reklama 11A

Anna Vitáková: Stáj Schneider má v jezdeckém světě pestrou historii

ikonka

Před dvěma lety začala Anna Vitáková vypomáhat s přípravou koní v Jezdecké stáji Schneider ve spolupráci s Janem Štětinou. Později následoval kompletní přesun a nyní je Anna již plnohodnotným členem týmu a podílí se na chodu plzeňské sportovní stáje.
19.03.2022 11:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

Před dvěma lety nabídl úřadující seniorský mistr České republiky Jan Štětina při kování v Hořovicích ježdění Anně Vitákové v plzeňské stáji pana Josefa Schneidera. „Slíbila jsem, že někdy přijdu. Přišla jsem a od té doby jsem tam skoro každý den. Minulý rok v srpnu, když jsem tam byla „zaměstnaná“, mi nabídl, že si tam můžu ustájit i svého koně, jenže dojíždět z Plzně do Hořovic občas zabralo víc času než samotné ježdění. Přes sezonu byl Honza pořád pryč, byli jsme ve stáji sami a měli jsme hodně práce, takže mít tam svého koně bylo příjemné,“ přibližuje situaci ohledně svého přesunu parkurová jezdkyně Anna Vitáková. 
 
Kolik a které stáje jste za svoji jezdeckou kariéru vystřídala?
Celkem jsem dlouhodobě jezdila ve třech stájích. Začínala jsem v Kozolupech u Plzně, kde jsem složila Zkoušky základního výcviku jezdce, obdržela závodní licenci a účastnila se prvních soutěží. Pak jsem se přestěhovala do Hořovic, kde jsem jezdila asi tři roky a v srpnu minulého roku jsem se přemístila právě do Božkova do Jezdecké stáje Schneider. 
 
Jaké jsou základní parametry vašeho současného domovského areálu? 
Areál se skládá z několika menších stájí s celkem šestnácti boxy, disponuje venkovní jízdárnou, krytou halou, kolotočem a soláriem. Jízdárna i hala jsou poměrně malé, ale o to lépe se nám poté jezdí na větších kolbištích. Stejně je to se zázemím pro jezdce, je malé, ale příjemné a máme zde k dispozici vše, co je třeba. Rozhodně si nemohu na nic stěžovat, areál funguje výborně. Ve stáji naštěstí nejsou žádní soukromí koně, jinak by tam bylo hodně těsno a vzhledem k velikosti areálu není možné zde pořádat ani žádné závody a jiné akce. 
 
Můžete prozradit něco o historii tohoto místa? 
Podrobnou historii tohoto objektu přesně neznám. Nicméně Jezdecká stáj Schneider má v jezdeckém světě velmi pestrou historii, zdejší koně měli vždy své místo v parkurovém sportu, a to většinou na té vyšší úrovni a velmi často se také umisťují na lepších příčkách při závodech. Mnoho zvučných jmen je již spojeno s touto plzeňskou stájí.
 

Psali jsme: Ariela Dvorská: Stěhovala jsem se hlavně kvůli nedostupnosti trenérů

 
Co je největší výhoda vaší současné stáje z vašeho osobního pohledu?
Pro mě je velkou výhodou poloha stáje. Jsme v podstatě v centru Plzně, takže není problém kamkoliv dojet. Ve stáji je nás málo, ale i přes to máme výborný kolektiv. Na rozdíl od klientských stájí je zde úžasný klid, ale práce je tolik, že se rozhodně nenudíme. 
 
Říkala jste, že ve stáji nejsou žádní soukromí koně. Jak tedy vpadá chod areálu? 
Ano, přesně tak. Stáj vlastní pan Schneider a má zde pouze své koně, které mu jezdí a připravuje do sportu Honza Štětina. Ten má na starosti i chod celého areálu a režim koní. Jsem velmi vděčná, že jsem dostala možnost mít zde svého koně i za příležitost spolupracovat s Honzou jak na závodech, tak v tréninku.  
 
Kolik času ve stájí běžně trávíte? Jak vypadá váš běžný program?
Nemám stálý program. Každý den je jiný v závislosti na škole a práci. Také záleží, jestli je na závodech Honza se svými koňmi. Jejich režim si řídí on a já tomu pak také přizpůsobuji svůj program. Poslední dobou se musím přiznat, že ježdění trochu odbývám právě kvůli studiu. 
 
Bez jaké části zázemí byste se nemohla s koňmi nikdy obejít? Jsou v plánu ještě nějaké změny nebo rozšíření?
Tak samozřejmě hala a jízdárna, bez toho se moc jezdit nedá. O žádných změnách v areálu v blízké budoucnosti nevím a asi ani nejsou potřeba. Jediné, co bych změnila je velikost jízdárny, jejíž rozšíření by bylo příjemné, ale poloha stáje takovou změnu neumožnuje a už jsem si na to zvykla.
 
Foto: poskytla Anna Vitáková



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE