reklama 11D

Našli jsme s Hamiltonem společný rytmus. Je to srdcař, říká Soukupová

ikonka

Natálie Soukupová měla při otázce na životního koně hned jasno. Nejdříve si musela zvykat na Hamiltonovu odlišnost od ostatních koní, ale poté se karta obrátila a začaly se dostavovat úspěchy. Mezi nimi například titul vicemistryně z roku 2017.
19.02.2021 11:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12C

Nezapomenutelným a nejvíce výjimečným koněm je pro Natálii Soukupovou letos třináctiletý holandský teplokrevník Hamilton 1 (Hamlet x Perion). „Zakoupili jsme ho od jeho předchozího majitele Pavla Urbana a v jeho začátcích s ním startoval v parkurových soutěžích Luděk Smaha. Pořídili jsme Hamiltona v jeho sedmi letech, takže to pro mě nebyl takový ten pravý učitel, ale spojení nás dvou zafungovalo skvěle a byl pro mě schopen udělat opravdu cokoliv," říká Natálie. 
 
Jak probíhaly vaše společné začátky a soužití?  
Zpočátku to pro mě úplně jednoduché nebylo. Do té doby jsem jezdila koně, který měl mnohem více prostorné chody a velmi pravidelný cval. Hamilton je v tomto úplně jiný. Doslova si vytáhne hlavu nahoru a nohami spíše „hrabe pod sebou”. Zabralo to nějaký čas, než jsem si na to zvykla a než jsme se dokázali pravidelně pohybovat po parkuru. Asi po půl roce jsme našli společný rytmus a od té doby s ním zažívám neuvěřitelné sportovní zážitky.  
 
V čem konkrétně vás Hamilton zdokonalil, čehož jste následně mohla využít při práci s dalšími koňmi? 
Toto částečně souvisí s předchozí otázkou. Naučil mě zvyknout si na různé typy koní. Poznala jsem úplně odlišný pohyb a zjistila jsem, že ne každý kůň musí být obdařen pravidelným a prostorným pohybem. I přesto, že je Hamilton takto odlišný, tak mě stále přesvědčuje o tom, že je to obrovský srdcař a kůň s velikou schopností. Je to taková moje motorová myš, která buď do parkuru přijde a vyhraje anebo mi dá jasně najevo, že je něco špatně.  
 

ČTĚTE TAKÉ: Až s Cikádou jsem se dostala do vysokého sportu, říká Krajníková

 
Můžete detailněji charakterizovat jeho povahové vlastnosti?  
Kdykoliv přijde k nám do stáje nějaká návštěva, tak s klidným svědomím zapůjčíme na svezení právě Hamiltona. Obecně má asi více radši ženy a v přítomnosti cizích můžu se necítí úplně ve své kůži. Jinak pod sedlem je úplně bezproblémový a chodím s ním i sama na vyjížďky. Je to takový náš stájový mazlíček, nemá žádné zákeřné úmysly a je to asi ten nejhodnější kůň, kterého jsem zatím poznala. 
 
Kterých společných úspěchů si ceníte úplně nejvíce?  
Začínali jsme spolu na 120 centimetrech a postupně mě Hamilton dostal až do soutěží s výškou překážek do 135 centimetrů. Absolvovali jsme mistrovství České republiky v roce 2017, při němž jsme vybojovali druhé místo mezi staršími juniory po třech bezchybných kolech. Cením si s ním každého překonaneného parkuru, protože mám pocit, že se pokaždé naučím něco nového. V minulé sezoně jsme třeba zvítězili v soutěži do 130 centimetrů, v níž jsme předjeli asi osmdesát účastníků o necelých šest vteřin, takže na tyto momenty vzpomínám moc ráda.   
 
Jaký chystáte plán pro Hamiltona na letošní sezonu a jak vypadá jeho program v těchto dnech? 
Přeci jen už není úplně nejmladší a také toho prožil za ta léta opravdu hodně, takže v letošním sezoně bude Hamilton závodit pouze na domácích závodech v České republice. Převážně s ním plánuji účasti při Českém skokovém poháru v kategorii U25. V těchto dnech se pomalu navrací do své obvyklé kondice, skoro každý den ho drezurně přiježďuji nebo chodí na lonž. Když jsou venku lepší podmínky, tak tráví spoustu času ve výběhu a přes léto s ním většinou jezdím na vyjížďky. Naštěstí je to typ koně, který úplně nepotřebuje pravidelnou každodenní práci na jízdárně, naopak je moc spokojený při práci v terénu. Toto je pro mě hlavní, aby moji koně měli radost že života a byli spokojení.  
 
 
Foto Petr Bečka, Jan Vlček, Patricie Mazuchová, Aneta Jungerová
Zdroj: archiv Natálie Soukupové



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE