ME v Arezzu. Oba dva dodnes denně dělají radost mnoha novým jezdeckým nadějím, Jettuška už je také březí. No a žhavá současnost jsou klisny Trianka a Quensis, obě na úrovni ST s velkou perspektivou.
 
Jakým směrem si myslíte, že by se měl český chov ubírat? Na co by se čeští chovatelé měli zaměřit?
Myslím, že český chov úplně zázračně dohání padesátiletý předstih vyspělých chovatelských zemí. Moderní doba přináší snadný přístup k jakýmkoli informacím, takže každý může nastudovat cokoli, a když má finance, tak využívat ty nejlepší hřebce či technologie. 
Mým doporučením je, aby chovatelé nezapomněli na to, že přírodu nepřelstí a odchovávali koně zdravé. Jestliže mají koně ve třech letech špatné rentgeny, není to samo sebou. Jsem přesvědčen, že to je nevhodným krmením a nedostatkem pohybu. 
 
Foto: poskytl Vladimír Mestenhauser



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE