reklama 11B

Mlčochová: Oba valaši jsou velmi rozdílní. Musela jsem si na ně přijít

ikonka

V rozhovoru se Karolína Mlčochová rozpovídala o obou svých svěřencích, které má nyní v péči a porovnala jejich vlastnosti. Valaši Apollo a Cayman nyní pravidelně startují nejen při seriálu Czech Junior Cup a se svou jezdkyní se dostávají stále výš.
22.07.2022 11:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |  
DOPORUČUJEME
| FANCLUB
reklama 12D

Severočeská parkurová jezdkyně Karolína Mlčochová má v tuto chvíli ve své péči dva velmi kvalitní koně, s nimiž pravidelně startuje nejen při jednotlivých kolech Českého skokového poháru a konkrténě se účastní seriálu Czech Junior Cup. Jsou jimi třináctiletý český teplokrevník Apollo po Aristo Z a patnáctiletý holštýnský valach Cayman po hřebci Caretino. V rozhovoru se o obou svých svěřencích rozpovídala a porovnala jejich vlastnosti. 
 
Jak jste se k oběma těmto koním původně dostala?
V případě Caymana to bylo ovlivněné tím, že jsme se rozhodli pro pořízení ještě jednoho koně do týmu. Můj trenér Radek Housa ho měl nejprve pro jednu slečnu do tréninku, která si s ním splnila kvalifikaci na mistrovství České republiky a věděl, že poté bude na prodej. My jsme se na něj jeli podívat na ten mistrovský mítink a už tam jsme věděli, že ho bereme, že to prostě bude ten pravý kůň pro mě. U Apolla jsme to měli tak, že ho původní majitelka prodávala s těžkým srdcem, jelikož to byl pro ni životní kůň a miláček, kterého si vychovával opravdu od hříběte. Narazili jsme na inzerát, napsali jsme a jeli jsme si ho vyzkoušet. Seděla jsem na něj jednou a taky jsme ho hned naložili a odvezli k nám domů. 
 
Takže u obou jste hned věděla, že to bude fungovat a že jsou to ti praví parťáci? Které další jste měla možnost jezdit?
Přesně tak. To byly velmi podobné pocity a u obou jsem byla přesvědčená, že je to prostě ono. Nijak dlouho jsem se nemusela rozmýšlet, po prvním ježdění bylo rozhodnuto. Před tím jsem ještě měla samozřejmě možnost jezdit poníky, klisnu Diu z Mělníka, valacha Winner takes all a klisnu Kiru od Alžběty Ducké. 
 
Můžete nyní porovnat v čem vás oba koně posunuli v ježdění dál a jak vás postupně zdokonalovali? 
Oba dva jsou velmi specifičtí koně. Cayman je poměrně těžce jezditelný, je neustále v napětí a nebývá moc často uvolněný. Jezdí se trochu hůř než ostatní koně, takže to mě určitě zdokonalilo v práci právě s koňmi tohoto typu. My jsme si však spolu velmi sedli a myslím si, že nám to spolu moc jde. Apollo mi třeba velmi zklidnil ruku. Tento kůň zase nemá rád, když jezdím já v napětí, takže jsem se musela vždy snažit co nejvíce dostat do klidu a také nemá rád, když mám před skokem ruce nahoře. Celkově mě prostě uklidnil v mém jezdeckém projevu. 
 

Psali jsme: Karolína Šťastná: Z Icarda se stává pan kůň. Ještě toho hodně ukáže

 
Jací jsou Cayman a Apollo v chování? Je mezi nimi v tomto ohledu veliký rozdíl?
Apollo navenek projevuje mnohem více emoce. Když se pustí do výběhu, tak řehtá, cválá, válí se a projevuje svou spokojenost. Cayman je zase takový více opatrný ve všech ohledech. Je velmi hodný, jemný a můžu říci, že je o něco více vychovaný než Apollo. Ve vztahu ke sportu je pro mě lepší vždy startovat nejdříve s Caymanem, protože na něm mám větší jistotu. Jde opravdu přes všechno, na nic nekouká a všechno zná. Má za sebou mnoho zkušeností z velkého skákání v zahraničí, takže ten má všechno okoukané. S Apollem si musím dávat trochu větší pozor na překážky s vodním prvkem, což mu občas dělá problémy. Jsou mezi nimi tedy znatelné rozdíly v chování a jejich projevech. 
 
Zmíníte nějaké společné dosažené úspěchy? 
S Apollem máme na kontě vítězství při Czech Junior Cupu v Hradišťku. S Caymanem jsem tam měla finále také na dosah, ale nakonec hrál roli stres. Oba dva jsou pro mě velmi důležití v mé kariéře a úspěchy postupně přichází. Věřím, že jich bude ještě mnoho. 
 
Jak vaši sportovní partneři tráví své dny během sezony, když zrovna nejste na závodech? 
Mají poměrně klasický režim sportovních koní. Máme vlastní domovský areál, takže je máme téměř pořád na očích. Ráno je pouštíme do výběhu a přes poledne se zavírají a následně odpoledne jezdím nebo pokud je veliké horko, tak je odjezdím až k večeru. Nejvíce u nás na severu chodíme na vyjížďky, jelikož zde máme hodně kopců, takže je potřeba to využít k přípravě. Na jízdárnu je beru přibližně dvakrát v týdnu a prokládáme to s volnými dny. Hodně to střídáme, aby to měli zajímavé a pestré. 
 
Foto: poskytla Karolína Mlčochová



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE