reklama 11B

Vondrov je překrásné místo. Jeho historie je velmi bohatá, říká Kozák

ikonka

Luboš Kozák mladší se zabývá především chovem a obsedáním mladých koní, které prezentuje při parkurových závodech. Ke své práci využívá zázemí krásné historické stáje s bohatou historii. Tím místem je Dvůr Vondrov v Českých Budějovicích.
30.03.2022 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12D

Působištěm chovatele koní a parkurového jezdce Luboše Kozáka mladšího je v této době Dvůr Vondrov, jehož majitelem je akciová společnost. Vondrov leží v okrese České Budějovice v Jihočeském kraji u krásného městečka Hluboká nad Vltavou.
 
Jak dlouho ve stáji působíte a jaká byla vaše cesta až na toto místo? 
Mé jezdecké začátky se odehrávaly střídavě právě na Vondrově a v nedalekém Zahájí, kde měl koně můj táta. Dá se říct, že Vondrov je takový rodinný statek. V mém dětství zde působil můj táta, nyní mamka a popravdě jsem neměl moc na výběr než se v dětství věnovat také koním. A zůstalo mi to dodnes.
 
Kde dále jste sbíral své jezdecké zkušenosti? 
Několik prázdnin jsem strávil i u bratrů Papoušků v Srníně a také u Romana Drahoty v Líšnici. Poté jsem byl střídavě v Hřebčíně Obora, kam dojíždím i dnes. V letech 2010 až 2013 jsem byl v Německu, ve městě Friedrichskoog, kde leží Stall Nagel.
 
Jaké jsou základní parametry vašeho domovského areálu? 
Na Vondrově je aktuálně plně obsazena kapacita boxů, což znamená, že ve stáji je približně šedesát koní. Jsou zde také tři větší porodní boxy a volná stáj pro kobyly s hříbaty. Část vondrovských stájí máme v pronájmu pro naše klienty, kteří si k nám dávají koně na obsedání. Zbytek dvora jsou koně majitelů a školních koní. Máme k dispozici velkou pískovou jízdárnu s kvalitním povrchem, halu, venkovní kruhovku i kolotoč, samozřejmostí jsou i rozsáhlé výběhy. V areálu jsou tři velké sedlovny a zrekonstruované šatny. Dominantou Vondrova je určitě velké travnaté kolbiště s rybníčkem, kde se pořádaly parkurové závody.
 
Můžete prozradit něco o historii tohoto místa? 
Historie Vondrova je velmi bohatá, na Vondrově jsou koně již od roku 1534. Hluboká a celé hlubocké panství začalo rozkvétat pod vedením Ondřeje Ungnada ze Suneku, tehdy to byl Ondřejovský dvůr, časem se název zkracoval na Ondrovský dvůr, později Vondrův dvůr. Další velcí hospodáři byli Schwarzenberkové, na konci 19. století byl dvůr upraven na čtyřboký areál s rozlehlým nádvořím, což je jeho současná podoba. Vondrov je překrásné místo.
 

Psali jsme: Díky propojení s farmou máme dostatek krmení a techniky, říká Jílková

 
Co je největší výhoda této stáje z vašeho osobního pohledu?
Jako velikou výhodu mého působiště bych určitě uvedl vzdálenost od místa bydliště. Když je potřeba, jsem po ruce. Velmi výhodné je samozřejmě celé zdejší zázemí, které pro práci s koňmi denně využíváme.
 
Jaké všechny služby mohou klienti v tomto areálu využit? Jak vypadá zázemí pro jezdce?
Areál nabízí velice kvalitní služby klientům i koním. Ustájení soukromých koní v prostorných boxech se slámovou nebo pilinovou podestýlkou. Výhodou je určitě velká kapacita výběhů, kde koně mohou trávit celý den. V jedné části dvora jsou zrekonstruovány toalety, sprchy a uzamykatelné skříňky, které mohou klienti bez omezení využívat. Dále Vondrov nabízí jezdecký výcvik na ponících i velkých koních pod vedením zkušené cvičitelky s empatickým přístupem hlavně k dětem. K dispozici pro všechny klienty je velká venkovní jízdárna s kvalitním povrchem a skokovým materiálem.
 
Kolik času zde trávíte a jak vypadá váš běžný program?
Obsedání koní opravdu nejde flákat, proto jsem ve stáji každý den. V týdnu dojíždím obsedat do Hřebčína Obora, kde se střídáme s mým stájovým kolegou. Staráme se i o Jemčinu, kde máme na pastvě okolo šedesáti koní. Mladé hřebce, hříbata a chovné kobyly.
 
Bez jaké části zázemí byste se nemohl při práci s koňmi nikdy obejít? 
Jsem velice vděčný, že náš areál nabízí takové zázemí. Určitě bychom se neobešli bez kruhovky a haly, což nám dělá naší práci jednodušší. Velkou výhodou je také kolotoč. Nedávno se nám podařilo dokončit připouštěcí box, který právě v připouštěcí sezoně naplno využíváme. Zmínil bych určitě i skvělý kolektiv, který dělá práci veselejší.
 
Jsou plánovány v blízké budoucnosti nějaké změny v tomto areálu, např. rekonstrukce, rozšíření? Cítíte vy osobně potřebu nějaké změny? 
Momentálně neplánujeme v areálu žádné změny, ale uvidíme, co čas přinese. Jak jsem již zmiňoval, jsem vděčný, na jaké úrovni dnes náš areál je, že zde máme k dispozici vše, co potřebujeme. Dříve se obsedalo na louce, dnes máme prostory, o kterých se nám ani nesnilo.
 
Foto: poskytl Luboš Kozák  



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE