reklama 11D

Devadesátka EquiTV: Připomeňte si Velkou pardubickou. Byla strhující

ikonka

Neděle 13. října přinesla 129. Velkou pardubickou a s ní pád největšího favorita i strhující finiš, po němž se v sedle Theophila radoval z vítězství Josef Bartoš. Připomeňte si to v krátkém souhrnu, tedy v Devadesátce EquiTV.
17.10.2019 05:00  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

DEVADESÁTKU Z PARDUBIC SLEDUJTE TADY

Druhá říjnová neděle je tradičním termínem vrcholu dostihové sezony na překážkách. 129. Velká pardubická se Slavia pojišťovnou se odběhla v neděli 13. října za krásného slunečného počasí a před velkou diváckou kulisou.

Jako favorit šel na start obhájce loňského vítězství, osmiletý hnědák Tzigane du Berlais pod žokejem Janem Faltejskem. Trenér Josef Váňa měl v poli čtyři různé svěřence a mezi dvaceti startujícími byli i dva zahraniční koně - britský Rathlin Rose a slovenský Vandual. Po jednom nezdařeném pokusu o start se početné pole vydalo na první překážky v pomalejším tempu. To mělo za následek problémy na Taxisu, kde tentokrát skončily naděje čtyř koní. Skoky Ribelina a Mahonyho byly příliš krátké a dopad za příkopem neustál ani Beau Rochelais.

Velkou smůlu měl favorit Tzigane du Berlais, který čtvrtou překážku kursu sice zdolal, ale několik metrů za ní se dostal do kontaktu s padajícím Ribelinem a neměl šanci se mu vyhnout. Rušnou úvodní pasáž dostihu zakončil pád klisny Delight My Fire na Popkovickém skoku. Větší část dostihu se staral o tempo ryzák Bridgeur s Jaroslavem Myškou, na dalších pozicích se průběžně objevovali Stretton, Player, Sztorm a Talent. V oblouku za Hadím příkopem potkal nečekaný pád Playera, který uklouzl na rovném úseku. Na dvaadvacáté překážce ztratil jezdce Krocoleon a po chybě na Havlově skoku byl zadržen Bridgeur. 

Do posledního kilometru šla s plnými šancemi většina ze zbývajících dvanácti aktérů. Ve výběhovém oblouku se dostal do trháku Theopilos s Josefem Bartošem. Na začátku cílové roviny se na něj dotáhli Stretton a Chicname de Cotte a rýsoval se krásný souboj, ale svěřenec Josefa Váni zmobilizoval své rezervy a zvítězil o jednu a čtvrt délky. Druhý finišoval Stretton před Chicname de Cotte, Mazhilisem a Ange Guardianem. Britský Rathlin Rose obsadil šestou příčku, poslední dotaci získal Talent.

Devítiletý Theophilos běhá za stáj Dostihový klub iSport - Váňa, která sdružuje více než 120 spolumajitelů. Pro trenéra Josefa Váňu to bylo jedenácté vítězství ve Velké pardubické, žokej Josef Bartoš završil hattrick. Zároveň se stal prvním jezdcem, jemuž se v jedné sezoně podařilo získat Velkou pardubickou a italské Gran Premio Merano.

Foto: Ivan Krejza





reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE