reklama 11A

Smí být podvodník šampionem? Distancovaný Weir má velký náskok

ikonka

Stevardům Racing Victoria se nelíbí, že titul šampiona trenérů v Melbourne s největší pravděpodobností získá distancovaný Darren Weir. V současných pravidlech ale nemá žádnou oporu pro případnou diskvalifikaci.
28.05.2019 11:10  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D
Dostihová autorita v australském státě Victoria řeší se závěrem tamní sezony zvláštní dilema. Prakticky jistým šampionem trenérů je Darren Weir, který v únoru dostal čtyřletý zákaz činnosti za vlastnictví zařízení "jiggers", umožňujících dávat koním elektrické šoky.
 
Devět týdnů před koncem sezony má Weir v šampionátu komfortní náskok 37 vítězství na Davida a Bena Hayesovy, mezi nejlepší trojicí je ještě Tom Dabernig.
 
48letý Weir se proslavil jako trenér vítěze Melbourne Cupu z roku 2015 Prince Of Penzance. Poslední léta vládl dostihovému provozu v Melbourne a trénoval více než 600 koní. Konec jeho kariéry odstartovala 30. ledna policejní razie ve stájích, po níž byl trenér spolu s dvěma spolupracovníky na několik hodin zadržen.
 
Organizace Racing Victoria by nyní ráda na Weirovo jméno co nejrychleji zapomněla. Její šéf Giles Thompson minulý týden připustil, že se dostihová autorita chystá řešit případné změny v pravidlech a kritériích šampionátů. "Jedna z takových změn se bude týkat diskvalifikovaných trenérů, kteří nebudou moci být vyhlášeni šampiony," řekl Thompson řekl listu Herald-Sun.
 
Jak ale upozornil server Racenet.com.au, problém není zdaleka tak jednoduchý. Žádný z 93 Weirových letošních vítězů v Melbourne nebyl pozitivně testován na zakázané látky a při žádném vítězství nebylo prokázáno využití zmiňovaných "jiggers".  Všechny výsledky zůstávají v platnosti a majitelům vítězů byly vyplaceny dotace. Pro případné odebrání šampionského titulu schází jakákoli opora v pravidlech.
 
"Weirovo jméno by proto mělo v šampionátu 2018/19 zůstat. To neznamená jakoukoli jeho obranu, je to pouze logické. Racing Victoria nemůže svévolně vymazat Weirovo jméno z oficiálních statistik a doufat, že lidé díky tomu zapomenou na skandál. Zvláště když v příštích měsících budou vyplouvat na povrch další podrobnosti," napsal ve svém komentáři Racenet.com.au.
 
I druhý v průběžném pořadí trenérů David Hayes si myslí, že by autorita měla řešit pravidla až v návaznosti na další sezonu. "Abych řekl pravdu, vůbec jsem na takové věci nepomyslel. Je pravda, že pokud jste diskvalifikováni, nemůžete vyhrát. Prioritou ale musí být následující sezony,” řekl Hayes.
 
Jak by podle vašeho názoru měla dostihová autorita v Melbourne v případu Darrena Weira postupovat? Diskutovat můžete v naší facebookové skupině Máme rádi dostihy Jezdci.cz.
 
 
Psali jsme o kauze Darren Weir:
 
 
 
Ilustrační foto: Václav Volf, fotovolf.com




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE