reklama 11A

Ponntos senzačně šestý v Longchamp, Německo dobylo potřetí Arc

ikonka

Velkým dnem outsiderů byla neděle v pařížském Longchamp. V Ceně vítězného oblouku zaskočil mezinárodní scénu německý Torquator Tasso s žokejem Reném Piechulkem, malé zadostiučinění zažily i české barvy v Prix de l'Abbaye, v němž se neztratil Ponntos.
03.10.2021 19:55  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

Velký výkon podal při svém nedělním debutu na scéně grupy 1 v pařížském Longchamp tříletý Ponntos v barvách majitelky MUDr. Evy Nieslanikové. Vítěz Svatováclavské ceny finišoval šestý ve výborně obsazeném Prix de l’ Abbaye de Longchamp Longines (1000 m, 350 000 eur) a jen o délku mu uniklo dotované umístění.

Svěřenec Miroslava Nieslanika odskakoval jako největší outsider s kurzem 84:1. Milan Zatloukal využil vnitřního startovního boxu a usadil chtivého hnědáka u bariéry.

Ponntos měl tradičně výbornou startovní reakci a zpočátku cválal na druhém třetím místě. Když se před něj dostali ještě další soupeři, pozice v zákrytu se mu příliš nelíbila a Zatloukal začal českého zástupce vyjíždět už 500 metrů před cílem.

 

Čtěte také: Cacophonous nestačil na Trueshana a spol., Murzabajev třetí v grupě 2

 

Hřebec se však nijak zvlášť nepropadl a ještě v poslední stovce metrů držel senzační páté místo. Až v posledním okamžiku se před něj dostala vítězka King George Qatar Stakes (Gr.2) a dalších dvou grupových dostihů Suesa a odsunula ho na šestou příčku.

Zvítězil tříletý A Case Of You s Ronanem Patrickem Whelanem o krátkou hlavu před Air de Valse a vítězkou loňského Breeders’ Cup Turf Sprint Glass Slippers. Ponntos ztrácel na vítěze 7 délek a až na jednu výjimku před ním skončili pouze grupoví vítězové.

Torquator Tasso šokoval Evropu

V Ceně vítězného oblouku (2400 m, 5 mil. eur) se zrodilo malé německé “dostihové Nagano”, když evropskou scénu šokoval outsider 72:1 Torquator Tasso pod žokejem Reném Piechulkem a stal se třetím německým vítězem Arc v historii po Star Appealovi a Danedream.

Před obrovským závěrem vítěze Velké ceny Badenu z přípravy teprve druhou sezonu samostatně trénujícího Marcela Weisse se museli sklonit favoritka Tarnava i derby-vítězové Hurricane Lane a Adayar, kteří se seřadili na dalších příčkách. Snowfall skončila šestá a velká japonská naděje Chrono Genesis sedmá.

"Je pro mě zatím těžké pochopit, že jsme vyhráli tenhle dostih," řekl po doběhu 44letý Weiss. "Říkal jsem si, že letošní Arc byl nejlépe obsazeným ročníkem za poslední dobu a byli bychom bývali nadšení, i kdyby doběhl třetí, čtvrtý, pátý nebo šestý."

Syn nedávno uhynuvšího Adlerfluga,  běhající za stáj hřebčína Auenquelle, stál svého času na dražbě v Baden Badenu jen 24 000 eur a pochází z malého chovu Holanďana Paula H. Vandeberga. Loni finišoval druhý v německém derby za In Swoopem a zvítězil ve Velké ceně Berlina, což mu vyneslo titul Koně roku 2020.

Letos se Torquator Tasso dostával do formy jen pozvolna, ale začátkem července lehce ovládl Grosser Hansa-Preis v Hamburku a před měsícem si připsal Velkou cenu Badenu. Ve Velké ceně Berlína doběhl druhý za britskou Alpinistou.

Žokej René Piechulek v minulosti opakovaně jezdil i ve střední Evropě. Před čtyřmi lety zvítězil v Jarní ceně klisen na německé bělce Fashion Queen. V sezoně 2015 obsadil druhé místo s Jungleboogiem ve Slovenském derby.

Foto: Racing Galop




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE