reklama 11A

Pohádka zhořkla. Razie u slavného trenéra odhalila podezřelá zařízení

ikonka

Nejúspěšnější australský trenér Darren Weir byl policií propuštěn na svobodu, dostihová autorita státu Victoria ho ale přiměla škrtnout všechny koně z nadcházejících mítinků. Mnohaměsíční policejní vyšetřování pokračuje.
01.02.2019 08:25  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
AKTUALIZOVÁNO
| FANCLUB
reklama 12C
Australský dostihový sport se vzpamatovává z šoku nebývalých rozměrů. Největší trenér v zemi Darren Weir, který připravuje čtyři stovky plnokrevníků a v roce 2015 se proslavil vítězstvím Prince Of Penzance a jezdkyně Michelle Payne v Melbourne Cupu, byl zadržen při policejní razii ve svých stájích.
 
Přestože byl 48letý trenér spolu s dvěma dalšími muži mezitím zase propuštěn a policie státu Victoria proti němu nevznesla žádné obvinění, Weirova pověst se zdá být v troskách.
 
Policie totiž v rámci razie v jeho moderním středisku Miners Rest, pobřežní pobočce Warrnamboolu a usedlosti v Yangery zabavila mimo jiné nelegálně drženou zbraň, kokain a také čtyři zařízení připomínající taser zvaná "jiggers", která namontovaná na bičík umožňují dávat koním elektrické šoky a zvyšováním bolesti tak ovlivňovat jejich výkony na dráze.
 
Podle australských médií byla razie součástí rozsáhlého vyšetřování, které začalo loni v srpnu a zaměřuje se na korupci, sázkové podvody a týrání zvířat.
 
"Pokud jde o nalezená elektronická zařízení, máme podezření, že mohla být používána s cílem zvýšit výkon konkrétního koně v konkrétní dostihový den," řekl televizní stanici ABC zástupce komisaře Neil Paterson. Policie odmítla zveřejnit podrobnosti, připustila však, že vyšetřování se týká skutků proti dostihovému řádu.
 
Případ spustila tajně natočená videa
 
Na australské dostihové scéně se už nějaký čas spekulovalo, že je Weirova stáj pozorně sledována. Podle šéfa organizace Racing Victoria Gilese Thompsona loni dostihová autorita oslovila policii s určitými podezřeními, která posléze vedla k vyšetřování vedené policejním oddělením sportovní integrity. Celou akci měla spustit mimo jiné tajně pořízená videa z Weirových stájí, dokazující využívání nelegálních šokových zařízení.
 
"Zatím nebyla vyslovena žádná obvinění, a tak je třeba u všech dotčených osob ctít presumpci neviny," prohlásil Thompson s tím, že další informace nelze poskytnout kvůli probíhajícímu vyšetřování. "Celý případ ale velmi jasně dokazuje, jak velký důraz klademe na integritu dostihového sportu a welfare koní," dodal.
 
Weir původně s policií spolupracoval, když mu však podle serveru The Age vyšetřovatelé ukázali inkriminované záběry ze stáje, odmítl vypovídat.
 

Čtěte také: Jezdíval Shergara. Dojemný příběh 83letého trenéra má sladký konec

 
Události kolem razie budou mít vliv na další starty Weirových koní. Trenérův manažer Mick Leonard sice ve čtvrtek rozeslal majitelům e-maily, ve kterých je ujišťuje, že se probíhající vyšetřování nijak nedotkne jejich zájmů, ale stevardi Racing Victoria v pátek přiměli Weira škrtnout 27 svěřenců, kteří měli v příštích 24 hodinách nastoupit do dostihů. Stáj tak neobešle ani sobotní dostihy v Caulfieldu, kde měly běhat některé hvězdy v čele s vítězem Victoria Derby Extra Brutem.
 
Zatímco policie zatím vůči trenérovi nevznesla žádné obvinění, dostihová autorita státu Victoria zveřejnila šest obvinění vůči Weirovi, čtyři vůči stájovému předákovi Jarrodovi McLeanovi a dvě vůči dalšímu zaměstnanci Tysonu Kermondovi. Týkají se jak vlastnictví "jiggers", tak neposkytnutí důkazů, nespolupráce s rozhodčími a poškozování pověsti dostihového sportu.
 
Server The Age mluvil s hlavním komisařem Grahamem Ashtonem, který je v civilu dostihovým příznivcem a bývalým majitelem plnokrevníků. Podle něj je příliš brzy odhadovat, zda budou v případu vznesena obvinění, i když vyšetřovatelé věří, že nálezy z razie podporují jejich podezření. "Neumím si představit, že by podobné paralyzéry byly nasazeny na mé vlastní koně. Je to neskutečně kruté," řekl Ashton s tím, že je přesvědčen, že australský dostihový provoz jinak "čistý".
 
"99 procent lidí v dostihovém sportu miluje své koně a záleží jim na tom, aby se měli dobře. Taková je moje osobní zkušenost. To, že sport jako takový funguje správně, však neznamená, že vyšetřovatelé Racing Victoria dál nebudou hledat lidi, kteří porušují pravidla," poznamenal.
 
"Pohádkový trenér"
 
Weir je dlouhodobě považován za nejúspěšnějšího australského trenéra. Rodák z Berriwillocku ve státě Victoria utekl ze školy v patnácti letech k dostihovým koním a v pětadvaceti poprvé zažádal o trenérskou licenci. Jeho 348 vítězství v sezoně 2015/2016 bylo novým rekordem Commonwealthu.
 
"Darren Weir byl a je pohádkovým trenérem, má za sebou neskutečný příběh," řekl stanici ABC dostihový novinář Matt Stewart.
 
Nejslavnějším Weirovým úspěchem bylo vítězství Prince Of Penzance v Melbourne Cupu 2015, na kontě však má 35 dalších vítězství na nejvyšší úrovni a několik šampionských titulů. Objektem vyšetřování nicméně není poprvé, v roce 2008 dostal pokutu 15 000 australských dolarů za porušení pravidel v souvislosti s takzvaným milkshakingem.
 
 
Ilustrační foto: Václav Volf, fotovolf.com




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE