reklama 11B

Theimerová: Za čistým ovzduším k nám jezdí i koně s dýchacími problémy

ikonka

Viktorie Theimerová se svojí sestrou Terezií sídlí v rodinném areálu Jezdecký klub Amír, který disponuje nejen vším potřebným pro výcvik koní, ale nachází se v přírodě s tak čistým ovzduším, že k nim dojíždějí koně s různými dýchacími problémy.
22.05.2022 06:30  |  Autor: Denisa Vegrichtová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

Viktorie Theimerová se stejně jako její sestra Terezie věnuje všestrannosti. Proto je pro ně důležité, aby v jejich areálu byly prostory pro přípravu na všechny tři disciplíny – parkur, drezuru i cross-country. K tomu považuje za nezbytné kopcovité terény, které jsou důležité pro získání fyzické kondice i k „vyčištění hlavy“. K tomu všemu se jejich areál nachází v místě s velmi dobrým ovzduším, takže se k nim jezdí léčit i koně s dýchacími problémy.
 
Jak se jmenuje vaše domovská stáj a kde se nachází?
Jezdecký areál, ve kterém společně se sestrou působíme, se nachází v podhůří Jeseníků v Rudné pod Pradědem v okrese Bruntál v Moravskoslezském kraji. Název, Jezdecký klub Amír, nese po prvním nejúspěšnějším koni startujícím za náš klub.
 
Jak dlouho ve vaší stáji působíte? 
Vzhledem k tomu, že stáj je v majetku mých rodičů, působím tam od samého začátku mé jezdecké kariéry.
 

Psali jsme: Během vteřiny je z lenochoda gepard, říká o Jackie Terezie Theimerová

 
Jaké jsou základní parametry vašeho současného domovského areálu?
V současné době máme v areálu třicet čtyři plně obsazených boxů – dvacet jedna vnitřních a třináct venkovních. Pro jezdce a koně jsou tam k dispozici dvě venkovní jízdárny, krytá hala, kruhovka, kolotoč a crossová dráha. Samozřejmě nesmí chybět rozsáhlé pastviny. Jednou až dvakrát do roka pořádáme závody ve všestrannosti a několik hobby závodů.
 
Můžete prozradit něco o historii tohoto místa? 
Stáj vyrostla na travnaté louce, která na přelomu 80. a 90. let sloužila jako dostihové závodiště, na kterém mimo jiné trénovali a závodili koně jako Paramon či Železník a pořádaly se tam jezdecké dny Státním statkem Světlá Hora. Moji rodiče později tyto pozemky zakoupili a začali s výstavbou stáje.
 
Co je největší výhoda vaší současné stáje z vašeho osobního pohledu?
Naše stáj se nachází v Jeseníkách v přírodě. Obrovskou výhodou je kromě možnosti trénovat v přirozeně tvarovaném terénu také čisté ovzduší, které má blahodárné účinky nejen na lidi, ale i na koně. Nedaleko od naší stáje se v Karlově Studánce nachází lázně, kam se lidé jezdí léčit i s dýchacími problémy. Jezdí k nám koně různě postižení právě dýchacími problémy „na dovolenou“ a do svých stájí se vrací téměř bez jakýchkoliv příznaků.
 

Čtěte také: Mojí silnou stránkou byla soutěživost, prozrazuje Viktorie Theimerová

 
Kolik času zde trávíte? Jak vypadá váš běžný program, pokud jste zrovna "doma" a ne někde na závodech?
Vzhledem k tomu, že bydlíme přímo v areálu, trávíme tam většinu času. Běžný program zahrnuje základní péči o všechny koně a přípravu závodních koní. Jsme rodinná stáj a máme tak na starost veškerou péči o koně a chod stáje, což bývá obzvláště v zimních měsících opravdu náročné.
 
Bez jaké části zázemí byste se nemohla s koňmi nikdy obejít? Co berete jako naprostý standard pro to, abyste mohla vy i vaši koně v jakémkoliv areálu působit?
Důležité jsou pro mě určitě kopcovité terény, kde se koně i jezdci mohou jednak zrelaxovat a zároveň jsou potřebné pro zvýšení fyzické kondice koní. Nicméně od doby, co v našem areálu vyrostla krytá jezdecká hala, považuji i tu za důležitou, především během zimní přípravy.
 
Jak si představujete stáj či areál s ideálním zázemím pro vaši disciplínu, co by tam rozhodně nemělo chybět?
Pro disciplínu všestrannost je z mého pohledu důležité zázemí pro všechny tři disciplíny, tedy jízdárna pro drezurní a skokovou práci, terénní crossová dráha a již zmíněné terény a kopce v okolní přírodě.
 
Foto: poskytla Viktorie Theimerová



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE