reklama 11B

Nová jména i výzvy budoucnosti. Pět témat před 131. Velkou pardubickou

ikonka

Velký návrat No Time To Lose, nástup třídového Playera, debut talentovaných Evžena a Lombarginiho nebo premiéra upraveného Taxisu. 131. Velká pardubická se Slavia pojišťovnou obsahuje celou řadu zajímavých motivů, rozebíráme aspoň několik z nich.
07.10.2021 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

Dva dny, patnáct dostihů a možná až dva miliony lidí u televizních obrazovek. Už tuto neděli se běží vrchol překážkové sezony, 131. Velká pardubická se Slavia pojišťovnou.

Těsně před startem svátečního víkendu shrnujeme aspoň některé z hlavních momentů a témat letošního ročníku.

1) Veterán pokropený živou vodou

Lady Anne, Maskul a No Time To Lose. Zařadit vítěze Velké pardubické z roku 2017 vedle historických legend je v této chvíli lehce troufalé a přinejmenším předčasné. Pokud by však v neděli dokázal završit výbornou letošní formu druhým vítězstvím ve Velké, svým způsobem by překonal i zmíněnou dvojici svých předchůdců, která se rovněž dokázala vrátit na výsluní po několikaleté odmlce.

Maskul zvítězil v roce 2005 po tříleté přestávce, Lady Anne uspěla v letech 1891, 1894 a 1896. Od životního vítězství No Time To Lose na hluboké dráze uplynuly již čtyři roky, během nichž hnědák stáje Paragan Horseboxes s.r.o. opakovaně laboroval s pohybovým aparátem. Ve Velké doběhl ještě pátý, loni spadl na Taxisu a dny jeho slávy se zdály být nenávratně minulostí.

 

Josef Váňa: Chtěli jsme do Velké pozvat Reveleyho. Vyhrát může kdokoli

 

Ve svých dvanácti letech však zažívá velký comeback a ani v jednom z dvojice letošních startů nenašel přemožitele. Po lehkém vítězství o 4 1/2 délky v kvalitně obsazené květnové kvalifikaci se provětral ještě začátkem září ve dvojkovém krosu na 3300 metrů.

Přestože se v neděli nedají čekat extrémní podmínky jako v roce 2017, vyhlídky zkušeného veterána to nijak zvlášť nekomplikuje a No Time To Lose oprávněně patří do úzkého okruhu favoritů. Po zimním odchodu Jana Kratochvíla od Josefa Váni si navíc porozuměl s Ondřejem Velkem, který vyzrál ve výborného jezdce.

2) Zúročí Player nasbírané zkušenosti?

Po škrtu slovenského Vanduala bude jediným třináctiletým účastníkem letošní Velké úřadující vítěz Hegnus. Jen o rok mladší jsou No Time To Lose se Sztormem, zatímco předloňskému vítězi Theophilovi a opakovaně umístěnému Strettonovi je již jedenáct let.

Stále větší pozornost tak bude soustředěna na koně věkové kategorie osm až deset let, mezi nimiž v posledních dvou sezonách vykrystalizovalo hned několik zajímavých jmen. Ve svých deseti letech konečně debutuje ve Velké pardubické Lombargini, který své možnosti opakovaně prokázal v Ceně Labe a zejména v letošní srpnové kvalifikaci.

Stejně starý Talent by případným navázáním na loňské čtvrté místo či jeho překonáním mohl ještě vylepšit skvělý rok potomků nedávno uhynulého Egertona. O zkušenost s tratí 6900 metrů se může opřít i polokrevník Casper z vlastního chovu Jiřího Trávníčka.

 

Čtěte více: Vandual nepoběží Velkou pardubickou. Slovenský hrdina ukončil kariéru

 

Největší šanci z této skupiny čekatelů na první úspěch ve Velké pardubické však nejspíš má devítiletý Player, jeden ze tří zástupců stáje Nýznerov na startu tohoto ročníku. Spolehlivý ryzák prakticky nedělá velké chyby a žokej Marcel Novák s trenérkou Lenkou Kvapilovou ho důsledně připravují na vrchol sezony.

Při prvním startu ve Velké pardubické před dvěma lety smolně uklouzl na rovném úseku před velkým vodním příkopem, loni sahal po vítězství a ve finiši prohrál pouze s Hegnusem. Letos se kvalifikoval už v květnu čtvrtým místem a začátkem září se proběhl pod 73 kilogramy ve dvojkovém dostihu na 4500 metrů. Pokud se k němu neobrátí štěstí zády, má potřebnou třídu a schopnosti na to, aby splnil Marcelu Novákovi sen o vítězství ve Velké.

3) Myškovi trpělivě brousí diamant

Na první vítězství ve Velké pardubické ovšem nečekají pouze zmínění Novák a Velek, ale i stálice tuzemských vážnic Jaroslav Myška. V Kolesech u Kladrub nad Labem působící žokej posílá společně s manželkou Štěpánkou k debutu nad Taxisem hnědáka Evžena.

Sedmiletá hvězda stáje Englicovi a Kulhánkovi veškeré dosavadní úkoly splnila s lehkostí. Osm z dosavadních jedenácti startů hnědák proměnil ve vítězství, mezi jeho úspěchy z předchozích sezon nechybí Cena Labe ani Cena Vltavy.

 

Jaroslav Myška: Evžen je bojovník i vandal. Myslím, že se můžeme těšit

 

Teď čeká Evžena další velký krok v jeho překážkové kariéře. Lehké vítězství v červnové kvalifikaci ledacos naznačilo, ale manželé Myškovi dobře vědí, že mladý skokan se stále učí a sbírá zkušenosti. Letošní Velká je pro něj především zkouškou, do níž půjde bez přehnaného tlaku. Čistě podle třídy a potenciálu je třeba s ním počítat už nyní, zároveň však lze čekat, že plně dozraje pro tento úkol až v příštích letech.

Kromě Evžena a Lombarginiho startují poprvé ve Velké pardubické i Mahe King, Mr Spex, Kaiserwalzer, Vanesse, Paris Eiffel a Star.

4) Premiéra upraveného Taxisova příkopu

Až bude osmnáctičlenné pole najíždět na Taxisův příkop, mnozí diváci na tribunách i před televizními obrazovkami zatají dech ještě o něco více, než jindy. Nejslavnější překážka Velké pardubické se ocitla pod palbou kritiky veřejnosti a médií poté, co dva ze tří posledních ročníků zastínily fatální pády.

Dostihový spolek se obtížné situaci rozhodl čelit částečnou úpravou skoku, spočívající především ve zmírnění a změkčení doskokové hrany příkopu a úpravě jeho hloubky z jednoho metru na 75 centimetrů. Část dostihové veřejnosti včetně některých vítězů se proti tomu veřejně ohradila, řada současných jezdců či prezident ČASCH Josef Váňa úpravy naopak podpořili.

 

Podcast o Taxisu: Bagr, šotolina a zemina. Práce trvaly necelé dva dny

 

Přestože spolehlivé závěry bude možné dělat až po několika ročnících, druhá říjnová neděle alespoň naznačí, zda úprava Taxisu splní to, co od ní pořadatelský Dostihový spolek očekává.

5) Bude mít Velká opět velké příběhy?

Veřejná debata kolem Taxisu mimo jiné ukázala i na jeden obecnější problém posledních let, a to nedostatek skutečně velkých a poutavých příběhů, který by dokázaly nadchnout pro Velkou pardubickou širší veřejnost a zajistit dostihu pozitivní publicitu.

Ať už si to dostihová scéna připouští nebo ne, byly to vždy právě zápletky kolem velkých hvězd a žijících legend, které podněcovaly zájem laického publika o slavný dostih a tím tvořily základ pro jeho budoucnost. Současná éra vyrovnaných ročníků bez výjimečných koňských osobností a úbytek skutečně atraktivních a srozumitelných příběhů přispívá k poklesu diváckého zájmu.

Není náhoda, že dosud poslední skutečná renesance značky Velká pardubická kolem roku 2010 byla spojená s úspěchy Tiumena a Josefa Váni, jehož aktivní jezdecká účast navzdory pokročilému věku tehdy dostihu přinesla vlnu zájmu masmédií a nových fanoušků.

 

Čtěte také: Koně do Velké pardubické přivede vítěz z roku 2018 Tzigane du Berlais

 

Na tuto éru ještě krátce navázala trojnásobná vítězka Orphee des Blins, před ní to byli "bílá královna" Sixteen, výborná Registana nebo Peruán. V posledních letech hvězdy a příběhy s podobným nábojem vymizely nebo je dostihový sport není schopen médiím "prodat".

Část obnovené prestiže Velké pardubické na přelomu tisíciletí spočívala i v pravidelné účasti britských, irských a občas francouzských koní, to je ovšem otázka pevně spjatá s výší dotace. Kromě jejího zvýšení v příštích letech čeká Dostihový spolek a Českou asociaci steeplechase také nutnost zvážení reforem některých letitých mechanismů, majících své kořeny ještě v devadesátých letech.

Například prověřit, zda nenastal čas přizpůsobit kvalifikační kritéria tak, aby lépe odpovídala současné situaci a zároveň zvýšila atraktivitu samotných kvalifikací. Nebo posoudit, zda je nadále nosná tradiční podoba veterinární prohlídky před Velkou pardubickou a jak opět vrátit velká startovní pole do rámcového programu.

Foto: Ivan Krejza




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE