reklama 11B

Vandual nepoběží Velkou pardubickou. Slovenský hrdina ukončil kariéru

ikonka

Loni vybojoval výborné třetí místo necelé dvě délky od vítězného Hegnuse a postaral se o nejlepší slovenský výsledek ve Velké pardubické od dob Quirinuse. Nyní kariéru třináctiletého Vanduala ukončilo zranění, řekl trenér Marián Štangel deníku Šport.
05.10.2021 08:40  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12C

Startovní pole 131. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou se v pondělí zúžilo na osmnáct koní. Jak ve svém úterním vydání upozornil slovenský deník Šport, kvůli zranění byl škrtnut loni třetí Vandual, jeden ze dvou nejstarších koní na letošní startovní listině.

Pro třináctiletého valacha stáje stáje VADUAL, připravovaného v bratislavském Starém Háji trenérem Mariánem Štangelem, to zároveň znamená konec dostihové kariéry.

"V pondělí stál ve svém boxe na třech nohách. Přišlo to jako blesk z čistého nebe. Vyšetření na veterinární klinice ve Vídni odhalilo artrózu. Po konzultaci s majitelem už padlo rozhodnutí zrušit naplánovaný start a zároveň i ukončit celou jeho kariéru," řekl Športu zklamaný Štangel, mnohonásobný parkurový mistr Slovenska a současný úspěšný dostihový trenér.

 

Podcast: Připravit v Petržalce koně do Velké? Pomohlo i plavání, vypráví Štangel (2020)

 

"Vandual minulé úterý absolvoval vynikající poslední vážnější práci a byl v super formě. Nejhorší je, že za tři sezony, kdy je u mě, nikdy nekulhal. Absolutně nevysílal signály, že by ho něco trápilo. Musel to být skrytý dlouhodobý postupný proces, stádium je pokročilé. Má zasažené kopyto i spěnkový kloub. Mohlo se to spustit například špatným došlápnutím, ani veterinářka nevěřila vlastním očím," dodal Štangel.

Vlastní odchovanec rodiny Vadinových absolvoval celkem 40 startů, z nichž vytěžil sedm vítězství a vyběhal 52 971 eur. Úspěšným koněm byl už na rovině v přípravě Zuzany Kubovičové, kde byl jeho největším úspěchem triumf ve slovenském St. Legeru před deseti lety.

Ve Velké pardubické startoval třikrát. Debutoval ještě v tréninku Hany Kabelkové osmým místem v roce 2018, následovala další osmá příčka a loňský bronz v sedle s Francouzem Romainem Julliotem, čímž stanovil nejlepší výsledek slovenského zástupce ve Velké po roce 1993. Julliot ho vedl také při třetím místě v srpnové kvalifikaci a měl se do ryzákova sedla vrátit tuto neděli.

Vandual je synem Rainbows For Lifea a jedničkově umístěné klisny Viazmy z chovu hřebčína Motešice. Jeho starší polobratr Vadual zvítězil ve Velké ceně Slovenska a rakoukém Buccaneer-Rennen.

Foto: Bohumil Křižan, Jockey Club ČR




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE