reklama 11A

Tina Pospíšilová: Bolivi je úžasná. Porodila nám svou vlastní kopii

ikonka

Dvojčata Tina i Nella Pospíšilovy propadla jezdeckému sportu. Tina se věnuje drezuře, zatímco Nella parkuru. "Máme to takhle rozdělené, abychom se nehádaly, což stejně děláme," směje se Tina, která nám v rozhovoru představila nezapomenutelnou Bolivi.
24.02.2021 11:30  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

Dnes jedenadvacetileté sestry Pospíšilovy se v České republice sice narodily, ale velkou část roku vždy trávily na Seychelských ostrovech, kde navštěvovaly mezinárodní školy. Tina i Nella milují jezdecký sport, Tina drezuru, Nella parkur. S první jmenovanou jsme si povídali o klisně Bolivi.
 
Kterého z vašich koní byste označila za nezapomenutelného?
 
Všechny koně, které vlastní moje rodina, jsou pro mě nezapometulní, každý z jiného důvodu. Fiorella je pro mě důležitá, protože mi pomáhá plnit moje sportovní ambice, a lepšího parťáka si neumím představit. Ale asi nejvíc nezapomenutelná je Bolivi, která bohužel musela ukončit sportovní kariéru kvůli zranění. Teď ji máme na chov a minulý rok se jí narodilo hříbátko.
 
Kdy jste se s Bolivi setkala poprvé?
 
Bolivi jsme zakoupili v Nizozemí v roce 2016 u Judy de Winter, když jsem sháněla svého prvního koně. Byla to láska na první pohled, nikdy jsem nepotkala koně s takovou povahou. Když jsme oznámili majitelce, že ji koupíme, její sedmiletá dcera se rozbrečela a nechtěla, aby Bolivi jela pryč. To potvrdilo, jak je její charakter unikátní. I přes její skokový původ, konkrétně Andiamo x Grannus, závodila až do úrovně Svatého Jiří. 
 

ČTĚTE TAKÉ: MVDr. Eva Klementová: Jak bych mohla nevěřit v osud, když mám Manžela

 

Proč musela předčasně ukončit sportovní kariéru?
 
Bohužel po roce a půl se Bolivi zranila natolik, že už nemohla aktivně sportovat. Ani po operaci na klinice v Mnichově se to nezlepšilo. Rozhodli jsme si ji dát do chovu. V roce 2019 jsme ji nechali zabřeznout a v březnu 2020 se nám narodila kopie maminky, která dostala jméno Holy Moly FSN po hřebci He's Blue. Jsem ve stalém kontaktu s chovateli Bolivi, rodinou Moerings. Obě holky si nyní užívají život na velkých pastvinách na Tasově. Bolivi plánujeme tento rok znovu připustit.
 
Který společný okamžik pro vás byl opravdu silný?
 
Není úplně společný, protože jsem přímo u toho nebyla, ale moment, na který vzpomínám ráda je, když mi chovatelky z Tasova ve velmi brzkých ranních hodinách napsaly, že Bolivi porodila a poslaly video. Vzbudila jsem moje dvojče, aby se podívala na video jako první, protože jsem se bála, jak hříbě bude vypadat. Ten moment, když jsme Bolivi a malou viděli naživo, to bylo terpve extra speciální. Narodila se, když začínala karanténa - přineslo to optimismus v těžkých a nejistých dobách.
 
Budete si chtít Moly nechat a v budoucnu s ní sportovat?
 
Určitě. Moly je úplná kopie maminky, povahově je perfektní. Jsme vděčné chovatelkám z Tasova, které se starají o obě holky na 110 procent. Moly si určitě necháme do sportu, moje dvojče Nella, která jezdí parkur, by s ní ráda závodila. Já se těším, až je budu sledovat na skokových závodech. Já radši zůstanu u drezury. 
 
Úvodní foto Radka Harvánková



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE