reklama 11D

Stájové duely v Pardubicích: Roncal porazil Azteka, Giannina Kmotra

ikonka

První den překážkového mítinku v Pardubicích se odehrál za ideálních povětrnostních podmínek a před početnou diváckou kulisou. Dvojice jedničkových dostihů nabídla souboje stájových kolegů v barvách Dr. Charváta a Statku Blata Český Ráj I.
09.10.2021 20:48  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

Na šest vítězství za sebou prodloužil Roncal s Janem Faltejskem svou sérii úspěchů a udržel si letošní neporazitelnost. V sobotním Křišťálovém poháru města Pardubic však musel čtyřletý hnědák stáje Dr. Charvát poprvé v této sezoně bojovat.

Až v posledních metrech zlomil tuhý odpor o šest let staršího stájového kolegy Azteka, který podal další velký výkon. Ryzákův únik v závěrečném oblouku se dlouho zdál jako rozhodující moment dostihu, zvláště když Roncal navíc škobrtl na poslední překážce.

Čtyřnásobný italský grupový vítěz však krizovou situaci ustál, dokázal akcelerovat a v cíli Azteka zdolal o 3/4 délky. Třetí místo získal další český odchovanec Nel.

 

Čtěte také: Nová jména i výzvy budoucnosti. Pět témat před 131. Velkou pardubickou

 

"Roncal potřebuje dobré tempo, pak skáče dobře. Dnes to pro něj nebylo úplně optimální tempo a trochu nám nevycházely skoky. Na Francouzském skoku udělal první velkou chybu, pak hned u zahrádek v podstatě to samé. Pak se to trochu rozjelo a podařilo se nám projet kolem Azteka, ale zase jsem ho musel vzít trochu zpátky a vyvést ho z rytmu, protože Azteka znám a nechtěl jsem jít před něj moc brzy," usmíval se po doběhu Faltejsek.

"Na posledním skoku mi to zase moc nevycházelo. Nemohl jsem s tím moc dělat, naštěstí je to dobrý silný kůň, ustál dopad a pak předvedl dobrý závěr," dodal na adresu svěřence Pavla Tůmy.

Suverénní Němčice i Raging Storm

Stájový doběh "raz-dva" byl k vidění i ve druhém překážkovém vrcholu pardubické soboty, Zlaté sponě tříletých BICZ holding 2021, kde zcela dominovali stáj Statek Blata Český Ráj I a trenérka Helena Vocásková.

Někdejší vítězka Ceny Masise Giannina v sedle s Janem Kratochvílem při svém druhém překážkovém startu porazila jistě o 2 1/2 délky třetího z Velké červnové ceny Kmotra a Ironiku, polosestru účastníka Velké pardubické Caspera.

Rovinová část prvního dne mítinku přinesla mimo jiné tři dostihy II. kategorie. V Ceně společnosti Tipsport na 1850 metrů se stylem start-cíl prosadil Pace Man s vedoucím můžem letošní jezdecké statistiky Jaromírem Šafářem.

Ve sprintu na 1100 metrů uhájil vítězství Corston pod Michaelou Musialovou, zatímco Cena Martina Šabaty za podpory přátel Pardubického závodiště se stala kořistí suverénního Raging Storma. Poslední z letošního EJC Lokotrans Middle dominoval v sedle se svou trenérkou Ingrid Janáčkovou Koplíkovou zadrženě o 9 délek.

Zahajovacímu dni pardubického mítinku přihlížela za slunečného počasí dobrá divácká návštěva. Nedělní program začíná již v 10 hodin.

 

Krátce ze zahraničí

 

Mimo dotované pozice skončila v Nancy dvojice koní stáje Scuderia Aichner SRL a trenéra Josefa Váni mladšího. V proutěných překážkách Prix de Villers les Nancy (3800 m, 21 000 eur) obsadili Volunteers (Bartoš) sedmé a Starman (Složil) osmé místo.

Šestiletá Mo My Dream pod Václavem Janáčkem uzavřela sedmičlenný doběh classe 2 Prix de Coye (2000 m) v Chantilly. Za vítězným Hurricane Dream zaostala svěřenkyně Filipa Neuberga o necelých 23 délek.

Na snímku - Roncal (vpravo) před posledním skokem, foto: Ivan Krejza




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE