reklama 11A

Radek Šídlo chtěl s koňmi přestat. Novou naději našel ve Fryčovicích

ikonka

Moderní rodinná Stáj Fryčovice nedaleko Frýdku-Místku se stala před několika lety novým útočištěm parkurového jezdce a trenéra Radka Šídla. Nejprve dojížděl pouze trénovat Natálii Kovářovou a později z toho vznikla kompletní vzájemná spolupráce.
11.05.2022 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |  
DOPORUČUJEME
| FANCLUB
reklama 12C

Již čtvrtým rokem působí Radek Šídlo jako stájový manažer, trenér a jezdec mladých i zkušených koní ve stáji české reprezentantky Natálie Kovářové. Ta v posledních letech již startuje na té nejvyšší parkurové obtížnosti a reprezentuje Českou republiku na zahraničních závodech i při Pohárech národů. Oběma jezdcům slouží k přípravě koní moderní domovský areál ve Fryčovicích. 
 
Kde přesněji se jezdecká stáj nachází? 
Sportovní stáj Fryčovice leží přibližně pět kilometrů od Frýdku-Místku. Celé zázemí je v majetku rodiny Kovářových a naše stájová jezdkyně Natálie Kovářová je velmi úspěšnou juniorkou. 
 
Co vás přimělo přijmout tuto nabídku a začít se starat o zázemí stáje ve Fryčovicích? 
Původně jsem plánoval, že své působení v jezdeckém sportu ukončím, protože mě to už úplně nenaplňovalo a přestávalo mě bavit produkovat stále nové koně. Když už byli připraveni a mohl jsem s nimi něco dokázat, tak mi koně majitelé vždycky prodali. To už pak jezdce po nějaké době skutečně přestane bavit. Poté mě oslovili manželé Kovářovi, jestli bych se nezačal věnovat jejich dceři Natálii. Nabídku jsem přijal, nejprve jsem za ní dojížděl jen na tréninky a poté se to posunulo i na dohlížení na areál a kompletní přesun do Fryčovic. 
 
Přesun na toto místo vám tedy vnesl novou chuť do jezdeckého sportu. Jak to v areálu vypadá? 
V areálu je možné ustájit třicet koní v pevných prostorných boxech. K dispozici máme jezdeckou halu o rozměrech 24 x 50 metrů a dostatečně veliké venkovní kolbiště. Obě plochy jsou pokryty moderním typem povrchu s textilií. V nedávné době jsme nechali vybudovat novou kruhovku a nechybí ani nově udělaný kolotoč pro koně. Areál samozřejmě disponuje i prostornými výběhy. Po mém příchodu se zde mnoho věcí postupně dodělávalo a díky panu Kovářovi byly možné zrealizovat a dokončit poslední potřebné detaily. 
 

Psali jsme: Utíkal jsem za dostihovými koňmi přes plot, líčí zážitky Radek Šídlo

 
Jak u vás ve stáji vypadá složení koní z hlediska jejich využití? 
Většina koní je tady zaměřena sportovně a asi jen pět jich zde je na hobby úrovni. Máme tady také tři sportovní poníky, kteří se svými jezdkyněmi pravidelně startují na závodech. Myslím si, že je tady široká základna talentovaných dětí a nových sportovních nadějí, které také trénuji. 
 
Víte něco o historii tohoto místa? Co se tam nacházelo v dřívějších dobách? 
Statek tady stál i v dobách před námi. Proběhla jeho rekonstrukce a vedle něj na louce se poté postupně budoval tento sportovní areál se stájí, halou, jízdárnou a výběhy. 
 
Co je z vaší pozice jezdce a trenéra takovou největší výhodou této stáje? 
Hlavně jsou to vlastní podmínky pro trénink koní do profesionálního sportu. Je zde skutečně všechno, co je v této době k přípravě koní potřeba. V našem případě hraje velikou roli i podpora lidí v týmu, protože bych řekl, že se jedná spíše o rodinnou stáj, kde se moc lidí nestřídá. Kolektiv je tady opravdu dobrý a i lidé, kteří mají více finančních prostředků a možností si zde na nic nehrají. To je podle mě veliká výhoda, která se už vidí jen málokdy. 
 
Můžete nám přiblížit svůj každodenní program ve stáji? 
Většinou ráno chodím do stáje. Nakrmíme, vyčistí se boxy, což je práce našich zaměstnanců. Já se většinou starám o povrchy na jízdárnách a celkovou údržbu a chod stáje. Odpoledne většinou jezdím přibližně pět svých koní a další čas věnuji svým svěřencům a trénování. Já osobně jsem loni trénoval a spolupracoval se Zdeňkem Žílou, protože si myslím, že i když člověk jezdí dlouhou dobu, tak potřebuje mít někoho na zemi a slyšet i další názor. Spolupracujeme také s Bronislavem Chudybou, což je také veliký přínos pro celý náš tým. 
 
Foto: poskytla Natálie Kovářová



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.czinternetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE