reklama 11C

Janáček naskakuje do rozjeté sezony v Dubaji. Chci to zkusit, říká

ikonka

Jen několik dní poté, co se posedmé stal šampionem španělských žokejů, mění Václav Janáček vzduch. Místo původně plánované dovolené se přesunul do Dubaje, kde bude v příštích měsících působit jako pracovní jezdec a rád by se ukázal i v dostizích.
04.01.2021 14:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B
Den před Silvestrem prošel Václav Janáček tleskajícím zástupem kolegů na madridském závodišti La Zarzuela a mohl si říci, že další mise je splněna. Sedminásobný šampion španělských žokejů uzavřel sezonu ve velkém stylu. Odpočinek však trval přesně jeden den. Už na nový rok vyrazil český žokej na angažmá do Dubaje.
 
"Za normálních okolností bych asi chystal velkou dovolenou, ale naskytla se tahle příležitost. Zase na chvíli změním prostředí a podívám se někam jinam,. Teď si akorát musím zvyknout na brzké vstávání," směje se Janáček, který bude působit přímo v Meydanu ve velké stáji jako pracovní jezdec.
 
Na závodiště, kam v minulých sezonách provázel špičkové španělské koně, se vrací s ambicí zasáhnout i do dostihového provozu. "Chci to minimálně zkusit. Působím ve stáji, kde jsou dva žokejové a velké množství koní. Nemám nic slíbené, ale mám výbornou manažerku, která mi bude shánět rita. Uvidíme, jak to půjde a co se podaří. Mám každopádně radost, že jsem dostal pracovní vízum, může to být zajímavá zkušenost i pro další roky," nastiňuje.
 
 
Že do dubajského dění vstupuje až v polovině tamní sezony, je kompromis, který ovlivnila i situace ve španělském šampionátu.
 
"Já jsem začal sondovat možnosti už začátkem listopadu, kdy se pro mě situace v šampionátu nevyvíjela příznivě a měl jsem toho za celý rok plné zuby. Jenže pak se kvůli Covidu-19 zpozdilo vyřizování papírů a když jsem v polovině prosince dostal zelenou, situace se změnila. Nechtěl jsem celý rok házet za hlavu, tak jsem zabojoval o šampionát a odlet posunul," vysvětluje Janáček.
 
Na kladné vyřízení jeho žádosti neměly vliv ani tak jeho předchozí zkušenosti v Dubaji, ale spíš Janáčkova současná vizitka mnohonásobného šampiona. "Chtěli o mně vědět poměrně dost věcí. I manažerka mi říkala, že nejspíš rozhodl můj životopis a zejména čísla, co všechno jsem odjezdil a vyhrál," potvrzuje.
 
Úspěšná sezona a prodloužený kontrakt
 
Už nyní je jisté, že se Václav Janáček bude na jaře vracet k trenérovi Guillermovi Arizkorretovi do Španělska. "Podepsal jsem kontrakt na další rok s Yehuada Rosio, což je jeden z hlavních klientů trenéra Arizkorrety. Opět jsme posílili a zřejmě ještě dorazí další koně, takže na příští rok máme dobře nazbrojeno."
 
V úspěšném středisku s více než osmi desítkami koní působí kromě Janáčka další dva žokejové, kteří jsou rovněž vázáni kontrakty s velkými majiteli.
 
"Každý máme své koně a já většinou jezdím ještě pro menší majitele, kteří nemají kontrakt. Ten systém má své výhody i nevýhody, ale v poslední době jsem měl docela štěstí na dobré příležitosti. S rokem 2020 jsem určitě spokojený, nevyšly nám akorát velké vytrvalecké dostihy, kde jsme doplatili na nepříznivé průběhy. Celkově jsme vyhráli většinu z toho, co jsme vyhrát měli a ještě něco navíc," hodnotí.
 
Černým dnem loňského roku byla říjnová dopravní nehoda v Normandii, při níž zahynulo sedm koní zakoupených španělskými majiteli na dražbě v Newmarketu. "Bylo to hrozné, nechtěl bych u té situace být. Jeden z těch dvou špičkových koní byl náš, emocionálně nás to zasáhlo všechny," ohlíží se za smutnými okamžiky.
 
Po sedmi šampionských titulech lze českého žokeje směle označit za jednu z nejvýraznějších postav moderního španělského turfu. Přímý dosah letošních úspěchů se mu však i kvůli dopadům restrikcí kvůli Covidu-19 odhaduje jen obtížně.
 
"Když jsem tady byl první tři nebo čtyři roky, lidé mě občas zastavili v nákupním centru nebo na ulici. V minulém roce jsme byli zavření doma, všechno bylo jiné a těžko se to hodnotí. Dostihy jsou ve Španělsku taky trochu uzavřenější sport, ale na druhou stranu jsou ve státní loterii, mají své stránky v novinách a v televizi jsme víc než dřív," konstatuje Janáček. 
 
 
Foto: Arizkorreta Racing



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE