reklama 11A

Křídlo a Doležalová: Čeští koně mohou konkurovat těm importovaným

ikonka

Radek Křídlo se u koní pohybuje od dětství, později se k němu přidala i partnerka Markéta Doležalová. Nyní společně chovají teplokrevné koně pro všechny sportovní disciplíny včetně spřežení. Chtějí dokázat, že i koně českého chovu mají budoucnost.
28.08.2022 06:30  |  Autor: Denisa Vegrichtová  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12D

Radek Křídlo pochází z vozatajské rodiny, což také vedlo k tomu, že se tomuto sportu začal věnovat. Z časových důvodů závodění nechal a zaměřil se na chov koní, se kterým mu pomáhá partnerka Markéta Doležalová. Jejich odchovanci již dosáhli výkonnosti ST, a to nejen v parkuru, ale i ve spřežení.
 
Jak jste se dostali ke koním?
Radek: První krůčky kolem koní jsem absolvoval díky svému tatínkovi, který byl vedoucím školního statku v Liblicích u Českého Brodu. Ten bohužel zemřel, když mi bylo pět let.Poté se stal mým vzorem a učitelem můj o čtrnáct let starší bratr Jirka Simandl, u jehož koní jsem vyrostl, a kteří položili základ našeho chovu. Za vše, co vím o koních, vděčím právě jemu a s nadsázkou o něm tvrdím, že byl v minulém životě kůň.
Markéta: K Radkovi do stáje jsem přišla v roce 2003 a postupem času propadla kouzlu chovu koní a práci s nimi. Za vše, co u koní znám, vděčím právě jemu. 
 
Čemu jste se ve vašich začátcích s koňmi věnovali?
Radek: Jelikož se můj bratr v tu dobu věnoval vozatajskému sportu na nejvyšší úrovni včetně mezinárodních závodů a zároveň byl chovatelem sportovních koní, bylo celkem jasné, jakým směrem se můj život s koňmi bude ubírat. Nedokázal jsem však skloubit časově náročnou práci v zemědělství s vozatajským sportem, takže jsem amatérského závodění po dvou sezonách zanechal a věnoval se nadále chovu a výcviku mladých koní, včetně výcviku v zápřeži. 
Markéta: Já jsem se ze začátku pouze učila jezdit, později jsem začala Radka doprovázet při zapřahání a nakonec jsme spolu dělali veškerý výcvik včetně obsedání a práce s remontami. Kromě vozatajství tíhnu ještě k drezuře, ve které nás oba hodně posunul náš kamarád a vynikající trenér Honza Buben starší.
 
Co vás vedlo k tomu začít chovat koně?
Chovat koně jsem chtěl vždy. Zajímalo mě, jaké budou další generace rodiny koní, u které jsem vyrostl a kterou znám od roku 1978. 
 
Kterou klisnu můžete označit za zakladatelku vašeho chovu?
Zakladatelkou mého chovu byla klisna Dálava po hřebci 70 Quoniam II-124 z matky Daisy po 74 North Star VII-13, kterou jsem jako sedmiměsíční dostal od svého bratra. Její matku Daisy jsem od jejího narození miloval a vždy jsem si přál mít její dceru. Dálava byla velmi charakterní a temperamentní klisna s vynikajícím pohybem a v chovu úžasná matka. Bohužel předčasně ve dvanácti letech uhynula na koliku. Za svůj krátký život nám dala pět dcer, z nichž dvě jsou pokračovatelkami v našem chovu. 
 

Psali jsme: Začínala u dostihů, teď se Šárka Votavová věnuje chovu skokových koní

 
Jakého zaměření tedy koně vašeho chovu jsou?
Líbí se nám teplokrevní sportovní koně, na nichž oceňujeme všestrannost. Snažíme se produkovat koně použitelné pro všechny sportovní disciplíny.
 
Jaké vlastnosti musí kůň na vozatajství mít?
Kůň pro vozatajství by měl mít především vynikající charakter a ochotu k práci, dále výborné chody a konstituční tvrdost. 
 
Na které odchovance a jejich úspěchy jste nejvíce hrdí?
Z koní narozených v naší stáji dosáhli se svými novými majiteli nejvyšší výkonnosti Le Ramon (skok ST**), který byl mimo jiné členem vítězného družstva na mistrovství České republiky, Cora (skok ST**), Clara (skok S**), Furstin Wilma (spřežení ST). Dále stojí za zmínku valach Lukas (Le Patron), kterého z Denisy (Dálavy první dcery) odchoval náš kamarád Jiří Bouška a který dosáhl výkonnosti T ve spřežení. Z koní v našem majetku si velmi považujeme vítězství klisny Mony Lisy (Monaco x Furst Wilhelm x Ramiro-47) ve finále přehlídky tříletých klisen v Písku a následně vítězství v prvním ročníku drezurního testu pro tříleté koně při finále drezurních Kritérií mladých koní. Mona Lisa se rok na to stala také vícešampionkou KMK pro čtyřleté koně, tentokrát již s novou majitelkou. Na její úspěch navázala klisna Hope (Hickstead White x Ramiro-47 x Carismo), která se v loňském roce zúčastnila tří přehlídek tříletých klisen a všechny tři vyhrála, včetně té celostátní. Velké naděje vkládáme rovněž do letos pětileté klisny Connie (Contendro I x Ramiro-47 x Carismo), která se momentálně prezentuje na úrovni L**, zvítězila v kvalifikačním kole KMK a jeví se do budoucna velmi slibně. Většiny těchto úspěchů bychom však nedosáhli bez našich kamarádů Dariny a Jirky Hochmanových, kteří naše koně svědomitě a profesionálně připravují a prezentují na závodech a chovatelských akcích. Jsme si vědomi, že u nich jsou naši koně v nejlepších rukách a za to jim patří obrovský dík. 
 
Čeho byste do budoucna rádi dosáhli?
Byli bychom rádi, kdyby se koně z našeho chovu i nadále úspěšně prezentovali na sportovních kolbištích a pomohli nám tak dokázat, že i koně z původní české rodiny mohou ve sportu úspěšně konkurovat zahraničním importům.
 
Foto: poskytli Radek Křídlo a Markéta Doležalová



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE