reklama 11B

Tipy na zimní ohradu od českého výrobce elektrických ohradníků fencee

ikonka

/PR článek/ Český výrobce elektrických ohradníků fencee přináší tipy pro zimní ohrady. Elektrické ohradníky jsou totiž často používány i v mrazivých dnech a příprava na zimu je klíčovým faktorem, který by žádný chovatel neměl opomenout.
17.11.2021 09:30  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12A

 

Elektrické ohradníky se většinou používají od jara do podzimu. Ale díky venkovnímu chovu koní jsou často používány i v mrazivých zimních měsících. Příprava ohrady na zimu je klíčovým faktorem, který bychom neměli opomenout. Popíšeme si zde několik důležitých kroků, pro správné fungování ohradníku v zimním období. 
 

Mráz, led a sníh

Hlavní příčinou snížení nebo úplné ztráty napětí v elektrickém ohradníku během chladných zimních měsíců je led a sníh. Voda je velmi vodivá, ale o ledu a sněhu se to říct nedá. To může způsobit potíže zejména pro zemnící tyče. Problémům lze zabránit tím, že tyče instalujete do míst, kde neočekáváte vydatnou sněhovou pokrývku, např. za stodolu nebo pod strom. Snížíte tím možnost, aby mráz proniknul až do hloubky tyče. Použijte pozinkované zemnící tyče, jsou lépe chráněny proti korozi, která působí jako izolátor. Suchý zimní vzduch se podepíše na vodivosti půdy a funkčnosti celého systému elektrického ohradníku. Doporučujeme doplnit soustavu zemnění alespoň o jednu zemnící tyč. Námraza objevující se při velmi nízkých teplotách na izolátorech, vodičích a sloupcích způsobuje ztrátu napětí v ohradníku a proto je dobré jí pravidelně odstraňovat.
 
V oblastech, kde více sněží, je vhodné upravit výšku ohradníku podle sněhové nadílky. Dolní linie vodiče se nesmí ocitnout kompletně pod sněhem. Došlo by ke ztrátě energie nebo by ohradník nefungoval vůbec. Již při stavbě ohrady myslete na samostatné vedení spodní linie vodiče. Horní linie vodiče pak zůstane pod proudem, aby ohradník mohl dále bezpečně chránit vaše zvířata. Je třeba také myslet na to, že díky vydatné sněhové pokrývce se sníží celková výška ohrady. Řešení je mít na sloupcích připravené další izolátory našroubované o úroveň výš a vodič pouze přehazovat podle potřeby. 
 

Baterie

Pokud napájíte ohradník z baterie, v žádném případě jí nepokládejte na zmrzlou zem. V nízkých teplotách baterie rychleji ztrácí energii, a tak je vhodné jí schovat a zakrýt. Na to je třeba myslet a zvážit koupi ohradníku, který se dá napájet ze sítě. Pokud používáte k napájení baterii, musíte jí pravidelně nabíjet a kontrolovat její stav
 
U nás si můžete vybrat z několika typů generátorů pro elektrický ohradník. V nabídce máme jak vyloženě síťové generátory napájeny pouze ze sítě, tak kombinované generátory, které můžete napájet buď ze sítě nebo z 12V baterie. Možnost kombinovaného napájení vám přijde vhod při výpadku proudu nebo v místech, kde není elektřina. 
 

Úprava porostu

Na podzim zkontrolujte všechny přilehlé stromky a vegetaci. Odstraňte všechny větve, které by neunesly napadlý sníh. Mohly by spadnout na ohradu a poškodit tím vodiče nebo sloupky. Dbejte na bezpečnost a vypněte napájení ohradníku při manipulaci kolem ohradníku.
 
Během kontroly porostu rovnou opravte všechny vady, které vznikly v letní sezóně. Opotřebené vodiče vyměňte za nové, zaměřte se především na ty zauzlované. Mrazivý a suchý zimní vzduch značně snižuje napětí v těchto provizorních spojích. Pro dokonalé vodivé propojení za každého počasí instalujte spojky vodičů. Prohlédněte všechny izolátory a ty opotřebované vyměňte za nové předtím, než se ulomí a přestanou plnit svůj účel.  
 

Udělejte si zásoby 

Radíme, udělat si před zimou rezervy a přichystat sadu na opravu ohrady.  Měli byste mít zásoby vodičů, v případě chovu koní to budou zejména pásky pro elektrický ohradník. Pak také izolátorů a plastových sloupků, které při teplotách pod bodem mrazu křehnou a můžou prasknout. Na rovné úseky jsou plastové sloupky ideální, ovšem do rohů ohrady doporučujeme instalovat pevnější kůly ze dřeva nebo recyklovaného plastu. Nezapomeňte na šroubovací nástavec na izolátory a teplé pracovní rukavice. 
 

Kombinovaný RF generátor do nepohody

Všechny generátory fencee jsou kompletně odolné vůči venkovním klimatickým podmínkám. Každá část je důkladně izolována a zatěsněna. Déšť, přímé sluneční světlo ani mráz jim nevadí, proto je můžete bez starostí používat i  v těch nejchladnějších teplotách.  
 
Ovládejte dálkovým ovladačem
 
V chladném zimním počasí jistě oceníte naše RF generátory s dálkovým ovládáním fencee power DUO RF PDX. Tato řada generátorů disponuje výstupním výkonem od 1 do 7 J a skvěle se hodí pro ohrady s koňmi. Dálkovým ovladačem, který je součástí balení můžete pohodlně ovládat a kontrolovat ohrady na vzdálenost až 10 km. Použitím externí antény se dosah zvýší až na 30 km. Všechny důležité informace (hodnota napětí, výkon generátoru, napětí baterie, …) se zobrazují na displeji ovladače. Dálkový ovladač vám dokáže ušetřit spoustu času, třeba když potřebujete okamžitě vypnout napájení ohrady bez nutnosti chodit až ke vzdálenému zdroji. Dalším benefitem dálkového ovladače je, že spouští chybová hlášení v případě závady na ohradě, např. pokles napětí pod nastavenou úroveň. 
 
Ovládejte pomocí aplikace odkudkoliv
 
Možnost kontrolovat a ovládat ohrady vzdáleně telefonem, tabletem nebo z počítače, vám umožní náš jedinečný systém moderní chytré farmy, s kterým získáte dokonalý přehled nad ohradami odkudkoliv na světě. Prostřednictvím bezplatné aplikace fencee Cloud, nejen že ovládáte všechna připojená zařízení, ale také sledujete důležité hodnoty, které jsou znázorněny přehlednými grafy. V případě problému na ohradě ihned dostanete upozornění do mobilu a na e-mail. Pro zprovoznění systému moderní chytré farmy je třeba připojit centrální zařízení FENCE WiFi GATEWAY na fencee Cloud, ze kterého pak můžete ovládat připojená zařízení, ať už se nacházíte kdekoliv. Například z pohodlí vašeho vyhřátého domova.
 
Více informací o vzdáleném monitoringu a ovládání elektrických ohradníků odkudkoliv na světě, si můžete přečíst v článku o moderní chytré farmě
 
Pokud máte další dotazy nebo potřebujete poradit, jaký generátor je pro vás vhodný, neváhejte se obrátit na technické oddělení fencee výrobce elektrických ohradníků www.fencee.cz / info@fencee.cz
 
 



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE