reklama 11C

V Pardubicích je třeba používat hlavu a sledovat Čechy, říká Aspell

ikonka

Vítěz Velké národní Leighton Aspell minulou neděli podruhé v kariéře nastoupil do Velké pardubické a premiérově se mu ji podařilo dokončit. Na Talentovi dojel sedmý. V rozhovoru s Jezdci.cz zavzpomínal i na legendárního Many Cloudse.
18.10.2019 12:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Na schodech před vážnicí sedí nenápadný chlapík v zeleném dresu. Leighton Aspell, 43 let, vítěz dvou Velkých národních.
 
Všude kolem panuje ruch, hloučky lidí na terase i pod ní diskutují o všem možném, ale někdejšího žokeje superhvězdy Many Cloudse si v tuto chvíli nikdo moc nevšímá. Jsme v Pardubicích a rodák z Dublinu je tady pro řadu přítomných prostě jen jedním z ostrovanů, kteří přijeli doplnit startovní pole.
 
Možná tento dojem posiluje i fakt, že rodák z Dublinu nepatří zrovna k extrovertům, kterých je všude plno. Snaží se splynout s prostředím a kdyby na sobě neměl dres, v moři lidí by ho o tomto pardubickém víkendu poznal jen málokdo. Doma v Irsku má přitom vlastní fanklub.
 
"Abych se vám přiznal, vlastně tak úplně nevím, co od letošní Velké čekat. Letos jsem měl nabitý kalendář a nebyla šance podívat se sem na kvalifikace. Mám ale radost, že si na mě Kabelkovi vzpomněli a angažovali mě na Talenta. Velkou pardubickou vnímám jako událost i z mezinárodního pohledu. Jsem přesvědčený, že to není jen česká záležitost," říká Aspell.
 
Jeho bratr Paddy kdysi čtyři sezony úspěšně jezdil pro trenéra Čestmíra Olehlu a stáj Wrbna Racing. S Koloradem vyhrál čtyři dostihy, s Masinim byl třetí a pátý v Gran Premio Merano a oblékl české barvy v Grand Steeple-chase de Paris.
 

Čtěte také: Triumf lidu nad dostihovými magnáty. Jak 120 majitelů vyhrálo Velkou

 
Samotný Leighton, který se stejně jako bratr naučil jezdit u svého otce Patricka, zatím ve střední Evropě moc úspěchů neslavil. V Bratislavě před dvěma lety zvítězil s Charmene a pro svého kamaráda Jaroslava Brečku dovedl Meny Bay k vítězství Gd1 v Meranu, ale v Pardubicích loni zažil černou sérii. Ze sedmi startů o druhém říjnovém víkendu dojel do cíle pouze dvakrát.
 
V době, kdy se spolu bavíme, ještě neví, že v Ceně Labe bude s Tarasem čtvrtý a Velkou pardubickou dokončí v sedle Talenta na sedmém místě.
 
"Cross country je samozřejmě úplně jiná disciplína. Doma se v těchto dostizích občas svezu, ale jen málokdy. U nás je prostě jiná tradice, preferují se rychlé steeplechase na klasických oválech. V cross country a zejména v Pardubicích musíte opravdu používat hlavu," konstatuje.
 
"Mezitím už znám i pár českých jezdců. Všichni jsou ochotní a rádi poradí, když se objeví nějaká nejasnost. Ale ve chvíli, kdy odstartuje dostih, je samozřejmě každý odkázán sám na sebe. Člověk musí trochu vzít rozum do hrsti a zařídit se i podle toho, kudy jedou místní zkušení jezdci," říká Aspell.
 
Málokdo si v tuhle neděli uvědomuje, že se stájový žokej trenéra Olivera Sherwooda uchází o zápis do historie. Pokud by se mu podařilo uspět, stal by se prvním jezdcem od dob George Williamsona, který zvítězil jak ve Velké pardubické, tak Velké národní.
 
Ostatně i v Aintree u Liverpoolu měl nedávno na dosah obrovský milník. Před třemi lety nebyl daleko od toho, aby jako první jezdec vyhrál třikrát za sebou Velkou národní. S obhájcem vítězství Many Clouds v závěru nakonec zeslábli a skončili šestnáctí.
 
"Many Clouds byl nejlepším koněm mé kariéry. Svou šikovností, ale i odvahou vystupoval z řady hvězd, které jsem jezdil. Byl to chytrý kůň, který měl navíc srdce. Jsem přesvědčený, že měl na to, aby vyhrál Velkou národní víckrát. Po své druhé Velké národní se podrobil operaci kvůli dýchání a jeho forma se následující jaro zvedla. Je obrovská škoda, že jsme neměli možnost zjistit, jak dobrý byl doopravdy," vzpomíná Aspell.
 

Devadesátka EquiTV: Připomeňte si Velkou pardubickou. Byla strhující

 
Zatímco kolem nás kmitají domácí jezdci, jejichž sezona pozvolna spěje ke svému konci, pro Aspella hlavní práce teprve začíná. "V říjnu se to u nás teprve začíná rozjíždět a vytížení pomalu stoupá. V Anglii je momentálně velmi deštivé počasí a dráhy vypadají dobře, tak snad toho v příštích měsících odjezdím co nejvíc. A pojedeme pak až do dubna…"
 
Přitom to není tak, že by se na britských ostrovech v létě překážkové dostihy neběhaly. "Existují dokonce trenéři, kteří se na letní dostihy specializují. Ale většina těch velkých dává koním letní prázdniny a posílá je na zotavení do výběhu. Někteří jezdci si dokonce na tuto část roku hledají jiné zaměstnání. Pro mě osobně je léto fajn období, kdy se rozhodně nenudím a zárroveň mám prostor na menší dovolenou a čas s rodinou," vysvětluje.
 
U trenéra Olivera Sherwooda v Rhonehurstu působí společně s kolegou Thomasem Garnerem. "Máme 60 koní a aktuální výhled je dobrý. Ve stáji teď stojí málo prověřených skokanů, ale hodně mladých nadějných koní, ze kterých se postupně můžou vyklubat hvězdy," myslí si Aspell.
 
Jeho denní rutina zkraje britské překážkové sezony je pevně daná. "Momentálně mě hodně vytěžuje trénink mladých koní, kteří se učí skákat a nabírají kondici. A odpoledne jezdím dostihy. Je to náročný program, ale strašně mě to motivuje. To, co dělám ráno, je nezbytný předpoklad pro to, abych byl úspěšný odpoledne…"
 
 




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE