reklama 11A

Subway, Nagano, Trip. Po stopách přelomových výsledků českého turfu

ikonka

Více než 400 startů na evropské blacktype scéně, deset grupových vítězů. Nejnovější úspěch Subway Dancera v pařížské grupě 2 je dalším z řady přelomových počinů v novodobé historii českého turfu. Ohlížíme se za bilancí posledních třiceti let.
22.10.2019 19:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B
Nedělní triumf Subway Dancera v Prix du Conseil de Paris na závodišti Longchamp byl přelomový hned v několika ohledech. Nejen, že sedmiletého valacha stáje Bonanza katapultoval na první příčku žebříčku nejbohatších rovinových koní v českém tréninku. Vrátil ho také do hry o obhajobu titulu Kůň roku v pomyslném souboji s Nagano Goldem.
 
Pravidelné zahraniční starty dvou nejzářivějších hvězd současného českého turfu mají velký podíl na tom, že tuzemské stáje před dvěma týdny v tichosti pokořily velký milník. Osmé místo Nagano Golda bylo podle statistik Jezdci.cz 400. startem koně v českém tréninku na scéně evropského blacktype.
 
Po pařížském sólu Subway Dancera, který byl kdysi kupován jako nestartovavší tříletek za 3000 eur a mezitím vyběhal 10,9 milionu korun, mají koně startující pod českou vlajkou na kontě 402 startů v rovinových dostizích blacktype.
 

Radek Koplík: Subway Dancer to má jako Phar Lap. Ingrid mu řekne a on běží

 
O začátek se ve druhé polovině 80. let postaraly tehdejší československé hvězdy, které těsně před pronájmem západoněmeckým stájím absolvovaly své první dostihy v Evropě ještě pod starými barvami. V roce 1987 se na jarním mítinku v Baden Badenu představil v tehdejší grupě 3 Badener Meile hnědák Hároš. Pod Josefem Dolejším obsadil sedmé místo.
 
Zkraje listopadu 1989 běželi listed v Mülheimu Lancelot a Canava, xaverovská Něha zkoušela v létě 1990 štěstí v Silberne Peitsche.
 
Šok jménem Rezon
 
První skutečné československé a české starty v blacktype se odehrály v první polovině 90. let, ale až na jednu výjimku nebyly korunovány úspěchem.
 
Oním zjevením bylo dnes už legendární vítězství hnědáka Rezona ze stáje Elbrus v grupě 2 Grosser Kaufhof Preis v Kolíně nad Rýnem. V sedle hřebce trenéra Arslangireje Šavujeva byl jeho současný úspěšný kolega Waldemar Hickst.
 
"Mělo to úžasnou atmosféru. Celé závodiště žaslo a než jsme stihli přijmout všechny gratulace, už se kolem nás točil antidopingový komisař," smál se po letech Šavujev.
 
Premiérové blacktype umístění v historii samostatné České republiky se zrodilo až o dvanáct let později. Postaral se o něj 26. září 2004 další Šavujevův svěřenec Darsalam. Po třetím místě v Ceně Evropy postupně zkompletoval vítězství v německé grupě 1, 2 i 3, byl šestý v britském St. Legeru a zúčastnil se Ascot Gold Cupu.
 
Rok 2004 znamenal v historii českých blacktype expedicí výrazný milník ještě z jiného pohledu. Vstup Česka do Evropské unie zásadně zjednodušil cestování a podnítil mezinárodní ambice českých trenérů a majitelů.
 
Zatímco v letech 1993 - 2000 se uskutečnilo pouhých jedenáct startů českých koní na grupové a listed scéně, v letech 2006 - 2010 to bylo už 72 startů. V poslední dekádě běhají koně registrovaní v Česku průměrně ve třech desítkách blacktype ročně.
 
Zejména časté italské a posléze i francouzské cesty přinesly boom, který v roce 2017 narostl až na 53 startů. V posledních dvou sezonách došlo i pod vlivem výměny generací hvězdných koní k lehkému poklesu. Loni české barvy zaznamenaly 40 blacktype startů, letos zatím 23.
 
To všechno se odehrálo na 34 závodištích ve čtyřech různých zemích: Francii (169 startů), Německu (148), Itálii (81) a Velké Británii (4). Nejčastějšími cíli českých stájí na blacktype scéně byly Miláno (62), Longchamp (50), Baden Baden (44), Berlín (30) a Chantilly (28).
 
První gr.2 vítěz, kterého netrénuje Šavujev
 
Z tisíců plnokrevníků, kteří se za poslední čtvrtstoletí vystřídali v českých stájích, se na blacktype status - tedy umístění do třetího místa v grupovém nebo listed dostihu - podařilo dosáhnout čtyřiceti hvězdám. Z této elitní sestavy se deset koní ozdobilo grupovým vítězstvím a další desítka triumfovala na úrovni listed.
 
Oba gr.1 vítěze registrované v Česku - Darsalama a Meandre - připravoval Arslangirej Šavujev. Ten je zodpovědný také za tři ze čtyř gr.2 vítězů (Rezon, Darsalam, Shamalgan), tím čtvrtým je od neděle Subway Dancer. Úřadující Kůň roku je z této sestavy jediným aktérem, který největšího vítězství své kariéry nedosáhl v Německu, nýbrž ve Francii.
 
Pestřejší je sestava sedmi gr.3 vítězů, do níž opět patří Darsalam a Subway Dancer. Supervytrvalci Trip To Rhodos, Donn Halling a Autor se prosadili v St. Leger Italiano, Mikhail Glinka v Baden Badenu a Apollo Star v Düsseldorfu.
 

Foto: Česká hvězda proti velikánům. Po stopách Nagano Golda v Paříži

 
Mezi listed vítězi najdeme šampiony Nagano Golda, Wirelesse a dalšího francouzského specialistu Settler’s Sona, ale i někdejší vládce milánského San Sira jako Blue Corala, Corcovadu, Chardonney Tcheque, Indian Eagla, Iryklona či Leo Gali.
 
Rekordmanem v této oblasti je Kůň roku Trip To Rhodos, který si připsal hned pět listed úspěchů. Vedle hattricku v milánském Coppa d’Oro kraloval také v Langer Hamburger a Mercedes Benz-Steherpreis.
 
Kůň českého chovu zatím chybí
 
Pokud se na čtyřicítku tuzemských blacktype koní podíváme podrobněji, pouze devatenáct z nich se od začátku kariéry nacházelo v českém tréninku. Zároveň se všichni narodili v zahraničí, plná polovina v Irsku a čtvrtina ve Francii.
 
Jediným domácím odchovancem se statusem blacktype dodnes zůstává klasická vítězka Redakta, která ale své německé výsledky zaznamenala už v tréninku tamního šampiona Heinze Jentzsche.
 
Koně českého chovu registrovaní Jockey Clubem ČR startovali během minulých 32 let na blacktype scéně pouze patnáctkrát a na "tabuli" se dostal jediný z nich - bělouš Yokom, který v roce 1999 finišoval pod Daliborem Törökem pátý v mnichovském listed Allianz-Pokal na 1300 metrů.
 
Za tuzemskými blacktype koňmi stojí šestnáct různých trenérů. Devět členů "klubu blacktype" trénoval Václav Luka mladší, za osm je zodpovědný Arslangirej Šavujev. Čtyři koně mezinárodní třídy stáli u Zdena Koplíka a Tomáše Šatry, tři u Josefa Váni a po dvou u Dalibora Töröka a Pavla Tůmy.
 
Mezi majiteli má nejlepší bilanci Jiří Charvát se šesti blacktype koňmi, čtveřice běhala v barvách Ardaka Amirkulova a stáje DAR.
 
Stoprocentní bilance v Ascotu
 
Z více než čtyř stovek blacktype startů tuzemských stájí se plných 161 odehrálo v grupových dostizích. Vítězství Subway Dancera bylo pětačtyřicátým českým startem v grupě 2.
 
Valach stáje Bonanza se spolu s Nagano Goldem mimochodem podílel i na unikátní bilanci v Ascotu. Oba české starty na slavném závodišti skončily umístěním do třetího místa, třebaže se odehrály v Champion Stakes a Hardwicke Stakes.
 
Subway Dancer je spolu s Trip To Rhodosem nejvýkonnějším českým koněm v blacktype vůbec - oba startovali ve 23 dostizích. Více než deset startů v blacktype absolvovali ještě čtyři koně: Shamalgan (15 startů v českém tréninku), Wireless, Mikesh (oba 14) a Donn Halling (11).
 
 
Foto: Pavla Pechmanová




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE