reklama 11B

"Riskovali jsme a vyšlo to!" Sternkranz vyhrál dostih dne ve Francii

ikonka

Šestiletý hnědák Sternkranz v sedle s Josefem Bartošem zvítězil v dostihu o 80 000 eur ve francouzském Cagnes-sur-mer. Svěřenec Josefa Váni mladšího v barvách Scuderie Aichner SRL předvedl silný závěr a dokonale vytěžil z optimálního průběhu dostihu.
30.12.2020 17:05  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
MIMOŘÁDNÁ ZPRÁVA
| FANCLUB
reklama 12D

Po celý prosinec sbírali umístění a zvykali si na specifické podmínky v Cagnes-sur-mer. Ve středu se žokej Josef Bartoš a trenér Josef Váňa mladší dočkali velkého úspěchu. Šestiletý Sternkranz lehce dominoval v 80 000 eury dotovaném handicapu Quinté+ a barvy stáje Scuderia Aichner SRL tak zazářily v nejsledovanějším francouzském dostihu dne.
 
"Když jsem projel cílem, pocítil jsem obrovskou úlevu. Zariskovali jsme a vyšlo to, jsme neskutečně šťastní," konstatoval Bartoš, který slaví první francouzské vítězství po třinácti letech.
 
Sternkranz startoval v rámci zimního mítinku na Azurovém pobřeží již potřetí. V předchozích dvou startech získal tabulová umístění ve steeplechase handicapech a stájový tým dlouze zvažoval, zda ho poslat opět do podobného dostihu nebo si troufnout na mnohem lépe obsazené Quinté+ Prix de la Picardie (4000 m, 80 000 eur). Ve prospěch těžší varianty rozhodla mimo jiné výhodná nesená hmotnost 66 kilogramů a z ní vyplývající váhová výhoda oproti některým třídovým soupeřům.
 

Hana Mouchová: K ježdění dostihů v Paříži mi pomohl Olivier Peslier

 
Tím však předstartovní anabáze ještě neskončila. Při ranním opohybování Sternkranz se svým trenérem upadli a udělali salto. Vše se naštěstí obešlo bez zranění a odchovanec německého hřebčína Röttgen tak mohl nastoupit na start.
 
Početné startovní pole se záhy roztáhlo a Sternkranz skákal první překážky na poslední pozici. "Věděli jsme, že to bude rychlé, tak jsem zkusil zachovat chladnou hlavu a nikam jsem nespěchal, i když nám ostatní koně trochu utíkali. První dva skoky Sternkranz překonal až moc čistě, jako steepler. To jsem si říkal, že jestli takhle bude pokračovat, tak budeme za chvíli ztrácet deset délek," glosoval Bartoš.
 
U vnitřní bariéry cválající český zástupce však nenabral výraznější ztrátu a od poloviny dostihu se začal rozcházet. Ve druhém okruhu už byl v kontaktu se soupeři z druhého sledu a postupně si zlepšoval pozici.
 
"Celou dobu jsem si dával pozor, aby mi neutekla špička. Posledních pět skoků začal Sternkranz zrychlovat. Byli jsme domluvení, že zkusíme jít vnitřní stopou a všechno vyšlo. V závěrečném oblouku jsem se dostal, kam jsem potřeboval, a Sternkranz zabral," popsal Bartoš.
 
Před poslední překážkou už útočil na vítězství. "Tam jsem v podstatě věděl, že vyhraju. Šlo jen o to v pořádku skočit a jít domů," dodal italský šampion. Sternkranz ve vnitřní stopě dál zrychloval a v cíli měl na druhého Brica náskok 2 1/2 délky. Třetí Cirano de Pail ztrácel dalších 1 1/4 délky.
 
Aklimatizace jako hlavní plus
 
Šestiletý valach majitele Josefa Aichnera navázal na listopadové vítězství na stejné distanci v Miláně. Celkem letos triumfoval třikrát z devíti startů, přičemž se dokázal prosadil v cross country, steeplechase i na proutěných překážkách.
 
Podle Josefa Bartoše vytěžili kůň i jezdec z důkladného seznámení s místními podmínkami. "Kdybychom přijeli do takového dostihu přímo z domova, asi by to s nimi na těch hyrdách neucválal. Uspěli jsme díky tomu, že tady Sternkranz nějakou dobu je a že má napracováno přímo v Cagnes-sur-mer. Teď už měl tu potřebnou rychlost, navíc má rád měkkou půdu. I já jsem tady už párkrát jezdil a věděl jsem, že musím stahovat ztrátu až ve druhém kole," poznamenal.
 
Samotný Bartoš zvítězil ve Francii popáté, ale dosud poslední úspěch spadal do sezony 2007, kdy triumfoval s My Star Lorou v Nancy. "Ve Francii jsem v minulosti vyhrával na menších závodištích jako Nancy a Vittel. Na další vítězství jsem čekal dlouho. O to větší radost mám teď," dodal.
 
Druhého Váňova svěřence Starmana jela v závěrečném dostihu dne Pauline Dominois, která uplatnila úlevu čtyř kilogramů. Pětiletý valach však ve druhém okruhu proutěných překážek na 4000 metrů začal ztrácet, a tak ho jezdkyně na protilehlé rovině zadržela.



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE