reklama 11A

Enable zůstává. Požehnání pro rovinové dostihy, reaguje scéna

ikonka

Jeden z nejrespektovanějších dostihových majitelů moderní éry Khalid Abdullah udělal zase jednou radost fanouškům po celém světě. Po druhém místě v Ceně vítězného oblouku si rozmyslel loučení Enable a ponechává klisnu ještě rok v tréninku.
16.10.2019 17:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D
Devět dní trvalo rozhodování o dalším osudu hnědky Enable po druhém místě za Waldgeistem v Ceně vítězného oblouku. Rozčarování po první porážce hvězdné klisny od dubna 2017 vystřídala v úterý stejně velká euforie. Majitel Khalid Abdullah si přeje, aby klisna nadále zůstala v tréninku.
 
Jeden z osmi koní historie, kteří dokázali dvakrát zvítězit v nejbohatším evropském dostihu, tak dostane ještě jednu šanci na završení rekordního hattricku.
 
"Z Paříže se vrátila v dobré formě. Její dostihový program se bude výhradně řídit jejím prospěchem, žádné plány proto zatím oznamovat nebudeme. Cena vítězného oblouku zůstává důležitým cílem," řekl dostihový manažer majitele Teddy Grimthorpe. Abdullah v minulosti ponechal na dráze déle i skvělého Frankela, který odešel do chovu až po své čtyřleté sezoně.
 
"Je báječné, že Enable bude běhat i v příští sezoně. Je to typické sportovní a pozitivní rozhodnutí prince Khalida," dodal trenér John Gosden.
 
"Moje holka zůstává další rok v tréninku, už se nemůžu dočkat," napsal na Twitteru klisnin stálý žokej Frankie Dettori.
 

Čtěte také: Triumf lidu nad dostihovými magnáty. Jak 120 majitelů vyhrálo Velkou

 
Ve stejném duchu se nesou i ostatní reakce z dostihové scény. "Je to skvělá zpráva pro každého dostihového příznivce a také pro ty, kteří mají na starosti propagaci sportu. Často čelíme problému, že máme málo hvězd podobného kalibru, které vydrží delší dobu na dráze. Že Enable zůstane na dráze i jako šestiletá je na této úrovni vzácné a vzrušující," citoval Racing Post šéfa France Galop Oliviera Delloyea.
 
Sázková kancelář William Hill v úterý vypsala Enable v kursu 10:1 na vítězství v příštím ročníku Ceny vítězného oblouku. Během osmnácti minut musela svou nabídku upravit na 7:1. "To nejlépe svědčí o obrovské fanouškovské základně tohoto koně," řekl mluvčí firmy Rupert Adams.
 
U Paddy Power klesla Enable dokonce z 16:11 na 6:1, na stejné hodnotě je nyní vypsána u společnosti Coral. "Pro rovinové dostihy je setrvání Enable na dráze požehnáním," komentoval to David Stevens z Coralu.
 
Za čtyři sezony Enable vyhrála 13 ze svých 15 startů, na dotacích vyběhala 10,4 milionu liber. Z deseti triumfů na úrovni grupy 1 je třeba kromě dvou "Arc" zmínit také britské a irské Oaks, Breeders’ Cup Turf, dvakrát King George VI And Queen Elizabeth Stakes a dvakrát Yorkshire Oaks.
 
 




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE