reklama 11D

Partenit se do Bošovic nevrátil. Koně za 775 000 eur čeká zřejmě Dubaj

ikonka

Průběh sobotní Arc Sale přinesl velké uznání pro bošovickou tréninkovou centrálu Václava Luky. Druhý z francouzské grupy 3 Partenit byl nakonec koupen zpět, ale závěr licitace na částce 775 000 eur je v českých poměrech něčím nevídaným.
05.10.2021 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Pouhé dva starty v rozmezí jednoho měsíce stačily na to, aby hodnota tříletého hnědáka Partenita narostla na bezmála dvacet milionů korun. Takovou zprávu vyslala sobotní dražba Arc Sale v Paříži, na níž se licitace za hřebce trénovaného Václavem Lukou mladším v Bošovicích zastavila na částce 775 000 eur.

Nabízená cena však majitele a chovatele Viktora Tymošenka neuspokojila, a tak Partenit majitele nezměnil. Alespoň prozatím.

"Byl koupen zpět, ale zůstal v Paříži a momentálně se řeší ještě jedna privátní nabídka. Pokud nedojde k dohodě, kůň se přesune do Dubaje a jestliže nenajde kupce, měl by se na jaře vrátit k nám do tréninku," nastínil o víkendu Luka.

 

Čtěte také: Ponntos senzačně šestý v Longchamp, Německo dobylo potřetí Arc

 

Partenit, syn polosestry napajedelského plemeníka Pouvoir Absolu narozený ve vlastním chovu Tymošenka a jeho společníka Andreje Milovanova, stál v Bošovicích od svých prvních krůčků pod sedlem. Původní ambiciózní plány na účast ve francouzském klasickém dostihu překazilo zranění, ale červencový debut v Dieppe skončil jistým vítězstvím.

Hned ve druhém startu získal Partenit status blacktype koně, když na letním mítinku v Deauville finišoval druhý ve špičkově obsazené grupě 3 Prix Daphnis. Porazil mimo jiné druhého z pařížské jarní klasiky Colossea, stříbrného z German 2000 Guineas Best Lightning a další kvalitní soupeře. Tímto výsledkem ukázal nejen velké možnosti do budoucna, ale zároveň si řekl o prodej, neboť hlavním zájmem Viktora Tymošenka zůstává chov.

"Tento typ koní je zajímavý prakticky pro celý svět. Partenit prokázal potřebnou výkonnost a při jeho květnovém datu narození je stále vysoká šance, že se ještě dokáže zlepšit a vyklube se z něj kůň na úrovni grupy 1. Může být zajímavým kandidátem třeba pro Hong Kong Derby, které se běží na jaře a je určeno čtyřletým koním," podotkl Luka.

Vysoké nabídky v Paříži tyto úvahy potvrdily. Samotný trenér sledoval sobotní dražbu s jistým zadostiučiněním, třebaže byl předem smířen s tím, že o hvězdného svěřence přijde.

"Na české poměry to bylo přelomové. Nepamatuji si, že by někdy byla za tříletka v českém tréninku nabídnuta na dražbě vyšší suma. Jsem nadšený, protože je v tom i moje práce a úsilí celého týmu," radoval se Luka.

Foto: Pavla Pechmanová




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE