reklama 11C

Sternkranz třetí v grupě 3. Vyhrál jsem sázku s tátou, směje se Váňa

ikonka

Jedenáct dní po vítězství v Quinté+ doběhl hnědák Sternkranz s Josefem Bartošem třetí v hlavním dostihu zimního mítinku v Cagnes-sur-mer. Dostihová komise dala českému žokeji nejprve sankci a hned poté mu pogratulovala k výborným výkonům.
10.01.2021 19:18  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
AKTUALIZOVÁNO
| FANCLUB
reklama 12A

Dvěma cennými výsledky zakončila své šestitýdenní působení ve francouzském Cagnes-sur-mer výprava trenéra Josefa Váni mladšího a Scuderie Aichner SRL. Žokej Josef Bartoš v neděli třikrát točil do cílové roviny mezi nejlepšími a vytěžil medailová umístění se Sternkranzem a Capivarim na překážkové blacktype scéně.
 
"Bylo to skvělé zakončení mítinku, gratulovali nám dokonce i členové dostihové komise. Koně podali perfektní výkony a po dostihu vypadají dobře, takže jsme moc spokojení," radoval se Bartoš. "Dnešek hodnotím hodně pozitivně. Skončit v blacktype dostizích druzí a třetí, to je parádní výsledek," dodal Váňa.
 
Nejblíže vítězi byly barvy Scuderie Aichner v hlavním dostihu celého mítinku. V grupě 3 Grand Prix de la Ville de Nice - Bernard Secly (4600 m, 100 000 eur) ztrácel třetí Sternkranz na úspěšného obhájce vítězství Berjoua jen 1 3/4 délky.
 

Čtěte také: Manželé Myškovi se přestěhovali do Koles, hlavní oporou zůstává Evžen

 
Josef Váňa poslal do steeplechase o 100 000 eur hned dva svěřence. Piton des Neiges se pod Jamesem Reveleym pohyboval kolem čtvrtého místa, naopak Sternkranz cválal předposlední a v prvním okruhu měl problém s akceptováním rychlého tempa.
 
"Hrozně rychlý dostih, skoro nic jsem neviděl a pořád jsem bojoval, abych si polepšil aspoň o jednoho nebo dva koně. Bylo to náročné, pozičně nikde nebylo místo," popisoval Bartoš.
 
V rozhodujícím okruhu udělal Piton des Neiges na protilehlé rovině dvě skokanské chyby a po zaváhání na patnácté překážce ztratil během krátkého okamžiku pozici. Reveley se ocitl mimo dostih a raději valacha na konci oblouku zadržel. Ve stejné chvíli se Bartoš na Sternkranzovi prodíral dopředu. S příchodem do cílové roviny se vítěz prosincového Quinté+ už nacházel mezi pěti nejlepšími a zaútočil u vnitřní bariéry. Za poslední překážkou se Bartošovi podařilo rozhýbat valacha k velkému finiši a v cíli bral třetí místo za favoritem Berjouem a Diamant Brutem.
 
"Když jsem ho začal po open ditchi rozjíždět, zavřeli mě a musel jsem chvilku počkat. Ale Sternkranz na měkké dráze prostě zabere a jede až domů. Berjou je výborný kůň, ten byl po posledním skoku ještě o něco rychlejší. I Sternkranz podal hodně dobrý výkon," hodnotil Bartoš, který dal ve finiši šest pobídek bičíkem a kvůli překročení limitu o jednu pobídku inkasoval sankci 150 eur.
 
"Pepa předvedl úžasný odhad na všechno. Jet ve čtrnáctihlavém poli zezadu, vyhýbat se kolizím a hlídat si špici a nějak se tím proplést, to byl těžký úkol. Zvládl to na jedničku," netajil se spokojeností Váňa.
 
Capivari dobře prodal formu
 
Česká výprava měla zastoupení i v jednom ze tří nedělních listed. Devítiletý Capivari druhým místem v proutěnkářském Grande Course de Haies de Cagnes (4300 m, 52 000 eur) potvrdil renomé jedné z hlavních opor Váňovy stáje a svým výkonem se rázně vymezil vůči sázkovému kursu 25:1.
 
Nestačil jen na výbornou Tenerife Sea, která získala třetí vítězství ze čtyř startů v rámci mítinku. Zatímco předchozí úspěchy získala stylem start - cíl, tentokrát Christopher Couillaud zaskočil soupeře a klisnu stáhl na pozici. To mělo za následek pomalejší tempo, v němž Capivari pracoval na průběžné třetí příčce.
 
Půl okruhu před cílem se razantně zrychlilo a bělouš měl krátkou krizi. V posledním oblouku odpadl na chvost pole, Bartoš však dokázal soupeře podjet na vnitřní straně dráhy. V cílové rovině se rázem ocitl ve hře o vítězství. Zeslábl až v závěru, kde mu Tenerife Sea odskočila o 2 1/2 délky a Capivari kontroloval druhé místo před Le Mans a favoritkou Curly Basc. I při třetím startu v Cagnes-sur-mer získal dotované umístění.
 
"Capivari odvedl to, co jsme od něj čekali. Věděli jsme, že má formu a byl nažhavený na dostih. Kdybych měl v průběhu o trochu víc štěstí, možná se to dalo i vyhrát. Vítěz to ale zajel skvěle, podařilo se mu to na 110 procent, takže jsme byli druzí," konstatoval Bartoš. "Udělat to o dírku jinak, dalo se asi bojovat až do konce o vítězství, ale to jsou prostě dostihy," dodal Váňa.
 
Popáté se v rámci mítinku představil Starman, který nastupoval do proutěnkářského handicapu Prix Romantisme - Marcel Maschio (4000 m, 30 000 eur) jako outsider 36:1. Při vbíhání do druhého okruhu si začal výrazně lepšit pozici a na protilehlé rovině už skákal jako první. V závěru mu došly síly, ale uhájil aspoň poslední sedmou dotaci, necelých 13 délek za vítězkou Astara de Lune.
 
"Starman nedá jezdci nic zadarmo. Během dostihu jsem ho neustále pobízel, aby trochu zlepšil, ale s ním je to těžké. Ve druhém okruhu se chytil, tak jsem to zkusil. Jenže čtyři kilometry jsou na něj přece jen dlouhá distance. Tím brzkým nástupem jsme asi ztratili síly, které pak chyběly v závěru," přiznal Bartoš.
 
Úspěšná bilance a cenné zkušenosti
 
Během šesti týdnů pobytu na Azurovém pobřeží absolvovali svěřenci Josefa Váni mladšího 27 startů, z nichž získali jedno vítězství a patnáct umístění do pátého místa. Sternkranz ovládl dostih Quinté+ a doběhl třetí v grupě 3, Piton des Neiges a Capivari byli druzí v listed.
 
Ekipa z Karlovarska si poprvé vyzkoušela účast na velkém francouzském mítinku s přípravou na místě a zhuštěným programem startů. Hlavní opory výpravy stihly v Cagnes-sur-mer tři až pět dostihů. "Všichni koně prostáli mítink zdravotně v pořádku a dokázali si s tou náloží startů poradit. Pro všechny z nás to byla hodně cenná zkušenost," pochvaloval si Bartoš.
 
Když začátkem prosince v Cagnes-sur-mer začínali, nebyl si šancemi úplně jist ani Josef Váňa mladší. "Kdyby mi někdo řekl, než jsme sem jeli, že budeme bojovat s nejlepšími, tak bych tomu ani nevěřil. A ono se to podařilo a navíc se ctí. Byli jsme schopni držet s francouzskou konkurencí krok a myslím, že jsme se trochu dostali do povědomí soupeřů. Po tomhle mítinku nás respektují a příště už nás asi nebudou brát jako úplné outsidery," poznamenal Váňa.
 
I podle jeho slov znamenalo působení na Riviéře velkou školu. "Hlavní poučení? Když jsou dobré tréninkové podmínky, tak se s těmi koňmi dají dělat i velké věci. Je třeba dobře nastavit podmínky, pochopit tamní systém a připravit na to koně. A oni to pak člověku vrátí," zamyslel se nad tím, co mu šestitýdenní pobyt přinesl.
 
V soukromé rovině Josefa Váňu mladšího potěšila i vyhraná sázka, kterou uzavřel se svým otcem před odjezdem. "Táta tvrdil, že odsud nepřivezeme ani euro. Já jsem se s ním vsadil, že přivezeme 100 tisíc. Naštěstí jsme to splnili a to mě těší hodně," směje se.



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE