reklama 11A

Zpověď startéra: Koně a jezdce do Velké poprvé pošle Petr Hochman

ikonka

Pardubické závodiště důvěrné zná. Už tu odstartoval desítky, možná stovky dostihů. Velkou pardubickou ale bude startovat poprvé. Řeč je o Petru Hochmanovi – bývalém jezdci s pardubickými kořeny. Nabízíme vám jeho "zpověď startéra".
07.10.2021 09:55  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Jsem rodilý Pardubák a bývalý dostihový jezdec, který začínal na rovinách a pokračoval na překážkách. V roce 1993 jsem vyhrál šampionát na proutěných překážkách. V roce 2000 získal vítězství v anketě "Sympaťáci překážkových dostihů 2020".

Někdy v páté třídě jsem utekl z jezdeckého oddílu na závodiště v Pardubicích k trenéru a známému jezdci Kamilu Kuchovskému, kde jsem díky stylu ježdění v tréninku získal svou přezdívku Piggott, která se se mnou táhne dodnes a pod kterou mě zná většina lidí víc než vlastním jménem.

Následoval trenér J. Dvořák a dr. Jiří Janda, který trénoval stáj Napajedla a pro kterého jsem se vyučil a strávil u něj několik let. Díky překážkové kariéře následoval trenér Jiří Barbořík. Po něm jsem nastoupil v Dostihovém centru Zámrsk u trenéra Františka Horáka a pokračoval s trenérkou Lenkou Horákovou za asistence Zdeňka Matysíka. Poté následovala chvilku překážková kariéra na vlastní noze, kterou jsem musel kvůli úrazům, hlavně kvůli jednomu z posledních, kdy jsem bojoval o život v kómatu a probral se za delší dobu, ukončit.

 

Čtěte také: Nová jména i výzvy budoucnosti. Pět témat před 131. Velkou pardubickou

 

Začal jsem pomáhat na pardubickém závodišti při dostizích v technické četě. Od roku 2012 jsem začal dělat pomocného startéra. Následovaly zkoušky na rozhodčího u startu a 29. 7. 2017 odstartoval svůj první dostih na pardubickém závodišti jako hlavní startér.

Startovat Velkou je velká čest, stejně jako pro jezdce v ní jet. Stále to prožívám jako velkou slávu. Když žil ještě taťka, slíbil jsem mu, že když mě na startu Velké díky mé smůle nespatřil v sedle, uvidí mě tam aspoň s červeným praporkem. Ale bohužel už to nestihnu splnit, zemřel v roce 2019.

Jako startér jsem v místě startu stále s každým jezdcem srdcem na koni, ale hlavou - rozumem tam musím stát za všechny najednou jako rozhodčí s pravidly Dostihového řádu. Když jsem jezdil aktivně dostihy, studoval jsem ze záznamů styly různých žokejů a dnes si je pouštím zas, studuji a porovnávám starty dostihů z celého světa.

Na pardubickém závodišti začala už v dětství má dostihová kariéra a moc bych si přál, aby ještě dlouho pokračovala.

Zdroj: tisková informace Dostihového spolku

Foto: Dostihový spolek




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE