reklama 11A

Ariela Dvorská: Stěhovala jsem se hlavně kvůli nedostupnosti trenérů

ikonka

Velmi důležité je pro Arielu Dvorskou pohodlí jejich koní a přítomnost kvalitních trenérů. Za těchto podmínek nyní připravuje nejen své mladé koně v německé profesionální drezurní stájí Hof Löffeld. Je to už dvanácté místo, kam s koňmi zamířila.
16.02.2022 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12D

V Čechách strávila drezurní jezdkyně Ariela Dvorská zatím jen malou část svého jezdeckého života. Vše začalo tím, že si chtěla pořídit pouze hodného koně na vyjížďky. Ve stáji Arcos narazila na pana Příhodu, který ji namotivoval k drezurnímu ježdění a nějakou dobu s ním také trénovala. „Pokračovala jsem dále se Šárkou Charvátovou, Fabriziem Sigismondim, ale stále mne to táhlo do zahraničí kvůli lepším sportovním podmínkám a větším možnostem,“ říká Ariela Dvorská, která nějakou dobu před tím ještě působila u Petry Minářové ve stáji Master Horse. Následně její cesta s devíti koňmi pokračovala do stáje ve Vršicích u rodiny Abíků a další českou zastávkou byla DIKE Stables u Nikol Ečerové. „Stěhovala jsem se z 90 % kvůli nedostupnosti trenérů,“ dodává Ariela.  
 
Která stáj se tedy stala vaším novým působištěm? 
V této době se se svými koňmi nacházím ve velmi moderní německé stáji Hof Löffeld v Lienenu. V této stáji působím od října 2020. V tu dobu jsme začali spolupracovat s jezdkyní Sinou Aringer, u které máme dva koně v tréninku. Nakonec to dopadlo tak, že do Hof Löffeld jsem se v lednu 2022 přestěhovala s dalšími pěti koňmi i já. Cesta na toto místo začala tím, že po vážnějším onemocnění, kdy jsem skončila v nemocnici, jsem hledala jezdce pro mé koně, a to převážně pro své hřebce, kterým teprve začínala sportovní kariera. Po konzultaci s Evou Müller, jsem dostala doporučení na Sinu, která ode mne převzala koně Sir Diamond a Babtiste a začali se spolu připravovat na výkonnostní zkoušky hřebců.
 
Jaká byla vaše cesta, než jste se dostala na toto místo? 
Musím říct, že najít perfektní stáj je těžké, ale je důležité skloubit to, co je pro vás a pro vaše koně důležité, aby byli fyzicky a psychicky spokojeni a celkově fit. Hof Löffeld je již dvanáctá stáj, ve které jsme ustájeni. Tím, že jsem začínala s jezdectvím relativně pozdě, měla jsem pořád touhu se učit a nasávat informace, a vlastně i díky tomu jsem se dostala i do dalších stáji v zahraničí, jako třeba Dressuurstal Van Baalen a Stal van Silfhout v Nizozemí a Hengstation Beckmann v Německu. To vše jsem absolvovala s jedním koněm, ale jakmile už jich bylo později více, tak už to bylo jiné. Stále jsem hledala prostředí, kde se budu moct rozvinout jako jezdec a co nejlépe připravit i mé mladé koně. Také jsem hledala prostředí, kde se mé koně budou cítit nejlépe a kde i já můžu strávit celý den v klidu a pohodě. 
 

Psali jsme: Veverková: Na Suchou jsme přijeli na jezdecké hry. Už jsme tam zůstali

 
Jaké jsou základní parametry vašeho současného domovského areálu?
Hof Löffeld je nově postavená stáj od rok 2020 a je primárně určená pro profesionální jezdce. Areál má celkem devadesát boxů, dvě jezdecké haly o rozměrech 20 x 60 a 20 x 40 metrů. V areálu se nachází velké venkovní kolbiště, dvě lonžovací kruhovky, kolotoč, padoky a letní výběhy. Dále je možné využít služeb regeneračního a rehabilitačního centra s vodním pásem a samozřejmě každý oddělený úsek stáje má svou sedlovnu. 
 
Co je největší výhoda vaší současné stáje z vašeho osobního pohledu?
Řekla bych, že momentálně jsem já i moji koně maximálně spokojeni. Myslím si, že největší výhodou je profesionální přístup a vlastně i to, že je tam vždy někdo, kdo může v případě potřeby s čímkoliv pomoct. 
 
Kolik času zde trávíte? Jak vypadá váš běžný program ve stáji? 
Řekla bych, že ve stáji trávím přibližně sedm hodin denně. Ráno se ve stájích, a hlavně v hale pohybuje celkem hodně koní a lidí, takže začínáme kolem jedenácté hodiny. Koním se otevřou okénka nebo rovnou dveře do boxových padoků, všichni koně jdou většinou rovnou do kolotoče a postupně přes den chodí buď pod sedlo nebo na lonž. Odpoledne, když nám dopřejte počasí, chodí koně do venkovních výběhů. 
 
Říkala jste, že hodně dbáte na pohodlí vás i vašich koní. Co berete jako naprostý standard, bez něhož byste se ve stáji neobešla? 
Asi bych řekla, že naprosto standardní jsou bezpečné boxy, kvalitní povrch v halách a jezdeckých prostorách a pak i celkové umístění a lokalita areálu. Velmi důležitá je pro mě také možnost vlastních trenérů a jejich dobrá dojezdová vzdálenost do stáje. 
 
Jsou plánovány v blízké budoucnosti nějaké změny v tomto areálu, např. rekonstrukce, rozšíření? 
Momentálně je stáj plně obsazena a myslím, že další rozšíření kapacity se neplánuje. Nedávno se zde dokončila rekonstrukce staré stodoly, kde jsou ustájení moji koně. V procesu je také finalizace druhého lonžovacího kruhu. 
 
Foto: poskytla Ariela Dvorská 



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE