reklama 11B

Česká stopa v německé pohádce: Vítěz Arc jel v Minaříkově sedle

ikonka

Je to jeden z mnoha příběhů kolem 100. ročníku nejbohatšího dostihu Evropy. Vítězný Torquator Tasso nesl v Ceně vítězného oblouku sedlo, které donedávna patřilo Filipu Minaříkovi. Žokej René Piechulek tak vzdal hold svému dlouholetému kamarádovi.
06.10.2021 15:45  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Dostihová Evropa stále vstřebává vítězství německého hřebce Torquator Tasso v Ceně vítězného oblouku. Triumf outsidera 725:10 v nejbohatším evropském dostihu má i jednu netušenou českou stopu - René Piechulek dosáhl svého životného úspěchu v sedle získaném od dlouholetého kamaráda - Filipa Minaříka.

Když se 34letý žokej v neděli vracel pěšky do vážnice, ukázal houfu fotografů a kameramanů nápis "F. Minarik" na spodní straně sedla a široce se usmál.

"Zahřálo mě to u srdce. Když jsem mu to sedlo loni touto dobou dával, tak jsem myslel hlavně na tom, aby se ještě užilo. Že by se někdy svezlo v Arc nebo že by ho dokonce nesl vítěz, to mě samozřejmě vůbec nenapadlo," říká Minařík.

 

Čtěte také: Partenit se do Bošovic nevrátil. Koně za 775 000 eur čeká zřejmě Dubaj

 

S Reném Piechulkem, rodákem z východoněmeckého Dessau, se přátelí řadu let. Svého času oba pracovali pro hřebčín Schlenderhan a trenéra Jeana-Pierra Carvalhoa.

Před sedmi lety například připravovali Minaříkova životního koně Ivanhowea na Cenu vítězného oblouku - český žokej hřebce jezdil v práci a Piechulek mu dělal vodiče. V Longchamp však dostal přednost William Buick a Ivanhowe doběhl až na osmnáctém místě.

"Potkali jsme se i při mých účastech na Japan Cupu, když jsem jezdil Ivanhowea a Ita. René letěl s koňmi do Japonska jako ošetřovatel a pracovní jezdec a staral se o ně na místě," vzpomíná Minařík.

S Piechulkem, ale i trenérem Torquatora Tassa Marcelem Weissem, ho spojují i začátky v Hoppegartenu a na dalších východoněmeckých drahách. Piechulek pochází z Dessau, první štací berlínského rodáka Weisse byla berlínská stáj bývalého šampiona NDR Martina Rölkeho. Teď oba jako první jezdec a trenér v 21. století zvítězili hned při svém debutu v "Arc".

Matka na dráze neuspěla

Poté, co aktivní kariéru nejúspěšnějšího českého žokeje loni ukončil těžký pád v Mannheimu, předal Minařík svá sedla a další jezdecké potřeby několika kolegům. "Měl jsem skoro nejlepší cajky ve vážnici, hodně z nich jsem získal v Japonsku. Když bylo jasné, že už nebudu jezdit, začali se o to kluci zajímat, každý přijel a ty věci si rozebrali. Kromě Reného Piechulka například Maxim Pecheur, Bauyržan Murzabajev nebo Jozef Bojko," vypočítává.

Sedlo, které zvolil Piechulek pro Cenu vítězného oblouku, patřilo k Minaříkovým nejoblíbenějším. "Měl jsem osm nebo deset sedel a tohle jsem měl moc rád. Hodně jsem s ním jezdil a bylo se mnou i v Japonsku, odkud pochází. Určitě jsem v něm nějakou grupu vyhrál, i když asi ne grupu 1," dodává.

 

Čtěte také: Ponntos senzačně šestý v Longchamp, Německo dobylo potřetí Arc

 

Čtyřletý Torquator Tasso, úřadující Kůň roku v Německu a vítěz letošní Velké ceny Badenu, hájí barvy hřebčína Auenquelle. Jako syn nedávno uhynuvšího šampiona plemeníků Adlerfluga a přímý potomek velké Allegretty je však stoprocentním nositelem schlenderhanské krve.

Hřebcova matka Tijuana, Allegrettina pravnučka, vytěžila ze čtyř startů v provozních dostizích jen dvě umístění a brzy byla stažena z dráhy. Majitel Schlenderhanu baron Georg von Ullmann ji vyřadil ze své stáje a daroval ji jednomu známému, přes kterého se dostala k chovateli Torquatora Tassa, Holanďanovi Paulu H. Vandebergovi.

"Dobře si na tu klisnu vzpomínám, protože jsem ji několikrát jezdil. Je ironické, že baron von Ullmann usiluje celý život o vítězství v Arc a pak zvítězí potomek klisny, kterou kdysi daroval jako neperspektivní," kroutí hlavou Minařík.

A mimoděk tím prokazuje dobrou paměť, kterou byl v dobách jezdecké kariéry pověstný a sám s oblibou vtipkoval, že má v hlavě všechny koně startující na německých drahách. Tijuanu vedl ve třech z jejích čtyř startů. V listopadu 2014 skončili třetí v dostihu na 2000 metrů v Mnichově, sedmí na 2400 metrů v Berlíně a rozloučili se spolu v dubnu 2015 posledním místem v trojkovém handicapu na 1850 metrů v Kolíně nad Rýnem. Budoucí matka vítěze Ceny vítězného oblouku tenkrát doběhla 25 délek za polem.

Kromě Torquatora Tassa dala zatím pět hříbat. Hřebcova tříletá polosestra Tellez letos doběhla pátá v gr.2 Diana Trialu,  v tréninku je ještě dvouletý Tünnes. Nejmladší hříbata, roční Tiara Hilleshage a letošní hřebeček, jsou stejně jako Torquator Tasso po Adlerflug.

Foto: France Galop, tiskový servis




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE