reklama 11C

Jak sestavit vhodný a funkční elektrický ohradník pro koně

ikonka

/PR/ Zajistit kvalitní a bezpečnou ohradu pro koně není jen tak. Český výrobce elektrických ohradníků fencee vám nabízí několik tipů, jak si vhodný ohradník pro koně sestavit. Dozvíte se například, jak mají být vysoké či jaký je vhodný materiál.
20.03.2021 09:00  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12B
 
Koně patří na celém světě k velmi oblíbeným zvířatům, ať už je lidé využívají jako hospodářská zvířata nebo pro sportovní a rekreační jezdectví. Dle statistického úřadu jejich počet v České republice stále stoupá. 
 
Kůň vyžaduje velkou péči a vedle stáje, krmiva a výbavy pro jezdectví je důležitá i kvalitní a bezpečná ohrada. Český výrobce elektrických ohradníků fencee představuje několik tipů, jak si vhodný ohradník pro koně sestavit.
 

Výhody elektrických ohradníků pro koně 

Od nepaměti se využívalo dřevo pro oplocení ohrad a pastvin pro koně. Dřevo má jistě své výhody. Jedná se o přírodní materiál a riziko poranění pro koně je minimální. Podíváme-li se však na dřevěné oplocení zblízka naskytne se hned řada nevýhod oproti elektrickým ohradníkům. Dřevo má díky vlivům počasí omezenou životnost a není dostatečně bezpečnou překážkou. Temperamentnější koně dřevěnou ohradu dokáží poničit nebo dokonce přeskočit a nežádoucí vetřelci se přes ni lehce dostanou ke zvířatům. Kdo chce jít s dobou měl by se jednoznačně rozhodnout pro elektrické ohradníky pro koně, kterými lze osadit i dřevěnou ohradu.
 

Výška ohradníku pro koně a vhodné oplocení

Výška ohradníku pro koně má svá základní pravidla. Pro jednoduchý výpočet platí, že se vynásobí výška v kohoutku nejvyššího koně v ohradě krát 0,75 až 0,8. Ohradníky pro koně by měli být oploceny pásky jimiž proudí elektřina, nikoliv dráty. Páska je pro koně lépe viditelná a drát by mohl koním způsobit vážná poranění. Pro bezpečný ohradník pro koně se doporučuje použít minimálně dvou řad pásek. Je však nutné zohlednit další rizika jako jsou například divoká zvířata, současná pastva malých a velkých koní nebo poloha ohrad u vysoce frekventovaných komunikací. 
 
u vysokých plemen koní doporučujeme 3 řady pásek ve výšce zhruba 50 cm, 95 cm a 140 cm
u menších plemen koní doporučujeme 3 řady pásek ve výšce zhruba 45 cm, 75 cm a 120 cm
 

Sloupky na ohradník pro koně

Rozestup jednotlivých sloupků ohradníku by měl být 5 – 7 m. Robustní plastové sloupky fencee se vyznačují jednoduchou instalací, odolností vůči povětrnostním podmínkám a snadnému přemisťování dle potřeby. V rozích ohrazení a u branek je třeba umístit pevné sloupky ze dřeva nebo pevného kovu kvůli případnému ohýbání. Pro bezpečné překlenutí pevných rohů ohradníku je třeba použít ploché izolátory pro vedení elektrického ohradníku. Pro bezpečný vstup do ohrady je nutno použít flexibilního vodiče pro bránu s izolovanou rukojetí a tahovou pružinou. 
 

Vhodné generátory pro ohrady a pastviny pro koně

Pro funkční a bezpečnou ohradu pro koně je nezbytný kvalitní generátor s dostatečnou silou impulsů. Koně jsou velmi citlivá zvířata a naučí se rychle ohradu respektovat. Proto je potřeba sílu impulsů přizpůsobit. Generátor fencee power P je praktickým a univerzálním řešením s výkonem 1 – 4 J a je vhodný pro instalaci základních elektrických ohradníků pro koně. Pro náročnější uživatele máme přichystány produkty moderní chytré farmy fencee. Zajímat byste se měli především o Gateway, Monitor a příslušný generátor z řady fencee power DUO RF PDX. Díky nim můžete takový ohradník dokonce spravovat na dálku a mít tak stále přehled nad jeho stavem a parametry i v méně dostupných místech. Pro ochranu generátoru před bleskem a přepětím doporučujeme plastovou bleskojistku. Pro propojení generátoru a vašeho elektrického ohradníku použijte připojovací kabel, který lze snadno umístit na pásku ohradníku. 
 
Pokud máte další dotazy nebo potřebujete poradit, jaký generátor je pro vás vhodný, neváhejte se obrátit na technické oddělení fencee.
 

fencee výrobce eletrických ohradníků

www. fencee.cz / info@fencee.cz

 

Podívejte se na video o chytrých generátorech PDX, které můžete ovládat a kontrolovat z dálkového ovladače.
 



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE