reklama 11C

Pád slavného trenéra. Dostal čtyři roky, šest stovek koní se stěhuje

ikonka

Darren Weir, který se proslavil jako trenér senzačního vítěze Melbourne Cupu 2015 Prince Of Penzance, přišel na čtyři roky o licenci. Přerušuje se tak jedna z největších kariér v australském turfu.
07.02.2019 09:20  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
AKTUALIZOVÁNO
| FANCLUB
reklama 12D
Špičkový australský trenér Darren Weir dostal čtyřletý zákaz činnosti za vlastnictví zařízení zvaných “jiggers”, která umožňují dávat koním elektrické šoky a zvyšováním bolesti tak ovlivňovat jejich výkony na dráze. Vyšetřovací komise zavrhla možnost finanční pokuty s tím, že vzhledem k míře poškození dobrého jména dostihového sportu je přiměřeným trestem diskvalifikace.
 
48letý Weir, mnohonásobný šampion a trenér vítěze Melbourne Cupu z roku 2015 Prince Of Penzance, absolvoval v pondělí jedenáctihodinové slyšení, na němž oznámil stevardům, že nebude napadat obvinění vznesená vůči své osobě. Trenér sice podle svého advokáta s pohledem vyšetřovatelů nesouhlasí, ale měl zájem na co nejrychlejším uzavření případu.
 
Kauzu odstartovala 30. ledna policejní razie ve Weirových stájích, při níž byla kromě podezřelé elektroniky objevena také nelegálně držená zbraň a množství bílého prášku považovaného za kokain. Policie trenéra zadržela a po osmi hodinách zase propustila.
 
Šéf dostihové vyšetřovací komise John Bowman varoval Weira, že může čelit i policejnímu vyšetřování. "Až do minulého týdne jste byl velkotrenér s více než 600 koňmi, 150 zaměstnanci a tisíci klienty. Vypracoval jste se v nejúspěšnějšího australského trenéra. Tohle všechno činí váš pád ještě smutnějším," prohlásil Bowman.
 

Čtěte více: Pohádka zhořkla. Razie ve slavné stáji odhalila podezřelá zařízení

 
Nejúspěšnější tréninkové středisko v zemi, které se skládá z několika různých centrál, přestalo v praxi fungovat už minulý týden, kdy řídící dostihová autorita Racing Victoria až do rozhodnutí v případu zakázala starty více než šesti stovek Weirových koní.
 
Majitelé zareagovali obratem a většina Weirových hvězd se již přesunula k jiným trenérům. Vítěz Victoria Derby Extra Brut stojí ve stáji Ciarona Mahera a Davida Eustace, nového trenéra mají také výborný sprinter Nature Strip nebo klasický vítěz Ringerdingding.
 
 
Ilustrační foto: Václav Volf, fotovolf.com




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE